Besin Alerjileri ve Ek Besinlere Geçiş

Besin Alerjileri ve Ek Besinlere Geçiş

Besin Alerjileri ve Ek Besinlere Geçiş

Bebekler, 6. aya kadar sadece anne sütü ile beslenir. Dil ile dışarı itme refleksi ve besinleri yemek borusuna taşıyacak kasların tam olarak gelişmemesi ve anne sütünü etkin bir şekilde alabilmesi nedeniyle 6. aydan önce bebeğin ek besinlere geçirilmemesi tercih edilir. Ek besinlere geçiş süreci, aile için çok heyecan verici, aynı zamanda da kaygı verici yeni bir deneyimdir. Bebeğin hangi besinleri tercih edeceği ve hangi sıklıkta beslenebileceği gibi sorularla birlikte alerji riski de ebeveynlerin zihnini kurcalar. Bebeğin hangi besinlere alerjisi olduğu henüz bilinmediği için besinler sürpriz sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla bebeklerini her türlü sorundan uzak tutmak isteyen anneler için bu konu oldukça önemlidir. Yazımızın devamında ek besinlere geçiş döneminde besin alerjisine karşı yapılması gerekenleri bulabilirsiniz. Çocuklarda beslenme hakkında tüm merak ettiklerinizi ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniğine danışabilirsiniz.

Bebeklere Ek Gıda Olarak Ne Verilebilir?

Ek gıdaya geçiş süreci bebeklerin ev yiyeceklerine alışma sürecidir. Bu sürece meyve ve sebzelerin püresi veya yoğurtla başlanabilir. Bebekler bu ek gıdalardan ilk başlarda oldukça az tüketir. Zamanla ek gıda içeren öğünlerin sıklığı ve ek gıdanın miktarı artar. Allerjen olarak nitelendirdiğimiz besinler (soya, deniz ürünleri, tropik meyveler, kabuklu kuru yemişler) sağlıklı ve hiçbir alerji belirtisi olmayan çocukta çok fazla geciktirilmeden hekim kontrolünde dikkatle başlanmalıdır. Ancak alerjiye yatkın bir çocukta bu süreç hekim kontrolünde geciktirilebilir.

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Anne sütü bebekleri alerjiden koruyacak etkiye sahiptir. Bebeğin gelişim döneminde anne sütünden aldığı proteinlerin önemli yeri bulunmaktadır. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren bu proteinler vücudun yabancı cisimlere toleransını da artırmaktadır. Ancak yine de bebeklerin yetişkinlere göre çok daha hassas olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla ek besine geçiş döneminde tercih edilen gıdalara dikkat etmek, besinleri alerji düzeylerine göre bir sıralamaya koymak önemlidir. Ek besinlere geçiş döneminde alerji farklı belirtilerle kendilerini gösterebilir. Bu nedenle anne ve babaların bebeklerinin vücudunu düzenli olarak kontrol etmesi ve bebeğindeki fiziksel değişimlere kulak vermesi önemlidir. Bebeklerde sıklıkla görülen besin alerjisi belirtileri;

  • Cilt döküntüleri, egzema
  • Nefes almada güçlük ve hırıltılı solunum
  • Dilde ve dudaklarda şişme
  • Kusma
  • İshal veya kabızlık
  • Dudaklarda morarma olarak sıralanabilir.

Bebek bu belirtilerden bir ya da birkaçını gösterdiğinde zaman kaybetmeden bir çocuk doktoruna başvurmak ve kontrol sırasında muhakkak bebeğinizin beslenme düzeninden bahsetmek gerekmektedir.

Alerjik Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Alerjik bebeklerde ek gıdaya geçiş oldukça hassas bir dönemdir. Eğer bebeğiniz ilk aylardan itibaren etraftaki tozlara, mevsim geçişlerine ve diğer çevresel faktörlere karşı hassas ise yapısı alerjik olabilir. Alerjik bebeklerde öncelikli ek gıdalar, alerji yapma olasılığı düşük olan besinlerden seçilmelidir. Örneğin yoğurt, kabak, havuç, patates, pirinç gibi besinler öncelikli olarak tercih edilebilir. Domates, turp, pancar gibi besinler ise 1 yaş sonrasında ek besinlere eklenebilir. Meyveler konusunda da dikkatli olmak gerekir. Özellikle çilek, kivi, portakal, muz gibi meyveler veriliyorsa mutlaka yakın takip uygulanmalıdır. Yumurta da yüksek protein oranı nedeniyle ek besin olarak sıkça tercih edilen bir besindir. Ancak alerji yapma riski yüksektir. Bu nedenle 6. ve 7. ayda verilen ek gıdalarda sadece yumurtanın sarısı; bebek 1 yaşını geçtiğinde ise beyazı verilmesi tercih edilebilir.

Ek Gıdaya Geçişte 3 Gün Kuralı

Ek gıdaya geçişte “3 gün kuralı” olarak bilinen yöntemle bebeklerin herhangi bir besine alerjisi olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir. Araştırmalara göre insan vücudu, tolere edemediği besinlere genellikle 3 gün içerisinde tepki vermektedir. Eğer bebeğiniz hassas olduğu bir besin tüketirse kısa süre içerisinde vücudu tepki verir. Ancak bebeğe sürekli yeni besinler veriliyorsa hangi besinin alerji yaptığını anlamak zorlaşır. Bu nedenle bebeğe vücudunun alışık olduğu besinler dışında bir besin verildiğinde 3 gün boyunca aynı besinin verilmesi, miktarının 3 az az başlanıp en az 3 gün içinde yavaşça artırılması tavsiye edilir. Tabii ki bebek bu süreçte daha önce herhangi bir reaksiyon göstermediği diğer besinleri tüketebilir. Ancak yeni bir besin denemek için 3-7 günlük sürenin dolması tavsiye edilmektedir

Bahar Mert
Bahar Mert
2024-07-04
Canımız Doktorumuz ❤️ Muayeneye gideceğimiz gün evimizde bir bayram havası eser, tıpkı çok sevdiğimiz bir akrabamıza ya da aile dostumuza misafirliğe gidiyormuşuz gibi hazırlanırız, önce Doktorumuzun asistanı bizleri samimiyetle, ilgiyle ve güler yüzle karşılar, sonra da Doktorumuzun güzel yüzünü görünce yüzümüzde güller açar. Muayenelerimiz ev ortamı rahatlığında geçer. Kendisi bizim emzirme sürecimizin de kahramanı. Her zaman yanımızda ve ulaşılabilir olduğunu bilmek benim gibi pek de rahat karakterli olmayan bir anne için inanılmaz güven verici. İyi ki varsınız.
Osman Erdem
Osman Erdem
2024-06-28
Seda hocam çok bilgili ve çok ilgili. Kendisine teşekkür ediyoruz 👶🏻
badegül yıldız
badegül yıldız
2024-06-12
Dünyanın en tatlı hocası
Hatice Pelin Demirel
Hatice Pelin Demirel
2024-05-27
Seda Hoca’mla, mama sürecine başlamış yeterli kiloyu alamayan kızımın doğumuyla tanıştık. Sütüm yok diye düşünürken, 10 percantillik kızımı 1. Ay mamadan kesip, 6 ay sadece anne sütüyle besleyerek 50lere getirdik. Kızımı tam 22 ay emzirdim sayesinde. Oğlumun da kızımın da tüm kontrollerinde, aklımızda hiçbir soru işareti bırakmadan güvenle ayrılıyoruz yanından. Bilgisi inanılmaz. Şiddetle tavsiye ederim sevgili Hocamı.
Sengul Savas
Sengul Savas
2024-04-26
İlk çocuğumun ilk muayenesinde tanıştık hocamızla. İki çocuğumun da bütün rutin kontrolleri için görüştük. Bunları başka bir şehre ve şimdi başka bir ülkeye taşındığımızda da yaptık, yapıyoruz. Hocamızı bebeğimiz düştüğünde, ateşlendiğinde, olağan dışı ağlamaları olduğunda aradık; günün her saatinde, her zaman yanımızdaydı. Başka şehirlerde, hastanelerde yazılan ilaçları ona sormadan vermedim çocuklarıma. İyi ki. Kimseyi dinlemeyen bir insan olarak Seda hocamın her dediğini harfiyen uyguladım. Çünkü her muayenede, görüşmede, bir tıp öğrencisiymişimcesine bir kez olsun savmadan, bana uzun uzun tüm aksiyonlarımızın nedenleri anlattı. Bu pediatri tarafı. Sosyal pediatri tarafı en az o kadar kıymetli. Bugün 3.5 yaşındaki çocuğumun dışa dönük ve özgüvenli olabilmesini ona borçluyum. 4. ayından itibaren onu tanıyarak, bizi tanıyarak, çocuğumuzun sosyal gelişimi ve ailemizin iyilik hali için çok yerinde yönlendirmeler yaptı. Uyku, beslenme, sınır koyma gibi. Bunları her bedene bir elbise yaklaşımıyla değil, çocuğu, aileyi ve ortamlarını tanıyarak yapıyor. Bu yönlendirmelerin ne manaya geldiğini anladığımda bir kez daha şükrettim onunla denkleştiğimizde. Son olarak ve çok önemli olarak; günümüz şartlarında, bu kadar ticarileşen bir ortamda çok nadir karşılaşabileceğimiz, hastanın iyiliğini ön planda tutan çok yüksek hekim ahlakının, işine duyduğu saygının ve sevginin hayranıyız.
Hande Aydoğan
Hande Aydoğan
2024-04-22
11 aylık oğlumun doğumundan itibaren rutin kontrolleri için bir çok hekime muayene oldu. Ancak muayenelerimiz boy, kilo ölçümü, genel geçer bir kaç tavsiye ve klasik kitabi bilgilerin ötesine geçmedi. Seda Hoca ile tanıştıktan sonra sosyal pediatrinin gerçekten ne anlam ifade ettiğini bizzat anladım. Kendisi alanında inanılmaz bilgili, çok ilgili, iletişimi kuvvetli, çocukları kendi çocuğu hassasiyeti ile gören, seven ve titiz bir hekim. Her ziyaretimizde oğlumun detaylı pediatrik muayenesinin yanında günlük yeme içme düzeninden uykusuna oynadığı oyunlardan dil becerilerine kadar uzanır. Seda Hoca tüm detayları hasta dilinden ifade edip çok değerli yönlendirmelerini hiç bir konuyu atlamadan paylaşır. Muayenenesi ev konforunda, tertemiz, sıcacık, bebeklerin ve ailelerinin konforu için ince ince düşünülüp özenle hazırlanmış. Asistanı Beyza Hanım da hocamız gibi muhteşem. Sevgiyle karşılanıp bilgiyle donanıp endişelerden arınıp ayrıldığımız bir muayene! İçime sinsin bilgisine ilgisine sonsuz güveneyim çocuğumu gözüm kapalı emanet edeyim diyen herkese gönülden tavsiye ederim!
NESLİHAN DOĞAN
NESLİHAN DOĞAN
2024-02-04
Seda hocam çocuk sağlığı ve gelişimi ile ilgili her konuya hakim ,deneyimli ,çok güleryüzlü, sevecen,aile ile iletişimi mükemmel olan bir doktordur. Teşhis ve tanısısı hiç şaşmaz.En küçük ayrıntıyı bile atlamaz.Kızımın doğduğu ilk günden beri her konuda destekçimiz oldu. Çocuğunuzu büyütürken böylesine bilgili ve tecrübeli bir doktorun hep bir telefon uzağınızda olduğunu bilmek inanılmaz güven verici. Rutin kontrollerinin yanısıra ek gıda, uyku eğitimi, tuvalet eğitimi,kreş süreci gibi bir çok konuda hep yanımızdaydı.Kızım şuan 4 yaşında ve doktorunu çok seviyor. İyi ki tanıdık iyi ki yollarımız kesişti🙏🏻Hayatımıza kattığı tüm güzellik ve destekleri için çok teşekkür ederiz...
fatma güneş
fatma güneş
2024-02-01
Çocuğu söz konusu olunca bende hemen panikleyen anneler arasındaydım. Ama her şeyi detaylıca anlatıp, bilgisiyle, güler yüzüyle beni sakinleştirip muayenemizi yaptı. Hiç bir detayı atlamadan olasılıkları bile ihmal etmeden sürecimizi sakince yürütmemizi sağladı. Çocuklarla olan iletişimi sayesinde de kızım hiç ağlamadan severek muayene olmaya gidiyor. Doktor hasta ilişkisinden öte artık bir aile olduk. Seda hocamla tanışmak hayatımızın en büyük şansıydı ❤️ Mesleğini hakkıyla severek yapan doktorlar iyi ki var🙏