Kalça Çıkığı

Kalça Çıkığı

Kalça Çıkığı Ankara

Yenidoğan döneminde görülen bazı sorunlar, yaş ilerlediğinde ciddi problemlere dönüşebilir. Bunlardan bir tanesi de “gelişimsel kalça displazisi” olarak bilinen kalça çıkığıdır. Ortopedik bir sorun olan kalça çıkığı, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Ebeveynleri endişelendiren bir rahatsızlık olsa da bebeklik döneminde saptandığında büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin üzerine düşen görev; gelişimsel kalça displazisine karşı bilinçli olmak ve bebeğin kontrollerini düzenli olarak yaptırmaktır. Gelişimsel kalça displazisinin tanı ve tedavisi hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

Gelişimsel Kalça Displazisi Nedir?

Çocukluk döneminde görülen kalça çıkığı, çocuklarda gelişimsel problemler nedeniyle ortaya çıkar. Sağlıklı bir bebekte femur yani uyluk kemiğinin kalçayla birleştiği kısım yuvarlak bir top şeklindedir. Eklem, bu yuvarlağa tam anlamıyla oturur ve eklemin sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlar. Gelişimsel kalça displazisi olan bebeklerde femur başı bu yuvarlağa tam anlamıyla oturamaz. Dolayısıyla kalça ekleminde gevşeklik görülür. Başlarda hafif olan bu gevşeklik, zamanla iyice deforme olur ve yetişkin hâline gelen vücut için ciddi ortopedik sorunlar ortaya çıkarabilir.

Kas – iskelet sorunları arasında sayılan gelişimsel kalça displazisi erken dönemde farkedilebilen önemli bir sorundur. Bu nedenle yenidoğan bebeğin, doğum anından itibaren düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer erken dönemde teşhis edilmezse, yetişkinlik döneminde kalıcı kalça sorunları ile karşılaşılabilir.

Gelişimsel Kalça Çıkığı Neden Olur?

Gelişimsel kalça çıkığı, gelişim döneminde sık görülmesine rağmen nedeni henüz net olarak anlaşılamamış bir problemdir. Ancak genetik faktörlerin kalça çıkığı riskini artırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte doğumsal sorunlar da kalça displazisine neden olabilmektedir. Doğum ve gebelik süreci de kalça çıkığını artıran bazı riskleri beraberinde getirebilmektedir. Gelişimsel kalça displazisinde risk faktörlerl;

  • Ailenin ilk çocuğunda kalça çıkığı görülme olasılığı daha fazladır.
  • Çoğul gebeliklerde gelişimsel kalça çıkığı daha fazla görülür.
  • Bebeğin ters pozisyonda gelmesi de kalça çıkığının en büyük nedenlerinden biridir.
  • Gebelik sürecinde amniyon sıvısının az olması kalça çıkığı riskini artırır.
  • Bebeği yanlış pozisyonda yatırmak ve yanlış kundak yapmak doğumdan sonra ortaya çıkan kalça çıkığı problemlerinin başlıca sebebidir.

Gelişimsel Kalça Displazisi Nasıl Anlaşılır?

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de gelişimsel kalça displazisinin nasıl anlaşıldığıdır. Kalça çıkığının görmezden gelinmesi oldukça zordur. Çünkü gelişim dönemindeki tüm bebeklerin, sağlık açısından belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Bu kontroller aksatılırsa kalça çıkığı teşhis edilemeyebilir ve yetişkinlik döneminde ortopedik sorunlara yol açar. Gelişimsel kalça displazisinin sık görülen belirtileri;

  • Bacaklar arasında uzunluk farkı olması
  • Bacaklarda görülen hareket kısıtlamaları. Bacakların dışa doğru açılmaması
  • Motor gelişimde gerilik
  • Emekleme ve yürüme dönemindeki çocuklarda tek bacağın aksamasıdır.

Bu şikâyetlerle birlikte kalça ekleminden ses gelmesi, bebeğin kalçadaki problem yüzünden huzursuz olması ve topallama sorunu da kalça çıkığı problemine işaret eden sorunlardır.

Çocuklarda Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?

Bebekler doğduğu anda bedensel fonksiyonların sağlıklı çalışıp çalışmadığına yönelik testler yapılır. Doğumdan sonraki ilk 72 saat içerisinde ve 6 – 8 haftalık dönemde gelişimsel kalça displazisi için kontroller yapılır. Yenidoğan dönemindeki bebekler, 1 yaşına kadar düzenli olarak muayene ile kontrol edilir. Bu kontroller esnasında kalça çıkığına bakılmaya devam edilir. Kalça displazisi genellikle fiziksel muayene ile kolayca anlaşılır. Bacaklarda hareket kısıtlamasının olması ve bacağı oynatma ile ilgili sorunlar akla doğrudan kalça çıkığı şüphesini getirir. Gerekli durumlarda, teşhisi kesinleştirmek için ultrason görüntülemeleri de yapılabilir.

Ankara Kalça Çıkığı Tanısı

Kalça çıkığı, erken teşhisle büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlk 6 ayda teşhis edilen kalça çıkıklarında, cerrahi işleme bile gerek kalmadan, kumaş atel aparatlar ile kalça çıkığı tedavi edilebilmektedir. Nadir durumlarda atel ile tedavi mümkün olmamaktadır. Bu durumda cerrahi işlem gerekebilir. Eğer kalça çıkığı erken dönemde teşhis edilmezse yetişkinlik döneminde;

  • Eklem hareketlerinde kalıcı kısıtlanma
  • Osteoartrit
  • Ağrı
  • Topallama görülebilir. Kalça çıkığından kaynaklanan kalıcı hasarın tedavisi yetişkinlerde genellikle cerrahi operasyon ile yapılır. Gelişimsel kalça çıkığını engellemenin bilinen tıbbi bir yolu yoktur. Ancak doğumdan sonra oluşan kalça displazisinin yanlış yatırma, kundaklama ve bebeğin üzerine ağır örtüler örtme nedeniyle meydana geldiği bilinmektedir. Bebeklerin oldukça yumuşak ve hassas yapısı düşünüldüğünde bebeği hareket ettirirken oldukça hassas olmak gerekir diyebiliriz.

Ankara’da gelişimsel kalça displazisinin tanısı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Seda Topçu’nun kliniğini arayabilir ve dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.