Döküntülü Hastalıklar

Döküntülü Hastalıklar

Çocuklarda Döküntülü Hastalıklar Ankara

Döküntülü hastalıklar; suçiçeği, kızıl, kızamık,kızamıkçık, el ayak ağız hastalığı gibi çocukluk hastalıkları olarak bilinen bulaşıcı hastalıkları kapsar. Ciltte döküntü, ateş ve soğuk algınlığına benzer semptomlarla kendini gösteren bu rahatsızlıklar özellikle kreş ve okul döneminde salgın hâlinde görülebilir. Kızamık, suçiçeği ve kızamıkçık gibi döküntülü hastalıklara karşı aşı ile koruma sağlanabilmektedir. Doğru bakım ve medikal ilaçlarla kısa sürede düzelen bu rahatsızlıklar uygun yaklaşım yapılmazsa ek sorunları beraberinde getirebilir. Bulaşıcılık etkisinden diğer çocukları korumak için döküntülü hastalık geçiren çocukların hastalığın tipine göre belirli bir süre evde bakılması ve hastalığı atlatana kadar okula gönderilmemesi gerekir. Yazımızın devamında, çocuklarda görülen döküntülü hastalıklar hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Diğer çocuk hastalıkları hakkında bilgi almak için ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Kızamık

Kızamık, çocuklarda görülen döküntülü hastalıkların başında gelmektedir. Kuluçka süresi 9 – 14 gün olduğu için okuldaki diğer çocuklara da kolayca bulaşabilir. Son dönemlerde salgın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı etkisi, döküntüler geçtikten sonra da devam eder. Döküntüler başlamadan önceki 2 – 4 gün; döküntüler geçtikten sonraki 2 – 5 gün boyunca bulaştırma olasılığı vardır. Döküntüler öncelikle alın bölgesinde, saçların bittiği noktada başlar. Tüm vücuda yayılarak devam eder. Döküntü şikâyetine ateş ve nezle benzeri belirtiler de eşlik eder. Çocuklarda konjonktivalarda kızarıklıkla seyreden göz iltihabı da görülebilir. Genellikle 1 hafta sonunda kendiliğinden geçer. Koruma amacıyla 1 yaşında ve 4-6 yaş aralığında çocuklara kızamık aşısı yapılmaktadır.

Kızamıkçık

Kızamıkçık belirtileri; yüksek ateş ve hâlsizlikle başlar. Hâlsizlik ve baş ağrısından sonra ise ciltte döküntüler görülür. Kızamıkçık hastalığında döküntüler ilk olarak yüzde başlar. Yüzden sonra boyun, gövde ve diğer uzuvlara yayılarak devam eder Genellikle 1 hafta içerisinde kendiliğinden yok olur. Döküntü ve hastalık şikayetleri geçtikten sonraki 1 hafta boyunca bulaşıcı etkisi devam eder. Kızamıkçıktan korunmak için çocuklara 1 yaşında ve 4-6 yaşta kızamık – kızamıkçık – kabakulak aşısı yapılmaktadır.

Suçiçeği

Okul çağında ve özellikle kreş çocuklarında bahar aylarında salgınlara yol açan hastalıktır. Virüsün kuluçka süresi 10 – 21 gündür. Şikâyetler başlamadan birkaç gün önce virüsün bulaşıcı etkisi başlar. İlk şikayetler ateş ve üst solun um yolu enfeksiyonunun andıran bulgulardır. Arkasından döküntü başlar. Döküntü gövdeden başlayıp yüz, kol ve bacaklara yayılma eğilimindedir. Bulaşıcı etki, tüm döküntüler kabuk tutana kadar devam eder. Bu nedenle çocuktaki tüm döküntüler kaybolmadan, eğitim hayatına geri dönülmemelidir. Döküntülere baş ağrısı, ateş, iştahsızlık ve karın ağrısı da eşlik eder. Döküntülerin en sık görüldüğü bölgeler ise saçlı deri, yüz ve gövdedir. Nadir de olsa kol ve bacaklarda az miktarda döküntü görülebilmektedir. Yaklaşık 7 – 10 gün içerisinde iyileşme görülür.

Kızıl

A grubu Beta-hemolitik Streptokokun neden olduğu boğaz enfeksiyonundan sonra görülen ciltte parşümen kağıdı benzeri bir döküntü yapan bulaşıcı hastalıktır. Hastalığın belirtileri görülmeden önceki 24 saat içerisinde bulaşıcı etkisi başlar ve tüm belirtiler ortadan kaybolduktan sonraki 2 – 3 hafta boyunca devam eder. 4 yaşından büyük çocuklarda görüldüğü ve bulaşıcı olduğu için okula giden çocuklarda görülme sıklığı daha fazladır. Kırmızı dil, ateş, boğaz ve baş ağrısı ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Öncelikle koltuk altı ve kasık bölgesinde döküntüler başlar. Hastalık ilerledikçe bu döküntüler tüm vücuda yayılır. Yaklaşık 1 hafta içerisinde tüm döküntüler ortadan kaybolur.

Beşinci Hastalık

“Eritema enfeksiyosum” olarak da bilinen “beşinci hastalık”, okul çağı hastalıklarından biridir. Genellikle 5 – 15 yaş arası çocuklarda görülen bir hastalıktır. Kuluçka süresi ortalama 4 – 14 gündür. Kış ve ilkbahar aylarında sıkça görülmesine rağmen salgın durumunda diğer mevsimlerde de görülebilir. ilkokul çocukları arasında hızla yayılır.

Altıncı Hastalık

Altıncı hastalık, özellikle bebeklik döneminde görülen bir döküntülü hastalıktır. “Roseola” ya da “roseola infantum” olarak da bilinen altıncı hastalık, herpes grubu virüslerden kaynaklanır. Ani ortaya çıkan, yüksek ateşle başlar.ateş düştükten sonra döküntü başlar. Ancak yoğun döküntüye neden olduğu için ebeveynleri oldukça korkutabilmektedir. Sıklıkla, yaşamın ilk 6 ayı ile 3 yılı arasında görülen bir rahatsızlıktır.

Bunun yanında alerji ve diğer virüslerin etkisiyle de çocukların vücudunda döküntüler görülebilmektedir. Bu nedenle bebek ve çocukların vücudunda görülen döküntülerin nedenlerinin araştırılması ve oluşum nedenine bağlı olarak gerekli tedavinin uygulanması gerekir. Çocuklarda görülen döküntüler ve diğer ateşli hastalıklar için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniğine başvurabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.