Çocuklarda İştahsızlık

Çocuklarda İştahsızlık

Çocuklarda İştahsızlık Ankara

Küçük bebekler için anne sütü en önemli besin kaynağıdır. Bebekler, yaşamın ilk 6 ayında anne sütünden başka D vitamini ve demir dışında herhangi bir besin desteğine ihtiyaç duymaz. Ancak bu süreçten sonra çiğneme ve yutma reflekslerinin gelişmesi ve bebeğin diğer besin kaynaklarına alışabilmesi için ek besin takviyesine başlanır. Bazı bebekler ek besinleri çok sever. Bazı bebeklerde ise tam tersi durum söz konusu olabilir. İştahsızlık görülebilir. İştahsızlık, kimi zaman altta yatan bir hastalığın göstergesi olsa da kısa süreli iştahsızlık durumları genellikle normaldir. Bazen de ebeveynler çocuğun beslenmesini yetersiz gördüğü için iştahsız olduğunu düşünebilirler. Bu durum genellikle anne ve bebeğin inatlaşmasından ve yeme-yedirme davranışındaki problemden kaynaklanır. İştahsızlık durumunda uzman bir doktora başvurmak ve altta yatan sebepleri araştırmak önemlidir. Ankara’da “iştahsız çocuk” konusunda merak ettiklerinizi Doç. Dr. Seda Topçu’ya danışabilir ve kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

İştahsızlık Neden Olur?

İştahsızlık çocukların yaklaşık yarısında zaman zaman görülen bir problemdir.

Bebeğin emmemesi ya da ek besinleri reddetmesi pek çok nedene bağlı olabilir. Her bebek kimi zaman birkaç öğünü yemek istemeyebilir. Ancak bu durum uzuyorsa ve bebeğin büyümesini etkiliyorsa araştırılmalıdır. İlk olarak bir hekim tarafından tam bir fizik muayene yapılmalı, iştahsızlığın altında yatan fiziksel rahatsızlık olup olmadığı bulunmalıdır.çocuklarda bazı vitamin ve mineral eksiklikleri ve demir eksikliği anemisinin ilk belirtisi iştahsızlık olabilir. Altta yatan neden üst solunum yolu enfeksiyonu yada idrar yolu enfeksiyonu gibi akut bir durum olabileceği gibi, tiroid hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları gibi kronik nedenler de olabilir. Fiziksel nedenler araştırıldıktan sonra iştahsızlığa neden olan davranışsal nedenler de anne-baba-bebek üçgeninde araştırılmalıdır. İlişkisel nedenli iştahsızlık da azımsanmayacak kadar sık görülmektedir.

Bazen çocuğun anne ya da babanın ölçütlerine göre az yemesi de iştahsızlık olarak algılanabilmektedir. Bu durum en iyi şekilde bebeğin günlük yediklerinin listesi alınarak, almış olduğu toplam kalori ve çocuğun büyüme hızı değerlendirilerek saptanır.

İştahsızlık Nasıl Anlaşılır?

İştahsızlık durumunda sık karşılaşılan şikâyetler;

  • Çok az yemek yemek
  • Yemek seçmek
  • Yemek yerken zorlanmak,
  • Yemekleri ağzında bekletmek
  • Yemeği gördüğünde öğürmek, kusmak
  • Öğün aralarında abur cubur istemek

İştahsızlığın Tedavisi Nedir?

İştahsızlık, yaşamın her döneminde ara ara görülebilen bir problemdir ve çoğu zaman geçici bir durumdur. Kısa süreli iştahsızlığa akut hastalıklar; örneğin, vitamin ve mineral eksiklikleri, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, ishal gibi gastrointestinal hastalıklar yada diş çıkarma neden olabilir. Ancak iştahsızlığın uzun sürmesi, fiziksel olarak nedeni bilinmeyen rahatsızlıklar ve çocuğun ruhsal anlamda da huzursuz olması gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.

  • Eğer iştahsızlık herhangi bir fiziksel problemden kaynaklanmıyorsa öğün sayısı çocuk için fazla olabilir. Bazen anne- babalar yeterli beslendiğinden emin olmak için çocuklarının bol miktarda yemesini isterler. Ancak her çocuğun yapısı ve günlük besin ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle çocuk aç olmasa da yemeye zorlamamak gerekir. Yemek yemeye zorlanmak, çocuğun öğünlerden kaçmasına neden olabilir.
  • Eğer çocuk fazla yemek seçiyorsa bu durum da iştahsızlığa neden olabilir. Çocuğu yemek yemeye teşvik etmek için sevmediği yiyecekleri zorla yedirmek yerine daha cazip hâle getirmek gerekebilir.
  • Eğer anne ya da baba yemek seçiyorsa bu durum çocuğa kötü örnek olabilir.
  • Ara öğünlerde sürekli atıştırmak da iştahsızlığın nedenlerinden biridir. Çocuklar abur cuburları severler. Abur cubur tüketimini kesmek, çocuğun iştahının yerine gelmesine yardımcı olabilir.

Meme reddi yada emzirme grevi de iştahsızlık olarak algılanabilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için “Meme Reddine Yaklaşım” yazımızı okuyabilirsiniz.

İştahsızlık hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceği için altında yatan nedenlerin muhakkak araştırılması gerekmektedir. Eğer çocuğunuzun iştahsız olduğundan şüpheleniyorsanız uzman bir çocuk doktorundan bu konuda bilgi ve yardım alabilirsiniz. Ankara’daki kliniğimizi arayarak çocuk beslenmesi hakkında tüm merak ettiklerinizi Doç. Dr. Seda Topçu’ya danışabilirsiniz.