Fakülteler Mah. Cemal Gürsel Cad. 06590 Çankaya/Ankara

Aşı Uygulamaları Ankara

Bağışıklık sistemi, vücuda giren yabancı bakteri, virüs ve mikroplarla savaşan ve insan bedenini hastalıklardan koruyan kalkandır. Vücudun, tanıdığı ve bildiği bakteri ve virüslere karşı savaşma gücü daha fazladır. Ancak vücudun henüz tanımadığı mikrop, virüs ve bakteriler vücutta yıkıcı etkilere sahip olabilmektedir. Özellikle bebek ve çocuklar gibi bağışıklık sistemi normale göre düşük olan hasta gruplarında bu yabancı organizmaların etkisi ölümcül olabilmektedir. Aşı uygulamaları, bebeklikten itibaren insanın karşılaşabileceği ciddi hastalıklardan korunmayı sağlar. Genetik yapısı tanınmış olan bakteri ve virüslere karşı geliştirilen aşılar, belirli doz ve aralıklarla uygulanır. Yazımızın devamında çocukluk döneminde yapılan aşı uygulamaları, uygulama sıklığı ve dozları hakkında genel bilgilere yer vereceğiz. Çocuklarda aşı uygulamaları ve eksik aşıların tamamlanması için ise Ankara’daki kliniğimize başvurabilir ve Doç. Dr. Seda Topçu’dan randevu alabilirsiniz.

Aşılama Nedir?

Aşılama; erken bebeklik döneminden itibaren, bulaşıcı hastalık henüz ortaya çıkmadan yapılan koruyucu uygulamalardır. Amaç; yüksek derecede bulaşıcı olan ve insan hayatını riske atan hastalıklara karşı vücudun bağışıklık kazandırılmasıdır. Aşı uygulaması, bulaşıcı hastalıklara neden olan bakteri ve virüslerin pasif hâli ile yapılarak vücudun hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı olur. Pasif hâldeki bakteri ve virüslerle hazırlandığı için hastalığa neden olmaz. Aşılamadan sonra bağışıklık sistemi harekete geçer. Vücut enjekte edilen bakteri ve virüsleri tanır. Böylece hastalıklara karşı erkenden önlem alınmış olur.

Aşılamanın Faydası Nedir?

Aşılama, bulaşıcı hastalıkların görülme oranını ciddi oranda azaltmaktadır. Dolayısıyla bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümler ve sakatlıklar da azalmaktadır. Aşılama, bulaşıcı hastalıklara karşı diğer korunma yöntemlerinden çok daha etkili bir tedavidir. Özellikle çocukluk döneminde yapılan aşılar, hayat kurtarıcı niteliktedir. Bu nedenle ulusal aşı programı kapsamında birçok çocuk aşılanmaktadır.

Rutin Aşı Uygulamaları Nelerdir?

Rutin aşı uygulamaları her ülkede farklılık göstermektedir. Ülkede bulaşıcı hastalıkların sıklığı, aşılama işleminin maliyeti ve aşıların yan etkileri değerlendirilerek aşı uygulamalarının planlanması yapılmaktadır. Ülkemizde de rutin aşılama kapsamına alınan aşıların sayısı giderek artmaktadır. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amacıyla Global Aşı ve Bağışıklama Birliği 2000 yılından bu yana tüm ülkelere aşılara ulaşım konusunda gerekli kolaylığı sağlamaktadır.

Aşı Uygulamaları Ne Zaman Yapılır?

Aşı uygulaması ne kadar erken yapılırsa etkisi de o derece güçlü olur. Bireyler henüz hastalıkla enfekte olmadan yapılan aşıların koruyucu özelliği oldukça yüksektir. Bu nedenle aşılama işlemi çocukluk döneminden itibaren yapılır. Her yaşın gelişme ve büyüme hızı değerlendirilerek aşı uygulamalarının ne zaman ve ne sıklıkla yapılacağına karar verilir. Özellikle çocukluk hastalıkları olarak bilinen kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği gibi bulaşıcı hastalıklara karşı erken dönemde aşılama yapılması önemlidir. Okul ortamı birçok bulaşıcı hastalığın yayıldığı, kalabalık ortamlar olduğu için her çocuğun gerekli sağlık kontrollerini tamamlandıktan sonra okula başlaması tavsiye edilmektedir.

Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?

Günümüzde yapılan aşıların yan etkisi yok denecek kadar azdır. Ancak her medikal ilaç gibi aşıların da bazı hafif yan etkileri olabilir. Bunlar genellikle ateş, aşı uygulaması yapılan bölgede şişlik ve kızarıklık gibi kısa sürede kendiliğinden yok olan yan etkilerdir.

Çocukluk Döneminde Yapılan Aşılar Nelerdir?

Türkiye’de uygulanmakta olan güncel aşı programıyla Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Pnömokok, Çocuk felci, Tüberküloz, Hepatit B, Hepatit A, Hemofilus influenza Tip b, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Suçiçeği enfeksiyonlarına karşı olmak üzere toplam 13 hastalığa karşı rutin aşılama yapılmaktadır. Aşılamanın bireyin korunması yanında toplumsal olarak da önemli etkisi vardır. Bunun dışında Ulusal bağışıklama programında henüz olmayan rutin dışı aşılar dediğimiz Rotavirüs, Meningokok, İnfluenza ve HPV enfeksiyonların karşı da aşılama yapılmaktadır. Bebek ve çocukların bulaşıcı hastalıklardan korunması için bu düzene tamamen uyması gerekmektedir. Bu noktada çocuk doktorları, bebeğinizin aşılarını atlamamanız ve ne zaman yaptırmanız gerektiği konusunda sizi yönlendirecektir. Aşı uygulamaları hakkında daha fazla bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizi arayabilir ve tüm merak ettiklerinizi Doç. Dr. Seda Topçu’ya danışabilirsiniz.