İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Ankara

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, sadece yetişkinlerde değil, bebek ve çocuklarda da sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle yaşamın ilk 1 yılında görülürse tekrarlama eğilimindedir. Genellikle bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır ve kız çocuklarda görülme oranı daha yüksektir. Sürekli hâle geldiğinde böbrek hasarına neden olabilen bir rahatsızlık olduğu için mutlaka tedavi edilmelidir. Bu nedenle çocukluk döneminde görülen idrar yolu enfeksiyonlarının hafife alınmaması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için Ankara’daki kliniğimize başvurabilir ve Doç. Dr. Seda Topçu’dan randevu alabilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarının iltihaplanmasıdır. Genellikle bağırsak kaynaklı bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının %80 – 90’ı E. Coli adı verilen bakteri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için E. Coli kolayca vücuda yerleşir. Bu nedenle çocuğun yaşı ne kadar küçükse idrar yolu enfeksiyonuna o kadar açıktır diyebiliriz. İdrar yolu enfeksiyonu, yerleşim yerine göre farklı isimler alır. Mesane yerleşimli enfeksiyonlara “sistit”; böbrekte görülen enfeksiyonlara ise “piyelonefrit” denmektedir. Kız çocuklarda, erkek çocuklara oranla daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni; kızlarda üretranın daha kısa olmasıdır.

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonu pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakteriler çocuk bedenine kolayca ulaşabilir. Bunun nedeni; bebek ve çocukların bünyesinin daha hassas olmasıdır. Sünnetsiz çocuklarda, bu bakterilerin mesaneye ilerlemesi de daha kolaydır. Sünnet derisinde biriken bakteriler, mesaneye ilerleyerek idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilmektedir.

Üriner sistemdeki yapı bozuklukları da idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilmektedir. VUR (Veziko-üreteral reflü) adı verilen rahatsızlık, idrar yolu enfeksiyonunun en önemli sebeplerinden biridir. Vezikoüreteral reflü yani VUR, idrarın mesaneden böbreklere kaçmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Enfeksiyonun sürekli tekrar etmesine neden olduğu için ilerleyen dönemde böbrek rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarında mutlaka VUR şüphesi değerlendirilmelidir.

Erkek çocuklarda kimi zaman sünnet derisi kaynaklı idrar yolu enfeksiyonları da görülmektedir. Genital muayenede peniste yapışıklık, fimozis, hipospadias yada epispadias gibi genital sistem anomalilerinin erken dönemde teşhisi ve doğru zamanda tedavisi önemlidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri oldukça açıktır. Bu nedenle hastalık kolayca teşhis edilebilir.

  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi
  • Karın ve yan ağrısı
  • İdrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu belirtileridir.

Yetişkinler, bu sorunu çok rahat ifade edebilir ve idrar yolu enfeksiyonunu hemen fark edebilirler. Ancak çocuk ve bebeklerde idrardan kaynaklanan huzursuzluğu anlamak kolay olmayabilir. Dolayısıyla çocuk huzursuz ise, kusması varsa ve idrar yapma ile ilgili sorunlardan kuşkulanılıyorsa enfeksiyon şüphesi doğabilir. Bebeklerde ise damla damla ve sık idrar yapma, sürekli ağlama, kusma, beslenmek istememe, ateş ve huzursuzluk hâli enfeksiyon şüphesini ortaya çıkarabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar yolu enfeksiyonlarını teşhis etmenin en kolay ve güvenilir yolu tam idrar tahlili ve idrar kültürüdür. Buna ek olarak kan tahlilleri de değerlendirilebilir ve vücuttaki enfeksiyon oranına bakılabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar yolu enfeksiyonu çocuğun genel durumuna göre evde ağızdan antibiyotik kullanımı tedavisi yapılan bir hastalıktır. Bazı durumlarda hastanede tedavi edilmesi gerekir. Çoğu enfeksiyonda olduğu gibi antibiyotik, idrar yolu enfeksiyonunda da en etkili tedavi yöntemidir. Ancak antibiyotik kullanımında çocuğa uygun ilaç ve dozun seçilmesi önemlidir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için mutlaka uzman bir doktora danışmak gerekir. Tedavi yaklaşık 10 – 14 gün sürer. Bu süre, hastalığın derecesine ve seyrine göre değişebilir.

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisinin Önemi

İdrar yolu enfeksiyonu, böbrekler için oldukça tehlikelidir ve ülkemizde kronik böbrek yetmezliğinin en sık nedenidir. Özellikle çocuklarda büyüme ve gelişme süreci devam ettiği için, enfeksiyonların çok daha büyük tehlike arz ettiğini söyleyebiliriz. İdrar yolu enfeksiyonları uzun sürdüğünde ve sürekli tekrarladığında böbrekler için ciddi risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının ciddiye alınması gerekli tetkiklerin yapılması gerekir.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.