Emziren Annenin Beslenmesi

Emziren Annenin Beslenmesi

Emziren Annenin Beslenmesi

Emzirme döneminde beslenme en az gebelik döneminde beslenme kadar önemlidir. Yenidoğan bebeklerin en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bebekler, anne sütü sayesinde gelişim döneminde ihtiyacı olan protein, yağ ve vitaminleri sağlıklı bir şekilde alırlar. Anne sütünün miktarı ve içeriğinin yeterli olmasında ise annenin beslenme düzeni oldukça önemlidir. Annenin beslenme şekli ve düzeni sütün kalitesini etkileyebilir. Aynı zamanda yedikleriniz, bebeğinize gaz yapmaması için de önemlidir. Bu nedenle annenin emzirme döneminde yediklerine – içtiklerine dikkat etmesi ve beslenme düzeninin bebeği nasıl etkilediğini düzenli olarak gözlemlemesi gerekir. “Anne sütü nasıl artar?” yazımızda bu konuyla ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Emzirme ve bebek sağlığı hakkında tüm merak ettiklerinizi ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniğine danışabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Diyet Yapmak Doğru Mu?

Gebelik sona erdikten sonra pek çok kadın, doğumdan kalan kilolarını vermek için diyet yapmak istemektedir. Ancak emzirme döneminde diyet yapmak, bebeğin yeterince beslenememesine neden olabilir. Emziklilik dönemindeki bir kadın günde yaklaşık 750 – 800 ml süt üretir. Süt üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve sütün içerik olarak zengin olması için ise günde yaklaşık 500 ek kalori alınması gerekir. Oranlara bakıldığında anne sürekli kilo alacakmış gibi görünse de süt üretimi sırasında kadın aldığı ek kaloriyi ciddi ölçüde yakar. Her gün ortalama 350 – 400 kaloriyi süt üretimi sırasında yakan anne, bu dönemde sağlıklı beslenmeye ve kaloriyi doğru besinlerden almaya dikkat ederse kilo kontrolü sağlayabilir. Bu konuda anneler çok aceleci olmamalı, çocuk hekiminin izlemi ve kontrolü altında beslenmelerini düzenlemelilerdir.

Emziren Anne Ne Yemeli?

“Emziren anne ne yemeli?” sorusu doğumdan sonra en çok sorulan sorulardan biridir. Annenin yediği bazı yiyecekler bebekte gaz oluşumunu artırabilir ya da bebeğin uykusunun kaçmasına neden olabilir. Anne, emzirme konusunda deneyim kazandıkça bebeğinin hassasiyetlerini de keşfedecektir. Dolayısıyla kadınların emzirme sürecindeki beslenme listesi farklı olabilir. Ancak anne ve bebeğin sağlığı açısından emzirme sürecinde uzak durulması gereken bazı yiyecekler vardır. Bazı besinler ise süt üretimini artırdığı için daha çok tercih edilmelidir.

Süt Artıran Yiyecekler Nelerdir?

Öncelikle süt üretiminin desteklenmesi için annenin porsiyon sayısını artırarak sık ve az beslenmeye özen göstermesi gerekmektedir. Protein, kalsiyum, karbonhidrat, demir, vitaminler ve sağlıklı yağlar, emziren annelerin besin listesinde mutlaka olması gerekenlerdir. Tüm bu besin gruplarından eşit şekilde faydalanabilmek için annenin mutlaka yemesi gereken yiyecekler:

  • Yoğurt, kefir, ayran gibi fermente süt ürünleri
  • Yumurta
  • Yağlı balıklar ve et
  • Tahıllar ve taze yeşil meyve ve sebzelerdir.

Ayrıca emziren annenin su içme ihtiyacı da fazla olacağından her emzirme sonrası susadığı kadar su içmesi yeterlidir.

Emziren Annelerin Yememesi Gerekenler Nelerdir?

Sağlıklı bir beslenme düzeni, emziren bir kadının hem kendisi hem de bebeği için ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerali almasına yardımcı olur. Ancak annenin, bu süreçte kaçınması gereken yiyecekleri bilmesi de oldukça önemlidir:

  • Emziren annelerin uzak durması gereken ilk şey alkol ve sigaradır. Sigara, içerisinde bulunan nikotin ve diğer zehirli maddelerle süt üretiminin azalmasına neden olur.
  • Alkol ise bebeğin sağlıklı gelişimini de olumsuz etkiler.
  • Bu dönemde anne aşırı yağlı, baharatlı yemekten ve paketli gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Kafein ve çayda bulunan teyin, uyku kaçırdığı için bebeğinizin gece uykularını olumsuz etkileyebilir.
  • Şekerli yiyeceklerin ve şerbetlerin süt üretimini artırdığı toplum arasında sıkça söylense de yanlış bir söylemdir. Fazla şekerin emzirme dönemindeki anne ve bebeği için faydalı olduğu söylenemez. Emzirme döneminde canı tatlı çeken kadınlar, meyve ve hafif sütlü tatlılar ile tatlı isteğini bastırabilirler.

Bebeğe Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?

Emzirme döneminde, annenin vücuduna giren tüm besinler, anne sütü yoluyla bebeğe aktarılır. Bu nedenle emzirme döneminde gaz yapmayan besinlerin tüketilmesi tercih edilebilir. Sarımsak, soğan, lahana, karnabahar, brokoli, turp ve nohut gaz yapan yiyeceklerin başında gelmektedir. Bu nedenle emzirme döneminde kontrollü tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Unutmamak gerekir ki gaz yapan besinler sütü de artırır, o nedenle diyetten çıkarmak uygun değildir.

Bahar Mert
Bahar Mert
2024-07-04
Canımız Doktorumuz ❤️ Muayeneye gideceğimiz gün evimizde bir bayram havası eser, tıpkı çok sevdiğimiz bir akrabamıza ya da aile dostumuza misafirliğe gidiyormuşuz gibi hazırlanırız, önce Doktorumuzun asistanı bizleri samimiyetle, ilgiyle ve güler yüzle karşılar, sonra da Doktorumuzun güzel yüzünü görünce yüzümüzde güller açar. Muayenelerimiz ev ortamı rahatlığında geçer. Kendisi bizim emzirme sürecimizin de kahramanı. Her zaman yanımızda ve ulaşılabilir olduğunu bilmek benim gibi pek de rahat karakterli olmayan bir anne için inanılmaz güven verici. İyi ki varsınız.
Osman Erdem
Osman Erdem
2024-06-28
Seda hocam çok bilgili ve çok ilgili. Kendisine teşekkür ediyoruz 👶🏻
badegül yıldız
badegül yıldız
2024-06-12
Dünyanın en tatlı hocası
Hatice Pelin Demirel
Hatice Pelin Demirel
2024-05-27
Seda Hoca’mla, mama sürecine başlamış yeterli kiloyu alamayan kızımın doğumuyla tanıştık. Sütüm yok diye düşünürken, 10 percantillik kızımı 1. Ay mamadan kesip, 6 ay sadece anne sütüyle besleyerek 50lere getirdik. Kızımı tam 22 ay emzirdim sayesinde. Oğlumun da kızımın da tüm kontrollerinde, aklımızda hiçbir soru işareti bırakmadan güvenle ayrılıyoruz yanından. Bilgisi inanılmaz. Şiddetle tavsiye ederim sevgili Hocamı.
Sengul Savas
Sengul Savas
2024-04-26
İlk çocuğumun ilk muayenesinde tanıştık hocamızla. İki çocuğumun da bütün rutin kontrolleri için görüştük. Bunları başka bir şehre ve şimdi başka bir ülkeye taşındığımızda da yaptık, yapıyoruz. Hocamızı bebeğimiz düştüğünde, ateşlendiğinde, olağan dışı ağlamaları olduğunda aradık; günün her saatinde, her zaman yanımızdaydı. Başka şehirlerde, hastanelerde yazılan ilaçları ona sormadan vermedim çocuklarıma. İyi ki. Kimseyi dinlemeyen bir insan olarak Seda hocamın her dediğini harfiyen uyguladım. Çünkü her muayenede, görüşmede, bir tıp öğrencisiymişimcesine bir kez olsun savmadan, bana uzun uzun tüm aksiyonlarımızın nedenleri anlattı. Bu pediatri tarafı. Sosyal pediatri tarafı en az o kadar kıymetli. Bugün 3.5 yaşındaki çocuğumun dışa dönük ve özgüvenli olabilmesini ona borçluyum. 4. ayından itibaren onu tanıyarak, bizi tanıyarak, çocuğumuzun sosyal gelişimi ve ailemizin iyilik hali için çok yerinde yönlendirmeler yaptı. Uyku, beslenme, sınır koyma gibi. Bunları her bedene bir elbise yaklaşımıyla değil, çocuğu, aileyi ve ortamlarını tanıyarak yapıyor. Bu yönlendirmelerin ne manaya geldiğini anladığımda bir kez daha şükrettim onunla denkleştiğimizde. Son olarak ve çok önemli olarak; günümüz şartlarında, bu kadar ticarileşen bir ortamda çok nadir karşılaşabileceğimiz, hastanın iyiliğini ön planda tutan çok yüksek hekim ahlakının, işine duyduğu saygının ve sevginin hayranıyız.
Hande Aydoğan
Hande Aydoğan
2024-04-22
11 aylık oğlumun doğumundan itibaren rutin kontrolleri için bir çok hekime muayene oldu. Ancak muayenelerimiz boy, kilo ölçümü, genel geçer bir kaç tavsiye ve klasik kitabi bilgilerin ötesine geçmedi. Seda Hoca ile tanıştıktan sonra sosyal pediatrinin gerçekten ne anlam ifade ettiğini bizzat anladım. Kendisi alanında inanılmaz bilgili, çok ilgili, iletişimi kuvvetli, çocukları kendi çocuğu hassasiyeti ile gören, seven ve titiz bir hekim. Her ziyaretimizde oğlumun detaylı pediatrik muayenesinin yanında günlük yeme içme düzeninden uykusuna oynadığı oyunlardan dil becerilerine kadar uzanır. Seda Hoca tüm detayları hasta dilinden ifade edip çok değerli yönlendirmelerini hiç bir konuyu atlamadan paylaşır. Muayenenesi ev konforunda, tertemiz, sıcacık, bebeklerin ve ailelerinin konforu için ince ince düşünülüp özenle hazırlanmış. Asistanı Beyza Hanım da hocamız gibi muhteşem. Sevgiyle karşılanıp bilgiyle donanıp endişelerden arınıp ayrıldığımız bir muayene! İçime sinsin bilgisine ilgisine sonsuz güveneyim çocuğumu gözüm kapalı emanet edeyim diyen herkese gönülden tavsiye ederim!
NESLİHAN DOĞAN
NESLİHAN DOĞAN
2024-02-04
Seda hocam çocuk sağlığı ve gelişimi ile ilgili her konuya hakim ,deneyimli ,çok güleryüzlü, sevecen,aile ile iletişimi mükemmel olan bir doktordur. Teşhis ve tanısısı hiç şaşmaz.En küçük ayrıntıyı bile atlamaz.Kızımın doğduğu ilk günden beri her konuda destekçimiz oldu. Çocuğunuzu büyütürken böylesine bilgili ve tecrübeli bir doktorun hep bir telefon uzağınızda olduğunu bilmek inanılmaz güven verici. Rutin kontrollerinin yanısıra ek gıda, uyku eğitimi, tuvalet eğitimi,kreş süreci gibi bir çok konuda hep yanımızdaydı.Kızım şuan 4 yaşında ve doktorunu çok seviyor. İyi ki tanıdık iyi ki yollarımız kesişti🙏🏻Hayatımıza kattığı tüm güzellik ve destekleri için çok teşekkür ederiz...
fatma güneş
fatma güneş
2024-02-01
Çocuğu söz konusu olunca bende hemen panikleyen anneler arasındaydım. Ama her şeyi detaylıca anlatıp, bilgisiyle, güler yüzüyle beni sakinleştirip muayenemizi yaptı. Hiç bir detayı atlamadan olasılıkları bile ihmal etmeden sürecimizi sakince yürütmemizi sağladı. Çocuklarla olan iletişimi sayesinde de kızım hiç ağlamadan severek muayene olmaya gidiyor. Doktor hasta ilişkisinden öte artık bir aile olduk. Seda hocamla tanışmak hayatımızın en büyük şansıydı ❤️ Mesleğini hakkıyla severek yapan doktorlar iyi ki var🙏