Anne Sütünün Sağılması
Anne Sütünün Sağılması Ankara
Özellikle ilk 2 yaş dediğimiz büyüme ve gelişme açısından kritik pencere döneminde olan bebeklerin anne sütünden maksimum düzeyde faydalanması gerekir. Özellikle çalışan anneler için bu durum kaygı vericidir. Düzenli aralıklarla sütün sağılması ve saklanması bebeğin besinsiz kalmasını engelleyeceği gibi annenin sütünün azalmamasına da yardımcı olacaktır. Bu nedenle doğum yapan kadınların sütün sağılması ve saklanması konusunda gerekli bilgilere sahip olması gerekir. Yazımızın devamından sütün hangi koşullarda, ne kadar süre ile saklanabileceği konusunda bilgi alabilirsiniz. Emzirme dönemi, çocuk sağlığı ve hastalıkları hakkında danışmak için ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Anne sütünün sağılması ilk aylarda yeni anne olmuş kişiler için zor olabilir. Ancak anne sütü, elle yada göğüs pompası ve süt sağma makineleri ile kolayca sağılabilir. Süt sağılmadan önce mutlaka ellerin yıkanması ve sütün temiz bir kaba ya da saklama poşetine konulması gerekir. Sütünüzü temiz ve güvenli şekilde saklamanız için hijyenik koşullarda sağmanız oldukça önemlidir. Bebeğinizin beslenme düzenini takip edebilmek için sağdığınız sütün miktarını bilmeniz gerekir. Sütünüzü sağdıktan sonra kabın üzerine süt miktarını ve sütün sağıldığı tarihi yazmanız bebeğinizin beslenme düzenini takip etmenizi kolaylaştıracaktır.
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Anne sütünün saklandığı kabın hijyenik olması ve hava almaması bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Anne sütü cam ya da plastik materyalden yapılmış kaplarda saklanabilir. Eğer plastik kap tercih edilecekse mutlaka kalın plastikten üretilmiş, sağlıklı materyaller seçilmelidir. Tercihe göre ağzı vakumlu saklama poşetleri de kullanılabilir. Kullandığınız ürünlerde BPA ve BPS içermemesine dikkat edilmelidir. Sütü ne kadar uzun süre saklamak istediğinize göre buzdolabını ya da derin dondurucuyu tercih edebilirsiniz.
Anne Sütü Ne Kadar Süre ile Saklanabilir?
Anne sütünü saklarken dikkat etmeniz gereken, en hassas konulardan biri de budur. Sütün tarihinin geçip geçmediğini anlamak için mutlaka saklama kabının üzerine sütün sağıldığı tarih yazılmalıdır. Anne sütü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabının raf kısmında 3 gün ,derin dondurucuda ise ortalama 3 ay kadar dayanmaktadır.
Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Anne sütünün soğuk hâlde çocuğa verilmesi bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir. Gaz oluşmasına ve bebeğin huzursuz olmasına neden olabilir. Bu nedenle tüm besinler gibi süt de bebeğe oda sıcaklığında verilmelidir. Eğer süt derin dondurucudan çıkarıldı ise kendi kendine erimesi beklenmelidir. Anne sütünü ısıtmak için mikrodalga ve ocaK kullanılmamalıdır. Dolayısıyla sütü doğal yollarla ısıtmayı tercih etmek en doğrusudur. Bunun için sütünüzü temiz cam bir kaba koyarak benmari usulü kaynar su yerine ılık suda bekleterek, yaklaşık 10 – 15 dakika sonra, tüketilebilir hâle getirebilirsiniz.
Ayrıca anne sütünü yeniden dondurmak da besin değerlerinin düşmesine neden olur. Süt taze şekilde bebeğe verilemez. Bu nedenle dondurup çözdürdüğünüz sütlerin bebeğiniz tarafından tüketilmesi gerekir. Süt sağmak bebeğinizin ihtiyacı olduğu anda taze süt tüketmesini sağlayacağı gibi sütünüzü de artıracaktır. Sağdığınız sütleri buzlukta depolamak acil durumlarda bebeğinize yetecek kadar sütünüzün olmasını sağlayacak ve hayatınızı kolaylaştıracaktır.