Emziren Annenin Beslenmesi

Emziren Annenin Beslenmesi

Emziren Annenin Beslenmesi

Emzirme döneminde beslenme en az gebelik döneminde beslenme kadar önemlidir. Yenidoğan bebeklerin en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bebekler, anne sütü sayesinde gelişim döneminde ihtiyacı olan protein, yağ ve vitaminleri sağlıklı bir şekilde alırlar. Anne sütünün miktarı ve içeriğinin yeterli olmasında ise annenin beslenme düzeni oldukça önemlidir. Annenin beslenme şekli ve düzeni sütün kalitesini etkileyebilir. Aynı zamanda yedikleriniz, bebeğinize gaz yapmaması için de önemlidir. Bu nedenle annenin emzirme döneminde yediklerine – içtiklerine dikkat etmesi ve beslenme düzeninin bebeği nasıl etkilediğini düzenli olarak gözlemlemesi gerekir. “Anne sütü nasıl artar?” yazımızda bu konuyla ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Emzirme ve bebek sağlığı hakkında tüm merak ettiklerinizi ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniğine danışabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Diyet Yapmak Doğru Mu?

Gebelik sona erdikten sonra pek çok kadın, doğumdan kalan kilolarını vermek için diyet yapmak istemektedir. Ancak emzirme döneminde diyet yapmak, bebeğin yeterince beslenememesine neden olabilir. Emziklilik dönemindeki bir kadın günde yaklaşık 750 – 800 ml süt üretir. Süt üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve sütün içerik olarak zengin olması için ise günde yaklaşık 500 ek kalori alınması gerekir. Oranlara bakıldığında anne sürekli kilo alacakmış gibi görünse de süt üretimi sırasında kadın aldığı ek kaloriyi ciddi ölçüde yakar. Her gün ortalama 350 – 400 kaloriyi süt üretimi sırasında yakan anne, bu dönemde sağlıklı beslenmeye ve kaloriyi doğru besinlerden almaya dikkat ederse kilo kontrolü sağlayabilir. Bu konuda anneler çok aceleci olmamalı, çocuk hekiminin izlemi ve kontrolü altında beslenmelerini düzenlemelilerdir.

Emziren Anne Ne Yemeli?

“Emziren anne ne yemeli?” sorusu doğumdan sonra en çok sorulan sorulardan biridir. Annenin yediği bazı yiyecekler bebekte gaz oluşumunu artırabilir ya da bebeğin uykusunun kaçmasına neden olabilir. Anne, emzirme konusunda deneyim kazandıkça bebeğinin hassasiyetlerini de keşfedecektir. Dolayısıyla kadınların emzirme sürecindeki beslenme listesi farklı olabilir. Ancak anne ve bebeğin sağlığı açısından emzirme sürecinde uzak durulması gereken bazı yiyecekler vardır. Bazı besinler ise süt üretimini artırdığı için daha çok tercih edilmelidir.

Süt Artıran Yiyecekler Nelerdir?

Öncelikle süt üretiminin desteklenmesi için annenin porsiyon sayısını artırarak sık ve az beslenmeye özen göstermesi gerekmektedir. Protein, kalsiyum, karbonhidrat, demir, vitaminler ve sağlıklı yağlar, emziren annelerin besin listesinde mutlaka olması gerekenlerdir. Tüm bu besin gruplarından eşit şekilde faydalanabilmek için annenin mutlaka yemesi gereken yiyecekler:

  • Yoğurt, kefir, ayran gibi fermente süt ürünleri
  • Yumurta
  • Yağlı balıklar ve et
  • Tahıllar ve taze yeşil meyve ve sebzelerdir.

Ayrıca emziren annenin su içme ihtiyacı da fazla olacağından her emzirme sonrası susadığı kadar su içmesi yeterlidir.

Emziren Annelerin Yememesi Gerekenler Nelerdir?

Sağlıklı bir beslenme düzeni, emziren bir kadının hem kendisi hem de bebeği için ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerali almasına yardımcı olur. Ancak annenin, bu süreçte kaçınması gereken yiyecekleri bilmesi de oldukça önemlidir:

  • Emziren annelerin uzak durması gereken ilk şey alkol ve sigaradır. Sigara, içerisinde bulunan nikotin ve diğer zehirli maddelerle süt üretiminin azalmasına neden olur.
  • Alkol ise bebeğin sağlıklı gelişimini de olumsuz etkiler.
  • Bu dönemde anne aşırı yağlı, baharatlı yemekten ve paketli gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Kafein ve çayda bulunan teyin, uyku kaçırdığı için bebeğinizin gece uykularını olumsuz etkileyebilir.
  • Şekerli yiyeceklerin ve şerbetlerin süt üretimini artırdığı toplum arasında sıkça söylense de yanlış bir söylemdir. Fazla şekerin emzirme dönemindeki anne ve bebeği için faydalı olduğu söylenemez. Emzirme döneminde canı tatlı çeken kadınlar, meyve ve hafif sütlü tatlılar ile tatlı isteğini bastırabilirler.

Bebeğe Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?

Emzirme döneminde, annenin vücuduna giren tüm besinler, anne sütü yoluyla bebeğe aktarılır. Bu nedenle emzirme döneminde gaz yapmayan besinlerin tüketilmesi tercih edilebilir. Sarımsak, soğan, lahana, karnabahar, brokoli, turp ve nohut gaz yapan yiyeceklerin başında gelmektedir. Bu nedenle emzirme döneminde kontrollü tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Unutmamak gerekir ki gaz yapan besinler sütü de artırır, o nedenle diyetten çıkarmak uygun değildir.