Emzirme Nasıl Oluyor?

Emzirme Nasıl Oluyor?

Emzirme Nasıl Oluyor?

Yenidoğan döneminde bebekler yaklaşık 2 – 3 saatte bir beslenme ihtiyacı duyarlar. Bu süreçte beslenme sadece anne sütü ile olduğu için bebeğin sürekli emzirilmesi gerekir. Emzirmenin istediğimiz gibi olması için sağlıklı bir anne ve sağlıklı bir bebek olması yeterlidir. Bu durum mevcutsa bir annenin bebeğini sadece anne sütü ile besleyememesi için hiçbir sebep yoktur. Yeter ki doğru teknikle emzirmeyi öğrenebilsin. Emzirmenin doğru yapılması ise hassas meme uçlarının korunmasını ve bebeğin rahat bir şekilde beslenmesini sağlar. Anne emzirme konusunda tecrübe kazandıkça bebeği daha rahat emzirebilir. Sezaryen doğumdan sonra anne doğrulmakta güçlük çekiyorsa bu durumda farklı pozisyonların denenmesi ve emzirme sırasında kolların ve belin desteklenmesi gerekebilir. Özellikle henüz emzirme konusunda deneyimli olmayan anne adayları için bu yazımızda “Emzirme nasıl olur?” sorusuna yanıt vereceğiz. Emzirme, gebelik ve çocuk sağlığı hakkında diğer merak ettikleriniz için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaliteli Emzirme Nasıl Olur?

Gebelik ve doğum kadın bedeni için tamamen yeni ve heyecan verici bir dönemdir. Bu dönemde kadın bedeni birçok değişim yaşar ve beden yeni deneyimlere hazırlanır. Bunlardan biri de emzirmedir. İlk kez doğum yapan kadınlar için kaliteli emzirmenin nasıl olacağı, emzirmenin nasıl yapıldığı merak konusudur. İlk birkaç denemede meme uçlarının hassaslaşması, tahriş olması ve bebeğin doğru konumda tutulmaması oldukça normaldir. Anneler ilk denemede bebeğini nasıl emzireceği konusunda destek ve bilgi almak isteyebilir. Bir annenin memesinden süt salgılanabilmesi için ilk adım bebeğin anne memesine duysal uyaran göndermesidir. Bu sayede annenin beyninde hipofiz adı verilen bir bölgeye süt yapımı ve salınımı için sinyal gider ve oksitosin ile prolaktin isimleri verilen iki hormon devreye girer. Bebek memedeki sütü boşalttıkça yeni süt yapımı için uyaranlar devam eder ve yeterli ve etkin emzirme ile yaklaşık 15 gün içinde otomatizasyon dediğimiz kendiliğinden süt üretimi başlar. Bu süreci annenin hekim kontrolünde ve aile desteği ile geçirmesi kritik öneme sahiptir. Kaliteli emzirme; bebeğin meme areolasını yani memenin kahverengi kısmını tam olarak kavradığı emzirme yöntemidir. Bu şekilde meme ucunda meydana gelebilecek çatlaklar önlenmiş ve bebek rahat bir şekilde etkin beslenmiş olur, yeteri kadar süt sağıp beslenebilir. Bebeğin memeyi tam olarak kavraması için annelerin dikkat edebileceği bazı noktalar vardır. Aynı zamanda anne, farklı pozisyonları deneyerek hem kendisi hem de bebeği için en iyi emzirme pozisyonunu bulabilir. Yenidoğan döneminde emzirme oldukça sık olduğu için annenin doğru pozisyonu bulması oldukça önemlidir. Kaliteli emzirme bebeğin tam anlamıyla anne sütünden faydalanmasını sağlarken bebek ile anne arasındaki duygusal bağı da güçlendirir. Aynı zamanda emzirme döneminden sonra meme başında çatlak olmaması için de bebeğin doğru şekilde emzirilmesi gerekir.

Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir?

Doğru emzirme için öncelikle bebeğin vücudunun anneye yakın olması gerekmektedir. Bebekler yenidoğan dönemde mikroplara karşı oldukça hassas olduğu için eller iyice yıkanmalı ve meme başı ılık su ile iyice temizlenmelidir.

  • Doğru emzirme için rahatlık çok önemlidir. Anne ve bebek rahat pozisyonda olmazda emzirme yarım kalabilir ve annede sırt ve bel ağrıları oluşabilir. Bu durumu engellemek için mutlaka rahat bir koltuk veya sandalye tercih edilmeli ve annenin vücudu yastıklarla desteklenmelidir.
  • Bebeğin yüzü ve bedeni anneye dönük olmalıdır. Bebeğin başı ve omurgası mutlaka annenin kolu ile desteklenmelidir. Bunun için bebeğin başı annenin kolunun iç kısmına yerleştirilmelidir.
  • Bebeğin sarkmaması, düşmemesi ve meme başını rahat kavrayabilmesi için bebek kalça ve bacaklarından tutularak desteklenmelidir.
  • Bebeğe meme ucunun yönünü gösterirken memenin ucunun kahverengi kısmına dokunulmamalı, meme alt kısımdan tutularak yönlendirilmelidir.
  • Emzirmeye başlamadan önce bebeğinizin besleneceğini anlaması için bir damla sütü ağzına değdirmeniz gerekebilir. Bebek uygun pozisyona getirildikten sonra meme başına masaj yapılarak bir parça sütün bebeğin ağız bölgesine damlatılması iyi olacaktır.
  • Kaliteli emzirme için en önemli konulardan birisi de bebeğin meme ucunu kavrayış şeklidir. Bebekler emzirilirken sadece meme ucunu ağzına alırsa memeden yeterince süt gelemeyebilir ve annenin meme uçları tahriş olabilir. Bu nedenle meme ucunun çevresindeki kahverengi kısım da bebeğin ağzına yerleştirilmelidir.
  • Bebek emzirilirken mutlaka bebeğin yutkunma sesleri duyulmalıdır. Eğer annenin canı acıyorsa ya da bebekten yutkunma sesleri gelmiyorsa kaliteli emzirme söz konusu değildir. Bu nedenle meme ucu yavaşça bebeğin ağzından çıkarılmalı ve anne pozisyonunu düzelterek yeniden emzirmeyi denemelidir.

Gaz Yapmayan Emzirme Pozisyonu Nedir?

Bebeğin doğru şekilde emzirilmesi, bebeğin gazını da azaltır. Bu nedenle en çok tercih edilen emzirme yöntemi kucaklayarak emzirmedir. Annenin düz bir şekilde oturduğu ve bebeğin vücudunu iyice kendine yaklaştırarak emzirdiği bu pozisyon bebeğin anne sütünden en iyi şekilde faydalanmasına yardımcı olur. Bu şekilde emzirirken anne bebeğin altına, kollarının altına ve sırtına yastık alarak kendi konforunu da sağlayabilir. Bu emzirme biçimi genel olarak oldukça rahattır ve normal doğum yapmış anneler tarafından sıkça tercih edilir. Bununla birlikte -pek tercih edilen bir yöntem olmasa da- anne ve bebek yan yatarken de emzirme olabilir. Bu pozisyonun tercih edilmemesinin nedeni ise annenin uyuyakalması ya da bebeğin yutkunma sorunları yaşaması ile boğulma gibi riskleri ortaya çıkarmasıdır. Ancak yeni sezeryan olmuş doğrulamayan bir anne için hekim kontrolünde denenebilir.

Emzirmeye başlamadan önce, eğer bebek ağlıyorsa mutlaka sakinleştirilmeli ve emzirmeye öyle başlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki emzirme sırasında annenin kendini rahat ve emzirmeye hazır hissetmesi süt miktarını ve emzirmenin kalitesini de olumlu etkiler. Bu nedenle doğru emzirme pozisyonunu bulmak anne ve bebek için oldukça önemlidir.