Bebeklik Reflüsü

Bebeklik Reflüsü

Bebeklik Reflüsü Ankara

Yenidoğan döneminde yeterli beslenme, ileri dönemde oluşabilecek büyüme ve gelişimle ilgili sorunların engellenmesi için oldukça önemlidir. Ancak beslenme miktarı kadar beslenme ile ilişkili durumlar da değerlendirilmelidir. Bunlardan bir tanesi de bebeklik reflüsüdür. Bebeklik reflüsü, fizyolojik nedenlerden veya yanlış beslenmeden kaynaklanabilir. Bebeklik reflüsü genellikle katı besinlere geçişle birlikte düzelmektedir. Pek çok bebekte görülebilen bir sorundur. Peki bebeklik reflüsüne karşı nasıl önlem alınabilir? Bebeklik reflüsü neden olur? Yazımızda, bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Bebeklik reflüsü ve çocukluk döneminde görülen diğer hastalıklar hakkında daha fazla bilgi almak için ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Bebeklik Reflüsü Nedir?

Bebeklik reflüsü, beslenme sonrası tekrarlayan kusmalarla seyreden bir durumdur ve bebeğin kilo alımını engelleyip büyüme geriliğine neden olabileceği gibi solunum yolları aspirasyonuna yol açıp geçmeyen öksürüklerle de karşımıza gelebilir. Bebeklik döneminde yemek borusu ve çevresindeki kasların yeterince gelişmemiş olmasından, bazı durumlarda ise yanlış beslenmeden kaynaklanabilir. Genellikle geçici bir problemdir. Bebeklik reflüsü fark edilmiş ve gerekli önlemler alınmamış ise ilerleyen dönemde ciddi sorunlara neden olabilir.

Fizyolojik Reflü

Sıklıkla yaşamın ilk 1 yılında ortaya çıkan reflüdür. Mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter kas denilen yapının yeterli gelişmemesinden kaynaklanır. Beslenme sırasında besinler geriye doğru kaçar. Bebeklerde görülen fizyolojik reflü büyük oranda katı besinlere geçişle birlikte düzelme eğiliminde olan bir sorundur. Tekrarlayan kusmalar ailenin ve bebeğin hayat kalitesini bozan bir durumdur. Fizyolojik dahi olsa reflüsü olan bebeklerin çocuk sağlığı izlemlerinin düzenli yapılması gerekmektedir.

Yanlış Beslenme Nedeniyle Görülen Reflü

Ek besinlere geçiş döneminde yanlış uygulamalar bebeklerde reflüyü tetikleyebilir. Bu durum dikkatle ele alınmalıdır. Çünkü doğru yaklaşımla tedavi edilmezse, ilerleyen dönemde mide bağırsak sistemiyle ilgili kronik sorunlara yol açabilir.

Bebek Reflüsü Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde hastalıkları tespit etmek, daha büyük çocuklara göre daha zor olabilmektedir. Çünkü ilk bir yaş dediğimiz bebeklik döneminde bebeklerin sık ağlaması, huzursuz olması yada gece sık uyanması anne baba tarafından yeterince doğru anlaşılmayabilir. Bebeğin huzursuz olması basit bir gaz sıkışması nedeniyle de ciddi bir sorun nedeniyle de oluşabilir. Bu nedenle ebeveynlerin bebeğini dikkatlice gözlemlemesi gerekir.

Bebeklerde reflü:

  • Kusmalar
  • Kilo alamama
  • Öksürük
  • Solunum sırasında hırıltı, astım benzeri tablo
  • Sürekli burun tıkanıklığı ve huzursuzluk
  • Memeyi reddetme
  • Beslenme sırasında öğürme ve yutkunmada zorluk
  • Beslenme esnasında ağlama, kasılma
  • Tekrarlayan enfeksiyonlar (orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu) gibi bulgularla anlaşılabilir.

Bebek Reflüsünün Tedavisi Nedir?

Bebek reflüsü, pek çok bebekte görülebilir. Ebeveynlerin “nasılsa kendiliğinden geçer” diyerek hastalığı hafife almaması ve çocuk sağlığı izlemlerini aksatmaması gerkmektedir. Bebek reflüsü şikâyetleri görüldüğünde bebeğin mutlaka uzman bir çocuk doktoruna götürülmesi ve reflünün netleştirilmesi gerekir. Bundan sonraki süreçte ise ebeveynler beslenme ve bebeği uyutma sırasında maksimum özeni göstermelidir. Bebekleri uykudan hemen önce emzirmemek, sık aralıklarla gaz çıkartmak ve masaj yapmak reflü şikâyetlerini azaltacaktır. Aynı zamanda bebeklik reflüsü olan bebeklerin düzenli doktor kontrolünde olması da önemlidir. Bebeklik reflüsünde yakın izlemle çoğu zaman tedavi gerekmese de bazı çocuklarda ilaç ve beslenme önerileri ile şikayetler düzelmektedir.

Bebeklik reflüsü hakkında yapılabilecekler hakkında daha detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniğini ziyaret edebilir ve bebek beslenmesi konusunda tüm merak ettiklerinizi klliniğimize danışabilirsiniz.