Yenidoğan Muayenesi Ankara
Bebeklerde yenidoğan dönemi; yaşamın ilk 28 gününü ifade eder. Bu süreçte bebeğin tam bir fizik muayenesinin yapılması gelişme döneminde ortaya çıkabilecek problemlerin erken teşhisi için çok önemlidir. Bu kontroller bebekte fiziksel bir sorun gözlense de gözlenmese de mutlaka devam etmeli ve bebeğin genel sağlık durumu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu noktada mutlaka ebeveynler de bilinçlendirilmeli ve anne – babaya yenidoğan muayenesi hakkında gerekli bilgiler verilmelidir. Anne ve babaya bebek bakımı ve acil durumlar konusunda danışmanlık verilmelidir. Yenidoğan muayenesi hakkındaki genel bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Minik bebeğiniz büyürken onun sağlık durumunu yakından takip etmek ve Ankara’da yenidoğan muayenesi için bir uzmana danışmak için ise Doç. Dr. Seda Topçu ile iletişime geçebilirsiniz.
Yenidoğan Muayenesi Ne Zaman Yapılır?
Yenidoğan muayenesi aslında anne doğumhaneye girdiği andan itibaren başlamış sayılır. Çünkü hem bebek doğduğu anda hem de doğduktan sonraki süreçte yapılan muayeneleri kapsar. Yenidoğan muayenesini;
- Doğumdan hemen sonraki ilk muayene
- Doğumdan sonraki 2-3. Günde emzirme muayenesi ve sarılık kontrolü
- Doğumdan sonraki 7. Günde büyümenin değerlendirilmesi
- Doğumdan sonraki 15 .gün yapılan muayene
- 1. Ay kontrolü ve sonrasında aylık rutin izlemlerin her birinde yapılan tarama testleri
Yenidoğan Bebeklerde Kalp Muayenesi
Bebek doğar doğmaz steteskop ile kalp sağlığı kontrol edilir. Kalpte üfürük olması, yenidoğan bebeklerde sık karşılaştığımız bir durumdur. Adı korkutucu olsa da kalpte üfürük olması endişe edilecek, hayati risk taşıyan bir durum değildir. Kontrol sırasında üfürük vb. olağanüstü durumlarla karşılaşıldığında uzman doktorlar tarafından daha detaylı inceleme yapılmaktadır.
Yenidoğan Bebeklerde İşitme Kontrolü
Yenidoğan bebeklerde işitme fonksiyonunun doğru çalışıp çalışmadığını saptamak için yapılan testlerdir. Genellikle doğumdan sonraki birkaç hafta içerisinde yapılır. Ancak bu süreçten önce bebeğin başının yanında bazı sesler çıkarılarak ve bebeğin bu sese verdiği tepkileri ölçerek de işitme kontrolü yapılabilir.
Yenidoğan Bebeklerde Genital Organların Kontrol Edilmesi
Yenidoğan bebeklerde anüs deliğinin yerinde olup olmadığı, genital organların tam anlamıyla gelişip gelişmediği ve herhangi bir anormalinin söz konusu olup olmadığı kontrol edilir.
Yenidoğan Bebeklerin Kalça Muayenesi
Yenidoğan döneminde yapılan kontroller arasında en önemlilerinden biri de kalça kontrolleridir. İleriki yaşlarda ortaya çıkan gelişimsel kalça displazisi ya da doğumsal kalça çıkığı gibi ortopedik sorunların birçoğu yenidoğan muayenesinde tespit edilebilmektedir. Ortopedik tedaviler, kıkırdak ve kemik gelişimi tamamlandıktan sonra giderek daha zor hâle geldiği için yenidoğan döneminde yapılan kalça kontrolleri ekstra önem taşımakyadır.
Yenidoğan Bebeklerde Göz Muayenesi
Yenidoğan bebeğin ışık obje takibi, göz yaşı kanalı tıkanıklıkları ve gözde akıntı, kırmızı refle testi bakımından çocuk hekimi tarafından muayenesi önemlidir.
Bebeğin Boy, Kilo ve Beslenme Rutini ile İlgili Kontroller
Bebeklerin boy, kilo ve beslenme alışkanlıklarının takip edilmesi amacıyla yapılan muayenedir.. Bebeğin beslenme alışkanlıkları, boy – kilo oranının sonuçlarına göre düzenli olarak kontrol edilir. Anne sütünden yeterince faydalanıp faydalanmadığı değerlendirilir ve doğru beslenme için ebeveynlere çeşitli öneriler verilebilir.
Ankara Yenidoğan Muayenesi
Yenidoğan bebeklerin muayenesinde doktorun deneyimi ve bebeklerin anatomik yapısını tanıması, ihtiyaçlarını bilmesi çok önemlidir. Bu dönemde yapılan ihmaller çocukluk ve yetişkinlik döneminde daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. Düzenli kontrol ve doğru yönlendirme ise bebeğinizin sağlığı için en doğru adımları atmanıza yardımcı olur. Ankara’da yenidoğan muayenesi hakkında tüm merak ettikleriniz için kliniğimizi arayabilir ve Doç. Dr. Seda Topçu’dan randevu alabilirsiniz.