Çocuk ve Risklerden Korunması

Çocuk ve Risklerden Korunması

Çocuk ve Risklerden Korunması Ankara

Büyüme sürecinde çevresel faktörlerin etkisi büyüktür. Çocukların büyüdüğü ve geliştiği ortam, onları hem ruhsal hem de fiziksel anlamda etkiler. Bu nedenle çocuklarımız büyürken tüm risk faktörlerini dikkatlice değerlendirmeliyiz.

Ev içerisinde meydana gelebilecek birçok kaza bebekler ve küçük çocuklar için ciddi tehlikeler yaratabilmektedir. Ebeveynlerin bu noktada ev içerisinde ve sosyal yaşamda çocukların karşı karşıya gelebileceği riskleri doğru değerlendirmesi önemlidir. Özellikle tüm çocukların güvenliğinin sağlanması, istismarın her türünden ve özellikle okul çağında akran zorbalığından korunmaları gerekir. Yazımızın devamında bebeklikten itibaren çocukların karşılaşabileceği risk faktörlerini ele alarak çocukların risklerden korunması hakkında bilgiler vereceğiz. Bebek ve çocuk sağlığı hakkında daha detaylı bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Seda Topçu’dan randevu alabilirsiniz.

Çocuklar Ev Kazalarından Korumanın Yolları

Çocuğunuzun, özellikle bebeklik döneminde, karşılaşabileceği en büyük tehlikelerden biri ev kazalarıdır. Çocukluk döneminde gerçekleşen kazaların %70 – 75’inin ev içerisinde gerçekleştiği bilinmektedir. Dolayısıyla bebeğiniz dünyaya gelmeden önce yaşayacağı ortamı, onun güvenliğini sağlayacak şekilde düzenlemeniz oldukça faydalı olacaktır. Ev içerisinde gerçekleşen kazalar; düşme, kesik ve sıkışma, elektrik çarpması, yanma, boğulma ve zehirlenme olarak sınıflandırılabilir.

Kazalardan korunmak için evde alınabilecek önlemlerden bazıları;

  • Balkon kapılarında ve pencerelerde güvenlik kilitleri kullanılabilir.
  • Duş esnasında düşmenin engellenmesi için kaymaz paspaslar kullanılabilir.
  • Balkon ve trabzanlarda kullanılan merdivenlere güvenlik filesi gerilebilir.
  • Çocuğun üzerine tırmanabileceği dolaplar duvara sabitlenmelidir.
  • Özellikle çocuğunuz küçükken parmaklıklı karyolaları tercih etmeniz tavsiye edilir.
  • Bıçak, çatal ve kesici aletler ortada kaldığında meraklı bebekler için tehlikeli olabilir. Bu nedenle kesici ve delici aletleri çocukların ulaşamayacağı bölgelerde saklamak gerekir.
  • Boğulma riskine karşı çocuğunuzun oyuncaklarının aşırı küçük parçalar içermemesine özen göstermelisiniz. Göremeyeceğiniz küçük parçaların çocuğunuzun eline geçmesini engellemek için çocuklarınıza onların da keyif alacağı oyun bölgeleri hazırlayabilirsiniz.
  • Çocukların hayatını tehlikeye atan en riskli ev kazalarından biri de zehirlenmedir. Zehirlenme riskini ortadan kaldırmak için tüm kozmetik ve kimyasal ürünlerinizi kapalı bölgelerde saklayabilirsiniz. Ambalaj paketlerini sıkıca kapatmaya her zamankinden çok önem gösterebilirsiniz.
  • Ev içerisinde yanma nedeniyle de pek çok kaza meydana gelmektedir. Çocuklarınızı korumak için kapaklı prizleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca yemekleri yaparken ocağın arka gözlerini kullanmaya ve sıcak suları kapaklı tencere ve kaselerde saklamaya dikkat edebilirsiniz.

Çocukları İstismardan Korumanın Yolları

Çocuklar, hayatı deneyimledikçe iyi ve kötünün ayrımını yapabilecek duruma gelebilirler. Bu nedenle, özellikle okul öncesi dönemde, çocuğun özel alan ve mahremiyet duygusunun gelişmesi oldukça önemlidir. İstismar davranışını anormal bir durum olarak algılayabilmesi için çocuklara gerekli bilincin verilmesi gerekmektedir. Tabii ki bu konuyu direkt olarak çocuğa açıklamak, çocuğun aklının karışmasına neden olabilir. Asıl önemli olan ebeveynlerin tutum ve davranışları ile çocuğun kendisinde dokunulmaz alanlar yaratmasına yardımcı olmalarıdır. Bunun için;

  • Çocuklara el, kol ve bacaklar gibi cinsel organları da ismi ile öğretilmeli.
  • Vücudundaki özel bölgeler çocuklara anlatılmalı. Bu bölgelere yapılan dokunmaları anlamlandırması ve bu davranışlara karşı vereceği tepkiler doğru bir dille anlatılmalı.
  • Ebeveynler okul çağındaki çocuklarını dikkatlice dinlemeli. Bazen korku ve panik nedeniyle çocuklar istismarı ailelerine anlatamayabilir. Ya da istismar bir oyun gibi gösterilerek gerçekleştirilmiş olabilir. Ebeveynlerin dikkati, çocuklarının yaşadıklarını ve çevrelerini takip etmesini sağlar.

Çocukları Akran Zorbalığından Korumanın Yolları

Çocukları psikolojik olarak yıpratan durumlardan biri de akran zorbalığıdır. Her yıl birçok çocuk okullarda kendi yaşıtları tarafından hor görülme, şiddet ve ayrımcılığa uğramaktadır. Özellikle öğrenme güçlüğü ya da engeli olan çocuklar için bu durum ciddi travmalara yol açabilmektedir. Çocukları akran zorbalığına karşı korumak her zaman kolay olmayabilir. Çünkü ebeveynler çocukları okuldayken her an onların yanında olamayabilirler. Aynı zamanda çocuk eve geldiğinde ailesine anlatmadığı ancak aşırı stres, uykusuzluk, kabuslar gibi belirtilerle dışa vurduğu olaylar yaşıyor olabilir. Bu nedenle özellikle okul öncesi dönemde çocukların özgüven duygusunun geliştiğinden ve kendi sınırlarının olduğundan emin olmak gerekir. Aile içerisinde şiddet davranışının, kötü sözlerin ve küçük görmenin kesinlikle kabul edilebilir olmadığına yönelik davranılmalı; ebeveynler de bu tutumlardan uzak durmalıdır.

Çocuklar oldukça meraklıdır. Büyüme ve kendi kişiliklerini oluşturma sürecinde birçok insan tanımak, yeni fikirler denemek ve yeni yerlerde bulunmak isterler. Bu süreç çocukların sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Ebeveynler de bu süreci desteklemeli ancak bu süreçte ortaya çıkabilecek riskleri de öngörmelidirler. Akran zorbalığı, cinsel istismar ve kazalar gibi konularda ebeveynlerin bilinçlenmesi aynı zamanda daha sağlıklı nesillerin yetişmesi anlamına da gelmektedir. Bu konuda danışmak istedikleriniz ve çocuk sağlığı ile ilgili tüm merak ettikleriniz için Prof. Dr. Seda Topçu’ya danışabilir ve çocuk sağlığı ve güvenliği konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.