Çocuklarda İştahsızlık

Çocuklarda İştahsızlık

Çocuklarda İştahsızlık Ankara

Küçük bebekler için anne sütü en önemli besin kaynağıdır. Bebekler, yaşamın ilk 6 ayında anne sütünden başka D vitamini ve demir dışında herhangi bir besin desteğine ihtiyaç duymaz. Ancak bu süreçten sonra çiğneme ve yutma reflekslerinin gelişmesi ve bebeğin diğer besin kaynaklarına alışabilmesi için ek besin takviyesine başlanır. Bazı bebekler ek besinleri çok sever. Bazı bebeklerde ise tam tersi durum söz konusu olabilir. İştahsızlık görülebilir. İştahsızlık, kimi zaman altta yatan bir hastalığın göstergesi olsa da kısa süreli iştahsızlık durumları genellikle normaldir. Bazen de ebeveynler çocuğun beslenmesini yetersiz gördüğü için iştahsız olduğunu düşünebilirler. Bu durum genellikle anne ve bebeğin inatlaşmasından ve yeme-yedirme davranışındaki problemden kaynaklanır. İştahsızlık durumunda uzman bir doktora başvurmak ve altta yatan sebepleri araştırmak önemlidir. Ankara’da “iştahsız çocuk” konusunda merak ettiklerinizi Doç. Dr. Seda Topçu’ya danışabilir ve kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

İştahsızlık Neden Olur?

İştahsızlık çocukların yaklaşık yarısında zaman zaman görülen bir problemdir.

Bebeğin emmemesi ya da ek besinleri reddetmesi pek çok nedene bağlı olabilir. Her bebek kimi zaman birkaç öğünü yemek istemeyebilir. Ancak bu durum uzuyorsa ve bebeğin büyümesini etkiliyorsa araştırılmalıdır. İlk olarak bir hekim tarafından tam bir fizik muayene yapılmalı, iştahsızlığın altında yatan fiziksel rahatsızlık olup olmadığı bulunmalıdır.çocuklarda bazı vitamin ve mineral eksiklikleri ve demir eksikliği anemisinin ilk belirtisi iştahsızlık olabilir. Altta yatan neden üst solunum yolu enfeksiyonu yada idrar yolu enfeksiyonu gibi akut bir durum olabileceği gibi, tiroid hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları gibi kronik nedenler de olabilir. Fiziksel nedenler araştırıldıktan sonra iştahsızlığa neden olan davranışsal nedenler de anne-baba-bebek üçgeninde araştırılmalıdır. İlişkisel nedenli iştahsızlık da azımsanmayacak kadar sık görülmektedir.

Bazen çocuğun anne ya da babanın ölçütlerine göre az yemesi de iştahsızlık olarak algılanabilmektedir. Bu durum en iyi şekilde bebeğin günlük yediklerinin listesi alınarak, almış olduğu toplam kalori ve çocuğun büyüme hızı değerlendirilerek saptanır.

İştahsızlık Nasıl Anlaşılır?

İştahsızlık durumunda sık karşılaşılan şikâyetler;

  • Çok az yemek yemek
  • Yemek seçmek
  • Yemek yerken zorlanmak,
  • Yemekleri ağzında bekletmek
  • Yemeği gördüğünde öğürmek, kusmak
  • Öğün aralarında abur cubur istemek

İştahsızlığın Tedavisi Nedir?

İştahsızlık, yaşamın her döneminde ara ara görülebilen bir problemdir ve çoğu zaman geçici bir durumdur. Kısa süreli iştahsızlığa akut hastalıklar; örneğin, vitamin ve mineral eksiklikleri, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, ishal gibi gastrointestinal hastalıklar yada diş çıkarma neden olabilir. Ancak iştahsızlığın uzun sürmesi, fiziksel olarak nedeni bilinmeyen rahatsızlıklar ve çocuğun ruhsal anlamda da huzursuz olması gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.

  • Eğer iştahsızlık herhangi bir fiziksel problemden kaynaklanmıyorsa öğün sayısı çocuk için fazla olabilir. Bazen anne- babalar yeterli beslendiğinden emin olmak için çocuklarının bol miktarda yemesini isterler. Ancak her çocuğun yapısı ve günlük besin ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle çocuk aç olmasa da yemeye zorlamamak gerekir. Yemek yemeye zorlanmak, çocuğun öğünlerden kaçmasına neden olabilir.
  • Eğer çocuk fazla yemek seçiyorsa bu durum da iştahsızlığa neden olabilir. Çocuğu yemek yemeye teşvik etmek için sevmediği yiyecekleri zorla yedirmek yerine daha cazip hâle getirmek gerekebilir.
  • Eğer anne ya da baba yemek seçiyorsa bu durum çocuğa kötü örnek olabilir.
  • Ara öğünlerde sürekli atıştırmak da iştahsızlığın nedenlerinden biridir. Çocuklar abur cuburları severler. Abur cubur tüketimini kesmek, çocuğun iştahının yerine gelmesine yardımcı olabilir.

Meme reddi yada emzirme grevi de iştahsızlık olarak algılanabilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için “Meme Reddine Yaklaşım” yazımızı okuyabilirsiniz.

İştahsızlık hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceği için altında yatan nedenlerin muhakkak araştırılması gerekmektedir. Eğer çocuğunuzun iştahsız olduğundan şüpheleniyorsanız uzman bir çocuk doktorundan bu konuda bilgi ve yardım alabilirsiniz. Ankara’daki kliniğimizi arayarak çocuk beslenmesi hakkında tüm merak ettiklerinizi Doç. Dr. Seda Topçu’ya danışabilirsiniz.

Bahar Mert
Bahar Mert
2024-07-04
Canımız Doktorumuz ❤️ Muayeneye gideceğimiz gün evimizde bir bayram havası eser, tıpkı çok sevdiğimiz bir akrabamıza ya da aile dostumuza misafirliğe gidiyormuşuz gibi hazırlanırız, önce Doktorumuzun asistanı bizleri samimiyetle, ilgiyle ve güler yüzle karşılar, sonra da Doktorumuzun güzel yüzünü görünce yüzümüzde güller açar. Muayenelerimiz ev ortamı rahatlığında geçer. Kendisi bizim emzirme sürecimizin de kahramanı. Her zaman yanımızda ve ulaşılabilir olduğunu bilmek benim gibi pek de rahat karakterli olmayan bir anne için inanılmaz güven verici. İyi ki varsınız.
Osman Erdem
Osman Erdem
2024-06-28
Seda hocam çok bilgili ve çok ilgili. Kendisine teşekkür ediyoruz 👶🏻
badegül yıldız
badegül yıldız
2024-06-12
Dünyanın en tatlı hocası
Hatice Pelin Demirel
Hatice Pelin Demirel
2024-05-27
Seda Hoca’mla, mama sürecine başlamış yeterli kiloyu alamayan kızımın doğumuyla tanıştık. Sütüm yok diye düşünürken, 10 percantillik kızımı 1. Ay mamadan kesip, 6 ay sadece anne sütüyle besleyerek 50lere getirdik. Kızımı tam 22 ay emzirdim sayesinde. Oğlumun da kızımın da tüm kontrollerinde, aklımızda hiçbir soru işareti bırakmadan güvenle ayrılıyoruz yanından. Bilgisi inanılmaz. Şiddetle tavsiye ederim sevgili Hocamı.
Sengul Savas
Sengul Savas
2024-04-26
İlk çocuğumun ilk muayenesinde tanıştık hocamızla. İki çocuğumun da bütün rutin kontrolleri için görüştük. Bunları başka bir şehre ve şimdi başka bir ülkeye taşındığımızda da yaptık, yapıyoruz. Hocamızı bebeğimiz düştüğünde, ateşlendiğinde, olağan dışı ağlamaları olduğunda aradık; günün her saatinde, her zaman yanımızdaydı. Başka şehirlerde, hastanelerde yazılan ilaçları ona sormadan vermedim çocuklarıma. İyi ki. Kimseyi dinlemeyen bir insan olarak Seda hocamın her dediğini harfiyen uyguladım. Çünkü her muayenede, görüşmede, bir tıp öğrencisiymişimcesine bir kez olsun savmadan, bana uzun uzun tüm aksiyonlarımızın nedenleri anlattı. Bu pediatri tarafı. Sosyal pediatri tarafı en az o kadar kıymetli. Bugün 3.5 yaşındaki çocuğumun dışa dönük ve özgüvenli olabilmesini ona borçluyum. 4. ayından itibaren onu tanıyarak, bizi tanıyarak, çocuğumuzun sosyal gelişimi ve ailemizin iyilik hali için çok yerinde yönlendirmeler yaptı. Uyku, beslenme, sınır koyma gibi. Bunları her bedene bir elbise yaklaşımıyla değil, çocuğu, aileyi ve ortamlarını tanıyarak yapıyor. Bu yönlendirmelerin ne manaya geldiğini anladığımda bir kez daha şükrettim onunla denkleştiğimizde. Son olarak ve çok önemli olarak; günümüz şartlarında, bu kadar ticarileşen bir ortamda çok nadir karşılaşabileceğimiz, hastanın iyiliğini ön planda tutan çok yüksek hekim ahlakının, işine duyduğu saygının ve sevginin hayranıyız.
Hande Aydoğan
Hande Aydoğan
2024-04-22
11 aylık oğlumun doğumundan itibaren rutin kontrolleri için bir çok hekime muayene oldu. Ancak muayenelerimiz boy, kilo ölçümü, genel geçer bir kaç tavsiye ve klasik kitabi bilgilerin ötesine geçmedi. Seda Hoca ile tanıştıktan sonra sosyal pediatrinin gerçekten ne anlam ifade ettiğini bizzat anladım. Kendisi alanında inanılmaz bilgili, çok ilgili, iletişimi kuvvetli, çocukları kendi çocuğu hassasiyeti ile gören, seven ve titiz bir hekim. Her ziyaretimizde oğlumun detaylı pediatrik muayenesinin yanında günlük yeme içme düzeninden uykusuna oynadığı oyunlardan dil becerilerine kadar uzanır. Seda Hoca tüm detayları hasta dilinden ifade edip çok değerli yönlendirmelerini hiç bir konuyu atlamadan paylaşır. Muayenenesi ev konforunda, tertemiz, sıcacık, bebeklerin ve ailelerinin konforu için ince ince düşünülüp özenle hazırlanmış. Asistanı Beyza Hanım da hocamız gibi muhteşem. Sevgiyle karşılanıp bilgiyle donanıp endişelerden arınıp ayrıldığımız bir muayene! İçime sinsin bilgisine ilgisine sonsuz güveneyim çocuğumu gözüm kapalı emanet edeyim diyen herkese gönülden tavsiye ederim!
NESLİHAN DOĞAN
NESLİHAN DOĞAN
2024-02-04
Seda hocam çocuk sağlığı ve gelişimi ile ilgili her konuya hakim ,deneyimli ,çok güleryüzlü, sevecen,aile ile iletişimi mükemmel olan bir doktordur. Teşhis ve tanısısı hiç şaşmaz.En küçük ayrıntıyı bile atlamaz.Kızımın doğduğu ilk günden beri her konuda destekçimiz oldu. Çocuğunuzu büyütürken böylesine bilgili ve tecrübeli bir doktorun hep bir telefon uzağınızda olduğunu bilmek inanılmaz güven verici. Rutin kontrollerinin yanısıra ek gıda, uyku eğitimi, tuvalet eğitimi,kreş süreci gibi bir çok konuda hep yanımızdaydı.Kızım şuan 4 yaşında ve doktorunu çok seviyor. İyi ki tanıdık iyi ki yollarımız kesişti🙏🏻Hayatımıza kattığı tüm güzellik ve destekleri için çok teşekkür ederiz...
fatma güneş
fatma güneş
2024-02-01
Çocuğu söz konusu olunca bende hemen panikleyen anneler arasındaydım. Ama her şeyi detaylıca anlatıp, bilgisiyle, güler yüzüyle beni sakinleştirip muayenemizi yaptı. Hiç bir detayı atlamadan olasılıkları bile ihmal etmeden sürecimizi sakince yürütmemizi sağladı. Çocuklarla olan iletişimi sayesinde de kızım hiç ağlamadan severek muayene olmaya gidiyor. Doktor hasta ilişkisinden öte artık bir aile olduk. Seda hocamla tanışmak hayatımızın en büyük şansıydı ❤️ Mesleğini hakkıyla severek yapan doktorlar iyi ki var🙏