Çocuklarda Bronşiolit ve Zatürre
Çocuklarda Bronşiolit ve Zatürre Tedavisi
Üst yolu enfeksiyonları, özellikle kış aylarında, çocuklarda sık görülen hastalıkların başında gelmektedir. Enfeksiyon ilerlediğinde, çocukların hassas bünyesi için ciddi riskler oluşturabilmektedir. Bu risklerin başında zatürre ve bronşiolit gelmektedir. Çocuklarda solunum yetmezliği gibi ağır sonuçlar doğurabilecek alt solunum yolu enfeksiyonları acil durumdur ve hemen hekime başvurulmalıdır. Çocuklarda üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları sayfamızda, bu konudaki detaylı bilgiyi bulabilirsiniz. Çocuk hastalıkları ve sağlığı hakkında tüm merak ettikleriniz için ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Bronşiolit ve Zatürre Nedir?
Bronşiolit ve bronşit solunum yollarındaki farklı bölgelerin enfeksiyonunu ifade eder. Bronşit; büyük hava yollarının iltihabı; bronşiolit ise küçük hava yollarının iltihabıdır. Hafif bronşiolit durumunda hekim kontrolünde evde tedavi uygulanabilir. Ancak kronik hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi durumlarda bronşiolit şiddetli seyredebilir ve çocuğun hayatını tehlikeye atabilir. Genellikle virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Bebeklerde görülen bronşiolit vakalarının büyük kısmı RSV virüsünden kaynaklanmaktadır. RSV virüsü, yetişkinlerde kolay atlatılan, hafif soğuk algınlığına neden olurken bebek ve çocukları daha fazla etkilemektedir.
Zatürre ise; virüs, bakteri ya da çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Akciğerlere zarar veren, ciddi bir hastalık olmasına rağmen günümüzde zatürreden kaynaklanan ölümler büyük oranda engellenebilir. Zatürrenin en önemli belirtileri; yüksek ateş, göğüste ağrı, solunumun zorlaşması ve hırıltılı öksürüktür. Zatürre, göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısı ile soğuk algınlığından ayrılır. Zatürreli hastalarda solunum oldukça zordur ve her öksürükte dayanılmaz göğüs ağrısı hissedilir.
Bronşiolit ve Zatürre Nasıl Teşhis Edilir?
Bronşiolit ve zatürre teşhisi, deneyimli bir hekimin muayenesiyle klinik olarak konulur. Ancak akciğer grafisi ve kan testleri değerlendirilerek tanı desteklenebilir.
Bronşiolit ve Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hafif seyreden bronşiolit durumunda evde tedavi yeterli olabilmektedir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması, bol bol dinlenme ve sıvı tüketimi gerekir. Ağır bronşiolit durumunda hastanede tedavi gerekir. Zatürrede ise antibiyotik tedavisi gerekli olabilmektedir. Bu noktada uzman çocuk doktoru, çocuğun durumunu inceleyerek gerekli tedavi planlamasını yapacaktır. Sigara dumanı bronşiolit ve zatürreyi tetikler bu nedenle üst solunum yollarında enfeksiyon, zatürre ya da bronşiolit olan çocukların kesinlikle sigara dumanına maruz bırakılmaması gerekir.
Bronşiolit ve Zatürre Engellenebilir Mi?
Bronşiolit ve zatürre büyük oranda engellenebilir rahatsızlıklardır. Virüslerden uzak durmak için öncelikle hijyene maksimum önem vermek gerekmektedir. Çocuklara el yıkama alışkanlığını kazandırmak, eşyalarını temiz tutmayı öğretmek engellemede oldukça etkilidir. Çocuk ve bebeklerin sağlığı için sigara dumanından uzak tutulması gerekmektedir. Havasız ortamlardan uzak durmak, zatürre aşılarını zamanında yaptırmak ve çocuklarınızı hasta kişilerle bir araya getirmemek bronşiolit ve zatürreden korunmak için alabileceğiniz diğer önlemlerdir.
Bronşiolit, zatürre ve korunma yolları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.