Bebeği Sütten Kesme

Bebeği Sütten Kesme

Bebeği Sütten Kesme Ankara

Emme davranışı, bebek için hem beslenme hem de güven ve rahatlama anlamına gelir. Yenidoğan döneminde yani hayatın ilk yıllarında başlayan emzirmenin 2 yaşa kadar sürmesi amaçlanır. Ancak 2 yaşından sonra emzirmenin kesilmesi ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde çocukluk dönemine geçişinin desteklenmesi gerekebilir. Emmeyi bırakmak, çocuklar için zorlu bir süreçtir. Çocuklar bu süreçte huzursuz olabilir, sık sık ağlayabilir ve annesinin kıyafetlerini açmaya çalışabilir. Bebeğinizin belki de ilk kez bir alışkanlığı bırakacağı bu süreçte travmalara neden olmamak için oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Bebeğinizi sütten kesme konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda yazımızın devamında bazı ipuçları vereceğiz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniğini arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

Memeden Ayrılan Bebeğin Psikolojisi

Emzirme bebek için hem beslenmek hem de anneye yakın olmak demektir. Doğduğu andan itibaren emme davranışına devam eden bebek için anneden uzaklaşmak kolay değildir. Bebekler büyüdükçe etrafına daha fazla dikkat etmeye başlarlar. Algıları daha açık hâle gelir ve her şey onlar için yenidir. Meme emme bir bakıma bu yeniliklere hazır olma, kendini güvende hissetme ve bildiği alana sığınma ihtiyacıdır. Memeden ayrılmak hırçınlığa, yemeyi reddetmeye veya mutsuzluğa neden olabilir. Bu durumda ebeveynlerin yapacağı en iyi şey memeden ayrılan çocuğun psikolojisini anlamak, sabırlı ve kararlı olarak çocuğa sevgi vermeye devam etmektir.

Bebekler Ne Zaman Sütten Kesilir?

Bebeklere 6. aydan itibaren anne sütünün yanı sıra ek gıdalar verilebilir. Bebeklerin ne zaman sütten kesileceği ise annenin süt miktarına ve bebeğin sağlık durumuna bağlıdır. Uzun süre emzirmek; eşsiz bir besinsel kaynak olan anne sütünden tam anlamıyla faydalanması ve anneye bağlanması açısından önemlidir. Önerilen süre bebeğin yaklaşık 2 yıl boyunca emzirilmesidir. Ancak bu süreden sonra emzirmenin kesilmesi gerekebilir.

Bebekler Nasıl Sütten Kesilir?

Bebekleri sütten kesmek kolay bir süreç olmayabilir. Bu nedenle ebeveynlerin bu süreç öncesinde mutlaka bir uzmandan destek alması tavsiye edilmektedir. Sütten kesme bir anda yapılabileceği gibi her gün bir öğünün azaltılması ve yerine lezzetli yeni besinlerin koyulması yoluyla da yapılabilir. Bu süreçte en önemlisi; ebeveynlerin kararlı olmasıdır. Yazımızın başlarında da bahsettiğimiz gibi bebekler emmeyi bırakırken hırçın olabilir. Birçok anne ağlayan bebeğine dayanamayarak emzirmeye devam etmektedir. Oysaki çocuğa memedeki sütün bittiğini ve emzirmenin artık olmayacağını uygun bir dille anlatmak gerekir. Ebeveynler bu açıklamayı yaptıktan sonra kararlı olmalıdır. Kaçamaklar, anlık çözüm ve rahatlama sağlasa da çocuğun irade sahibi olabilmesi ve yeni durumlara uyum sağlayabilmesi açısından kararlılık önemlidir. En önemlisi de bir gelişim basamağı sayılan sütten kesme döneminde geri adım atarak emzirmeye devam etmek bebeğin güven duygusuna zarar verir.

Bebeği Sütten Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Bebeğiniz meme yerine koyacağı herhangi bir nesneyi emebilir. Yastık, yorgan ya da battaniyeler en sık karşılaştığımız örneklerdir. Bu durumda anne ve babanın çocuğun fazla üzerine gitmemesi ve bu nesnelerin yerine farklı bir şey koymamaya dikkat etmesi gerekir.
  • Bu aşamada çocuk ne kadar hırçın olursa olsun ona sevgi göstermek önemlidir. Çocuğa sütten kesmenin nedenleri dikkatlice anlatılmalı gerekli durumlarda sakin dille tekrarlanmalıdır.
  • Bebeğiniz emmek istediğinde onun dikkatini dağıtacak, aynı zamanda da keyif alacağı aktiviteler yapabilirsiniz. Bu süreçte parkta küçük gezintiler, yeni oyuncaklarla zaman geçirme, kitaplar, şarkılar ve sevdiği arkadaşları ile buluşmalar oldukça yardımcı olacaktır.
  • Memeden kesme süreci hem fiziksel hem de ruhsal olarak bebek için yeni bir dönemdir. Bu süreci en kolay şekilde atlatmak ve çocuğun karakter inşasında doğru tuğlaları koymak önemlidir. Bu nedenle zorlandığınız anda uzman doktorlara başvurabilir ve sütten kesme konusunda destek alabilirsiniz. Ankara’da bebeği sütten kesme konusunda merak ettiklerinizi Doç. Dr. Seda Topçu’ya danışabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.