Anne Sütü Nasıl Artar?
Anne Sütü Nasıl Artar?
Anne sütü, bebekler için eşsiz bir besin kaynağıdır. Bebek anne sütü aldığı dönemde büyüme ve gelişmesi için gerekli tüm besin öğelerini anne sütüyle karşılar. Bundan daha önemlisi anne sütünün insan sağlığına olan uzun dönem etkileridir ki bilgilerimiz anne sütüyle beslenen bebeklerin erişkin yaşa ulaştıklarında kalp hastalığı, tansiyon, obezite, allerjik hastalıklar ve kanser gibi hastalıklara daha az yakalanacağını teyit etmekte. Tüm annelerin hayali olan bebeğini emzirme güdüsü aynı zamanda sütün yetip yetmeyeceği kaygısını da birçok anne için beraberinde getirmektedir. Anne sütü emzirdikçe artar. Bu nedenle anne sütünü artırmanın en etkili yolu yeterli süre ve etkin bir şekilde bebeği emzirmekten geçer. Ancak bunun dışında, emzirme döneminde yapılan bazı uygulamalar da annenin sütünün artmasına yardımcı olabilir. Emzirme döneminde annenin kendi depolarının yanı sıra beslenme şekli ve hayat düzeni de sütün kalitesini ve miktarını etkiler. Bu nedenle doğru beslenme ve doğru alışkanlıklarla da anne sütünü artırmak mümkündür. Yazımız, anne sütünü artırmak için çeşitli yöntemler arayan annelere yardımcı olacaktır. Emzirme ve çocuk sağlığı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Sütünüz Bebeğinize Yetiyor Mu?
“Sütüm yetiyor mu?” sorusu birçok annenin ortak derdidir. Emzirme sırasında bebeğin ne kadar süt emdiği tam olarak anlaşılmadığı için birçok anne bu endişeye kapılabilir. Eğer bebeğiniz düzenli kilo alıyor, sık sık altını ıslatıyor ve mutlu görünüyorsa sütünüz bebeğinize yetiyor demektir. Ancak sütünüzü artırmanın ve uzun süre, sağlıklı bir şekilde emzirmenin bazı yöntemleri de var. Bu yöntemlerden bahsedecek olursak:
- Sık Sık Emzirmek
Anne sütünü artırdığı bilinen en etkili yöntem sık sık emzirmektir. Bebeğiniz yenidoğan döneminde yaklaşık 2 – 3 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Emzirdikçe süt bezleri daha çok çalışır ve süt üretimi artar. Bu nedenle sütünüzü artırmak istiyorsanız bebeğinizin ağlamasını beklemeden onu emzirebilirsiniz. Ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar çok artacak ve bebeğinizin keyfi o kadar yerinde olacaktır. İlk seferlerde memelerinizde bir miktar ağrı ve acı hissi olabilir. Ancak bu his bir süre sonra azalacak hatta ortadan yok olacak ve emzirmek sizin için de daha keyifli bir hâle gelecektir. Aynı zamanda emzirme sırasında bebeğinizin gözlerinin içine bakmanız, onu öpmeniz ve yumuşak sesle ona şarkılar söylemeniz; bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bebeğiniz kendini güvende ve mutlu hissedecektir.
- Doğru Emzirme Pozisyonunu Bulmak
Annelerin emzirme sırasında yaşadıkları sorunların birçoğu doğru emzirme pozisyonunu bulamadıkları ve bebeğin memeye doğru yerleşmemesinden ortaya çıkmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için “Emzirme Nasıl Oluyor?” ve “Emzirme Sırasında Sık Karşılaşılan Sorunlar” yazılarımıza göz atabilirsiniz. Doğru emzirme pozisyonunda olmadığınızda hem kendinizi stresli hissedersiniz hem de bebeğiniz yeterince ememez ve süt bezleriniz az çalışır. Bebeğinizin kalça ve popo bölgesinin desteklendiğine, meme ucunuzu kahverengi kısmı ile birlikte kavradığına ve vücudunuza yeterince yakın olduğuna emin olun. Eğer doğru pozisyonu bulmakta zorlanıyorsanız kol altı ve bel bölgenize destekler koymayı ya da uzmanlardan yardım almayı deneyebilirsiniz.
- Beslenmeye Dikkat Etmek
Emzirme döneminde de tıpkı hamilelikte olduğu gibi bebeğinizle birlikte beslendiğinizi unutmayın. Dolayısıyla sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Yeme düzeninize süt üretimini destekleyen besinlere daha fazla yer vermeniz de sütünüzün kalitesinin artmasına yardımcı olacaktır.
- Stresten Uzak Durmak
Prolaktin, doğum yapmış annelerin beyninden salınan ve süt yapımı için görev alan bir hormondur. Oksitosin ise memedeki süt bezlerinden süt kanallarına sütün ulaşmasını sağlayan hormondur. Oksitosin annelik iç güdüsünün oluşumunda, emzirmede, seçici sosyal bağlanmada önemlidir. Ayrıca, aşk, sadakat, sevgi, bağlılık ve mutluluk gibi olumlu duyguların temel kaynaklarındandır. Emzirmeyle sütün salınımı oksitosin refleksi sayesinde olur. Bebeği emzirmek istemek, onu kucağına almak, sesini duymak gibi olumlu duygular bu refleks mekanizma üzerinden sütü artırırken, annenin özgüvenini düşüren olumsuz söylemler (bu bebek doymuyor, sütün yetmiyor, sarılık oldu, şekeri düştü vs.) süt salınımını azaltır. Bu nedenle emzirme sürecindeki annelerin yakınları tarafından stresten korunmaları önemlidir.