İshalli Hastalıklar ve Rotavirüs

İshalli Hastalıklar ve Rotavirüs

İshalli Hastalıklar ve Rotavirüs Tedavisi

Genellikle virüsler nedeniyle ortaya çıkan ishal, vücudun ciddi şekilde sıvı kaybetmesine ve güçsüz düşmesine neden olur. Günlük dışkılama sayısının artması ve kıvamının cıvık olması belirtileriyle kendini gösteren ishal, bazı dönemlerde salgın hâlinde yayılır. Özellikle rota virüsünün neden olduğu ishal salgını, küçük yaş grubu kreş çocukları ile okul çağındaki çocukların sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Genellikle kendiliğinden geçen bir rahatsızlık olmasına rağmen, iyileşme sürecinde oldukça iyi bakım gerektirir. Ayrıca dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş ve ishalin çok uzun sürmesi durumunda mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Çocuklarda ishalli hastalıklar ve rota virüsün riskleri hakkında bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. Çocuk hastalıkları hakkında daha detaylı bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Seda Topçu’dan randevu alabilirsiniz.

Çocuğun İshal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

İshal, dışkılama ihtiyacının artması ve dışkının kıvamının değişmesi ile karakterize bir rahatsızlıktır. Bu nedenle ishal olan çocuklarda tuvalete çıkma sıklığı artar ve sulu dışkı görülür. Her çocuğun beslenme düzeni farklıdır. Bu nedenle dışkının rengi ve kıvamı da farklı olacaktır. İshal, yumuşak kıvamlı ve sık dışkılamaya ek olarak karın ağrısı, hâlsizlik ve ateş gibi belirtilerle de kendini gösterir. Bu nedenle dışkılama sıklığı, kıvamı ve çocuğun genel durumu takip edilerek ishal olup olmadığına karar verilebilir. Hastanelerde yapılan tahlillerin sonucunda da ishale neden olan etken kesinleşir.

İshal Neden Olur?

İshal, çoğunlukla bakteri ve virüsler nedeniyle olur ve hijyenle ilişkilidir. İshal bakteri ve virüsleri, genellikle içme suyunun temiz olmadığı yerlerde görülür. Kreşler ve okullar da küçük çocuklar hijyen kurallarına uymakta güçlük çekeceğinden ishal bulaşması kaçınılmaz hale gelebilmektedir. Çocuklarda görülen ishallerin en sık nedeni virüsleridir. Bunların da başında “rotavirüs” gelmektedir. Bu virüs genellikle çocukları etkiler. Yetişkinlerde ishale neden olduğu nadir görülmektedir. Ayrıca bazı bakteriler, parazitler, antibiyotik ve ilaçlar da ishale neden olabilmektedir.

Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal olan çocuklarda, dışkıdaki değişmeler ile birlikte kusma, ateş, dehidratasyon, kilo kaybı da görülebilir. Kas ağrıları, kramplar, iştahsızlık, hafif ateş ishalin diğer belirtileridir. Bazı durumlarda dışkıda kan da görülebilir. Eğer bu belirtiler gözlemlenirse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Özellikle küçük çocuklarda vücutta sıvı ve elektrolit kaybı saatler içinde görülebileceği için dikkatle değerlendirilmeleri önemlidir.

Rota Virüs Nedir?

Rota virüs, özellikle kış ve ilkbahar aylarında görülen ve çocuklarda bağırsak iltihabına neden olan bir virüstür. Şiddetli ishal nedeniyle ölümlere bile yol açabilen rota virüs, özellikle 5 yaş altı çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Tıpkı diğer virüslerden kaynaklanan ishal vakalarında olduğu gibi rota virüs de yoğun ishal, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı ile kendini belli eder. Kusma ve sık sulu dışkılama nedeniyle kısa sürede sıvı kaybına yol açabilir ve uzun hastane yatışları gerektirebilir.

Rota Virüs Nasıl Bulaşır?

Rota virüs, insandan insana bulaşan bir hastalıktır. İshalli bir çocuğun vücut sıvıları ile temas edilmesi yada çocuğun sekresyonlarının eşyalara, oyuncaklara bulaşması bu hastalığın hızlı yayılımına neden olur. Bu nedenle anaokulu çağındaki çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Bir çocukta görüldüğünde diğer çocuklara da kolayca yayılabilir ve salgına yol açar. Bu nedenle rota virüs görülen çocuğun, evde iyi bir bakıma alınması ve hastalık geçene kadar eğitimine ara vermesi tavsiye edilir.

Rota Virüsün Tedavisi Nedir?

Rota virüsü tedavi eden bir ilaç bulunmamaktadır. Hastalığın en iyi tedavisi bol sıvı tüketimi ve istirahattir. Genellikle kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık olmasına rağmen çocukları hedef aldığı ve yoğun sıvı kaybına neden olduğu için vücudu oldukça güçsüz bırakır. Çocukları rota virüsünden korumanın en iyi yolu; her zaman temiz su tüketmek ve hijyen kurallarına özen göstermektir. Rotavirüsten korunmanın en etkin yolu ise Rotavirüs aşılarıdır. Aşılarla ilgili bilgiye hekiminizden ulaşabilirsiniz.

Çocuklarda İshalli Hastalıkların Teşhisi

Çocuklarda ishalli hastalıkların teşhisi dışkıdan yapılan tetkikler ile mümkündür. Sulu ve bol dışkının yanı sıra aşağıdaki belirtiler varlığından hekime başvurulmalıdır.

  • Dışkıda kan görülmesi
  • Şiddetli karın ağrısı ve yüksek ateş
  • İstahsızlık ve aşırı hâlsizlik
  • İshalin 10 günden uzun süre devam etmesi olarak sıralanabilir