Baby Led Weaning (BLW) Metodu Doğru Mu?

Baby Led Weaning (BLW) Metodu Doğru Mu?

Baby Led Weaning (BLW) Metodu Doğru Mu?

BLW metodu olarak da bilinen Baby Led Weaning, “Bebek Liderliğinde Beslenme” anlamına gelmektedir. Bebeklerin ek besinlere geçmesiyle birlikte uygulanan bu metod; bebeğin kendi kendine beslenmesi böylece yiyecekleri kokusu, tadı ve dokusuyla tanıması amacıyla uygulanır. Aynı zamanda bebeğin keşfetme ve merak duygusunu da canlı tutması nedeniyle bebeklerin psikolojik gelişiminde de önemli rol oynadığı kabul edilmektedir. Ek besinlere geçiş döneminde birçok anne bebeklerinin beslenmesini takip etmek ve yeterince yediğinden emin olmak ister. Bebeğin boğazına besin kaçması vb. endişeler nedeniyle bebeklerini kendileri beslemek isterler. BLW metodu ise bebek beslenmesinde yeni sayılabilecek yaklaşımlardan biridir. Peki BLW metodu doğru mu? BLW metodunun avantajları ve dezavantajları nelerdir. Yazımızda bu soruları ele alacağız. Bebek sağlığı ve beslenmesi hakkında daha detaylı bilgi almak için ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniğini arayabilirsiniz.

Baby Led Weaning (BLW Metodu) Nedir?

Baby Led Weaning, ek besinlere geçiş döneminde, bebeğin öğünlerini kendi başına tüketmesi anlamına gelir. Bebekler ilk 6 ayda sadece anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Yiyecekleri ağzın ön kısmından arkasına taşıyacak kasları tam olarak gelişmemiştir ve başlarını dik tutamazlar. Bu nedenle yenidoğanlar sadece anne sütü ile beslenirler. Ancak 6. aydan sonra katı besinler de beslenme rutinine eklenir ve bebek yeni yiyecekleri keşfetmeye başlar. Bu süreç bebek için besinlerle tanıştığı, farklı lezzetleri deneyimlediği yeni bir dönemdir. BLW metodu, bu süreçte bebeğin keşif duygusunu güçlendirir. Bebek yiyeceklere dokunarak, onların dokusunu hissederek ve dilediği kadar yiyerek hem kendine güven duygusunu hem de ince motor becerilerini geliştirebilir. Yemek yemekten daha çok keyif alır.

Baby Led Weaning Ne Zaman Uygulanabilir?

Baby Led Weaning uygulamasının ek besinlere geçişle birlikte yapılabildiği söylenir ancak 6 aylık bir bebek gelişimsel olarak kendi kendini besleyecek yeterlilikte değildir. Bebeğinizin kendi kendine yemek yemeye hazır olup olmadığını anlamak için aşağıdaki kriterler dikkate alınabilir:

  • Bebeğiniz başını kontrol edebiliyor ve kendi kendine dik bir şekilde oturabiliyorsa
  • Nesneleri eli ile kavrayabiliyorsa ve eline bir şeyler almak için uzanabiliyorsa
  • Oyuncakları ve eline aldıklarını merak ediyor; ağzına götürüyor ve emmeye, çiğnemeye çalışıyorsa
  • Dil ile ağzındakini dışarı atma refleksini kaybetmişse ek besinlere geçebilir. Ancak bebekler 6. Ayda püre. 7. Ayda pütürlü, 8. Ayda çatalla ezilmiş besinleri yiyebilir. BLW metodunu uygulama yaşı ise parmak gıdalarıyla beslenebilme yeteneği dediğimiz yaklaşık 9. Aya denk gelmektedir.

Baby Led Weaning’in Amacı Nedir?

Anneler genellikle bebeklerine kendileri yemek yedirmek isterler. Böylece bebeğinin ne kadar yemek yediğinden emin olacaklarını ve onları tehlikeden koruduklarını düşünürler. Bu düşünce doğru olsa da Baby Led Weaning metodunun aile yaşamına ve iletişimine kattığı pek çok artı bulunmaktadır. Ebeveynler, uygulamanın artı ve eksilerini kendi aralarında değerlendirerek hangi yöntemle bebeklerini doyuracaklarına karar verebilirler. BLW metodunun amaçları;

  • Bebeğin kendi başına bir aktiviteyi yaparak özgüven duygusunu kazanması
  • Deneme yoluyla öğrenme becerisinin gelişmesi
  • Eğitici oyuncaklar yardımıyla öğretilmeye çalışılan doku, ağırlık, şekil ve boyut gibi kavramları yiyecekler yardımıyla algılaması
  • El – göz koordinasyonunun ve ince motor becerilerinin gelişmesi. İlerleyen dönemdeki tutma, çizme ve yazma gibi becerilerinin kolay gelişmesi için zemin hazırlanması
  • Yemek yerken aile bireyleri ile iletişime geçmeye çalışması böylece ifade gücünün ve sosyal becerilerinin gelişmesi
  • Doyduğu kadar yemek yemesi. Bu sayede sindirim sorunlarının da daha az yaşanması.

Sonuç olarak tek başına BLW metodu yada tek başına annenin bebeği beslemesi metodu doğru olmayacaktır. Önemli olan bebeğin yaşına ve gelişim seviyesine göre bebeğin yemek isteme ve uyaranlarını dikkate alarak bebek duyarlı besleme metodudur.

Baby Led Weaning’in Dezavantajları Nelerdir?

Tabii ki her şey gibi bebeğinizin kendi kendine yemek yemesinin de bazı dezavantajları olacaktır. Bebeğinizin kas gelişimi henüz tamamlanmadığı için kendi kendine yemek yerken bolca dağıtacak, ezecek ve yemekleri fırlatacaktır.

Bu durum onun için oldukça keyifli iken yorgun ebeveynler için yorucu olabilir. Bu dengeyi korumak önemlidir

Baby Led Weaning Uygulandığında Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Bebeğiniz kendi kendine yemek yemeyi denerken elbette bazı konularda zorlanacaktır. Bu nedenle bebek yemek yerken anne ya da baba da mutlaka aynı ortamda bulunmalı, hatta birlikte yemek yiyerek çocukla iletişimini güçlendirmelidir. Ebeveynlerin de yemek yemesi, bebeğin çiğneme ve yutma davranışını taklit etmesine dolayısıyla reflekslerinin daha çabuk gelişmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebekler kaşık kullanımına alışana kadar, ilk birkaç ay, sadece elleri ile yemelidir.
  • Mutlaka bebeklere özel hazırlanan mama sandalyeleri kullanılmalı ve bebeğin yemeklere rahat bir şekilde ulaştığından emin olunmalıdır.
  • Yemeklerin kolay çiğnenmesi için haşlanmış olması gerekmektedir.

Bu bilgileri değerlendirerek çocuğunuz için hangi beslenme yönteminin doğru olacağına karar verebilirsiniz. Eğer bu noktada uzmanlardan bilgi ve destek almak istiyorsanız Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.