Bebek ve Çocuk Bakımı
Bebek ve Çocuk Bakımı Ankara
Özellikle ilk kez bebek sahibi olacak çiftler için bebek ve çocuk bakımı özenle araştırılması gereken bir konudur.
Bebek ve çocukların sağlığı dış etkenlerden çok kolay etkilenir. Bu nedenle bakımları konusunda hassas olunmalı, uygun şartlar sağlanmalıdır. Yenidoğan döneminden itibaren bebeğin bulunduğu oda sıcaklığı, odanın nem durumu, havalandırılması, bebeğin giyeceği kıyafetler, kullanacağı şampuan, losyon, pişik önleyiciler, emzik ve biberon kullanımı, bebek bezi tercihi, yatak ve ana kucağı, kanguru/sling kullanımı, alınacak ateş ölçerin tipi, buhar makinesi tercihi, yürüteç kullanımı, oyuncak şeçimi bebeğin hayatında önemlidir.
Dolayısıyla her ebeveynin bu konuda bilinçli olması şarttır. Yazımız, bebek ve çocuk bakımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere birçok konuda yol gösterecek bilgileri içermektedir. Daha detaylı bilgi için Doç Dr. Seda Topçu’dan randevu alabilir ve çocuk sağlığı ile ilgili tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Bebekler için İdeal Oda Sıcaklığı
Bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkin bireylere göre daha zayıftır. Bu nedenle sıcak – soğuk değişiminden ve hava koşullarından kolayca etkilenebilirler. Bu durum göz önünde bulundurularak, bebeklerin bulunduğu odanın ısısına ve nem oranına dikkat etmek gerekir. Bebekler için ideal oda sıcaklığı 21-22 derecedir. Bu sıcaklıkta bebek huzurlu bir şekilde uyuyabilir. Yenidoğan bebekler için ise bu sıcaklığın 22- 24 derece arası olabileceğini söyleyebiliriz.
Nem oranı ise bebeğinizin rahat etmesi ve burnunun tıkanmaması için dikkat etmeniz gereken bir diğer konudur. Odanın aşırı nemli olması bebeğinizin rahat nefes almasını engelleyebilir. Ancak nem oranının düşük olması da bebeğinizin ağzının ve burnunun kurumasına; dolayısıyla hassas cildinin zarar görmesine neden olabilir. İdeal nem oranı 40-60 nanometredir.
Bebek Yatağı Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bebeğinizin güvenliği için önemli olan bir başka konu da yatak seçimidir.
- Yatak Şiltesi: Yatakla aynı boyutta ve sert olmalı,yatak ve şilte arasında hiç boşluk olmamalı (şilte ve beşik kenarı arasında en çok 2cm. boşluk olmalıdır).Sıkıştırılmış pamuk (visco yatak) veya latex yatak olmalı. Şiltenin yüksekliği 12-20 cm arasında olmalı.
- Şiltenin üzerine çok yüksek ısıda yıkanabilen pamuklu kumaş serilmelidir. Çarşaf ve yatak örtüsü daima gergin olmalıdır. Yatakta yorgan ve boynuna dolanabilecek battaniye olmamalı
- Bebek karyolaları tekerlekli olarak üretilebilmektedir. Bu durumda bebeğinizin sağlığı için bir sabitleyici almanız tavsiye edilir.
- Çocuk karyolası gerçek ahşap olmalı, boya ve cilası sağlık açısından sorun oluşturmamalıdır . İlk aylarda parmaklıklar kumaş bir koruyucu ile kapatılmalıdır.
- Koruyucu parmaklıkların araları en çok 6 cm olmalıdır. Karyolanın üst köşesi ile yatak üstü arasındaki yükseklik en az 75 cm olmalıdır.
- Karyolada sivri köşeler, keskin kenarlar ve çatlak veya gevşek parçalar olmamalıdır.
- 60×120 cm. boyutlarındaki yataklar 2 yaşına kadar kullanılabilir.
- Bir yaşından küçük bebeklerin karyolasında yastık asla kullanılmamalıdır.
- Çocuk ayakta durmaya başladıktan sonra karyolada oyuncak, kalın yastık gibi eşyaların üstüne basarak yataktan düşebileceğinden bu gibi eşyaların karyola içinde bulunmaması gerekır.
- 18 aydan küçük bebekler mutlaka çocuk karyolasında yatırılmalıdır.
- Çocuk 2 Yaşından sonra erişkin ölçüsündeki yatağa geçirilmeli ve 5 yaşına kadar yatak koruma bariyeri kullanılmalıdır.
- Ranza kullanılmamalıdır.
- Karyola duvar, radyatörler, ısıtıcılar, diğer mobilyalar ve pencereden en az 30 cm uzakta olmalıdır.
- Beşiklerin yanlarına konan kenar yastıkları sert olmalıdır. En az altı yerinden sıkıca bağlanmalı ve bağlama iplerinin uzunluğu 14 cm den fazla olmamalıdır. Çocuk ayağa kalktığı andan itibaren kenar yastıkları kullanılmamalıdır
Yenidoğan Bebekler Ne Zaman Yıkanır?
Yenidoğan bebek eğer mekonyumlu doğdu ise doğar doğmaz yada en geç ilk 24 saatte yıkanabilir. Ancak tercih edilen bebeğin göbeğinin enfekte olmaması için göbek düştükten sonra yıkanmasıdır. O döneme kadar bebeğin göbeğine su gelmeyecek şekilde gövdesi silinebilir.kış aylarında gün aşırı, yaz aylarında ise bebeğin her gün yıkanması cildinin nemlenmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda bebekler için özel olarak üretilen ürünleri kullanarak bebeğinizin cildini koruyabilirsiniz.
- Bebeklerin banyo suyu ideal sıcaklık kabul edilen 36 derece olmalıdır.
- Banyodan sonra bebeğinizin üşümemesi için ortam ısısına da mutlaka dikkat edilmelidir. Oda sıcaklığı 21 – 24 derece arasında olmalı ve bebek mümkün olduğunca yumuşak dokulu havlularla kurulanmalıdır.
- Eğer bebeğiniz suyu seviyorsa ve banyo yaparken keyifli ise banyo süresini 10 – 15 dakikaya kadar uzatabilirsiniz.
- Bebeğiniz tok karnına duş alırsa pozisyon değişikliği esnasında kusabilir. Bu nedenle yemekten bir süre sonra duşa sokmak daha iyi bir tercih olabilir.
- Bebekler yıkanırken mutlaka yatay pozisyonda tutulmalı ve baş – boyun pozisyonuna mutlaka dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bebeği koymak için yumuşak desteği olan, özel bebek yıkama küvetleri tercih edilmeli ve bebeğin arka ve önü ayrı ayrı, dikkatlice yıkanmalıdır. Bebek banyosunda kullanılacak şampuan ve sabun seçimine dikkat edilmelidir.
Bebeklerin Kullanacağı Kozmetik Ürünler
Bebeklerin bakım rutininde kozmetik ürünlerin seçimi de oldukça önemlidir. Pişik önleyici kremler, nemlendiriciler, ıslak mendiller ve güneş koruma ürünleri bu ürünlerin başında gelir. Yetişkinlerin kullandığı kozmetik ürünlerin PH değerleri ve içerikleri bebek cildi için ağır olabilir. Bebeklerin kullanacağı şampuanlar, özel olarak üretilen göz yakmayan şampuan ürünlerinden olmalıdır. Aynı zamanda tercih edilen güneş koruma ürünleri de en az 30 faktör olmalı, hassas bebek cildine özel koruma sağlamalıdır. Islak mendil ve kremlerin seçiminde de PH değerlerine dikkat edilmeli aşırı asidik ürünlerin cilde vereceği zarardan kaçınılmalıdır.
Bebekler için Kıyafet Seçimi
Bebeklerin cildi düşündüğümüzden de hassas olabilir. Hatta bazen kıyafetlerin sürtünmesinden bile tahriş olabilir. Bu nedenle bebek kıyafetlerinin mutlaka pamuklu, boyasız ve yumuşak kumaştan üretilmiş olması gerekir. Bebeğiniz doğduğu andan itibaren tercih edeceğiniz tulumlar, patikler ve elbiseler yıkanabilir, pamuk kumaştan seçilmelidir.
- Bebeklerinizin kıyafetlerini yıkarken yoğun kokusu olan deterjanlardan kaçınmanızı ve bebeklere özel üretilen deterjanları kullanmanız tavsiye edilmektedir.
- Bebekler kıyafetlerindeki detayları çekiştirme ve onlarla oynama eğilimindedir. Bu nedenle bebeğinizin kıyafetinde boğaza kaçabilecek parçaların olmamasına özen göstermelisiniz. Dikişi gevşemiş düğmelerin dikilmesi ve düzenli olarak kontrol edilmesi de bu noktada ayrıca önem taşımaktadır.
- Bebekler aşırı sıkı giydirilmemelidir. Rahat hareket edebilmeleri ve ortopedik açıdan sağlıklı olabilmeleri için nefes alan, kolay hareket etmelerini sağlayan bol kıyafetler tercih edilmelidir.
- Bebek ayakkabıları bebek kendi başına adım atmayı başarabildikten sonra, bebeğin tam ayağına göre alınmalı ve hava alabilen deri ayakkabılar tercih edilmelidir.Bebek yürümeye başlamadan alınacak ayakkabılar yumuşak deri patik niteliğinde olmalıdır. Aşırı bol ya da dar olan ayakkabılar bebeğinizin huzursuz olmasına yada düşmesine neden olur. Ayak sağlığını olumsuz etkiler.
- Bebek pantolonları genellikle lastikli bel yapısı ile üretilirler. Lastikli bel yapısı bebeğin rahat hareket etmesini sağlar.