Kalça Çıkığı

Kalça Çıkığı

Kalça Çıkığı Ankara

Yenidoğan döneminde görülen bazı sorunlar, yaş ilerlediğinde ciddi problemlere dönüşebilir. Bunlardan bir tanesi de “gelişimsel kalça displazisi” olarak bilinen kalça çıkığıdır. Ortopedik bir sorun olan kalça çıkığı, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Ebeveynleri endişelendiren bir rahatsızlık olsa da bebeklik döneminde saptandığında büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin üzerine düşen görev; gelişimsel kalça displazisine karşı bilinçli olmak ve bebeğin kontrollerini düzenli olarak yaptırmaktır. Gelişimsel kalça displazisinin tanı ve tedavisi hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

Gelişimsel Kalça Displazisi Nedir?

Çocukluk döneminde görülen kalça çıkığı, çocuklarda gelişimsel problemler nedeniyle ortaya çıkar. Sağlıklı bir bebekte femur yani uyluk kemiğinin kalçayla birleştiği kısım yuvarlak bir top şeklindedir. Eklem, bu yuvarlağa tam anlamıyla oturur ve eklemin sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlar. Gelişimsel kalça displazisi olan bebeklerde femur başı bu yuvarlağa tam anlamıyla oturamaz. Dolayısıyla kalça ekleminde gevşeklik görülür. Başlarda hafif olan bu gevşeklik, zamanla iyice deforme olur ve yetişkin hâline gelen vücut için ciddi ortopedik sorunlar ortaya çıkarabilir.

Kas – iskelet sorunları arasında sayılan gelişimsel kalça displazisi erken dönemde farkedilebilen önemli bir sorundur. Bu nedenle yenidoğan bebeğin, doğum anından itibaren düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer erken dönemde teşhis edilmezse, yetişkinlik döneminde kalıcı kalça sorunları ile karşılaşılabilir.

Gelişimsel Kalça Çıkığı Neden Olur?

Gelişimsel kalça çıkığı, gelişim döneminde sık görülmesine rağmen nedeni henüz net olarak anlaşılamamış bir problemdir. Ancak genetik faktörlerin kalça çıkığı riskini artırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte doğumsal sorunlar da kalça displazisine neden olabilmektedir. Doğum ve gebelik süreci de kalça çıkığını artıran bazı riskleri beraberinde getirebilmektedir. Gelişimsel kalça displazisinde risk faktörlerl;

  • Ailenin ilk çocuğunda kalça çıkığı görülme olasılığı daha fazladır.
  • Çoğul gebeliklerde gelişimsel kalça çıkığı daha fazla görülür.
  • Bebeğin ters pozisyonda gelmesi de kalça çıkığının en büyük nedenlerinden biridir.
  • Gebelik sürecinde amniyon sıvısının az olması kalça çıkığı riskini artırır.
  • Bebeği yanlış pozisyonda yatırmak ve yanlış kundak yapmak doğumdan sonra ortaya çıkan kalça çıkığı problemlerinin başlıca sebebidir.

Gelişimsel Kalça Displazisi Nasıl Anlaşılır?

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de gelişimsel kalça displazisinin nasıl anlaşıldığıdır. Kalça çıkığının görmezden gelinmesi oldukça zordur. Çünkü gelişim dönemindeki tüm bebeklerin, sağlık açısından belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Bu kontroller aksatılırsa kalça çıkığı teşhis edilemeyebilir ve yetişkinlik döneminde ortopedik sorunlara yol açar. Gelişimsel kalça displazisinin sık görülen belirtileri;

  • Bacaklar arasında uzunluk farkı olması
  • Bacaklarda görülen hareket kısıtlamaları. Bacakların dışa doğru açılmaması
  • Motor gelişimde gerilik
  • Emekleme ve yürüme dönemindeki çocuklarda tek bacağın aksamasıdır.

Bu şikâyetlerle birlikte kalça ekleminden ses gelmesi, bebeğin kalçadaki problem yüzünden huzursuz olması ve topallama sorunu da kalça çıkığı problemine işaret eden sorunlardır.

Çocuklarda Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?

Bebekler doğduğu anda bedensel fonksiyonların sağlıklı çalışıp çalışmadığına yönelik testler yapılır. Doğumdan sonraki ilk 72 saat içerisinde ve 6 – 8 haftalık dönemde gelişimsel kalça displazisi için kontroller yapılır. Yenidoğan dönemindeki bebekler, 1 yaşına kadar düzenli olarak muayene ile kontrol edilir. Bu kontroller esnasında kalça çıkığına bakılmaya devam edilir. Kalça displazisi genellikle fiziksel muayene ile kolayca anlaşılır. Bacaklarda hareket kısıtlamasının olması ve bacağı oynatma ile ilgili sorunlar akla doğrudan kalça çıkığı şüphesini getirir. Gerekli durumlarda, teşhisi kesinleştirmek için ultrason görüntülemeleri de yapılabilir.

Ankara Kalça Çıkığı Tanısı

Kalça çıkığı, erken teşhisle büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlk 6 ayda teşhis edilen kalça çıkıklarında, cerrahi işleme bile gerek kalmadan, kumaş atel aparatlar ile kalça çıkığı tedavi edilebilmektedir. Nadir durumlarda atel ile tedavi mümkün olmamaktadır. Bu durumda cerrahi işlem gerekebilir. Eğer kalça çıkığı erken dönemde teşhis edilmezse yetişkinlik döneminde;

  • Eklem hareketlerinde kalıcı kısıtlanma
  • Osteoartrit
  • Ağrı
  • Topallama görülebilir. Kalça çıkığından kaynaklanan kalıcı hasarın tedavisi yetişkinlerde genellikle cerrahi operasyon ile yapılır. Gelişimsel kalça çıkığını engellemenin bilinen tıbbi bir yolu yoktur. Ancak doğumdan sonra oluşan kalça displazisinin yanlış yatırma, kundaklama ve bebeğin üzerine ağır örtüler örtme nedeniyle meydana geldiği bilinmektedir. Bebeklerin oldukça yumuşak ve hassas yapısı düşünüldüğünde bebeği hareket ettirirken oldukça hassas olmak gerekir diyebiliriz.

Ankara’da gelişimsel kalça displazisinin tanısı hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Seda Topçu’nun kliniğini arayabilir ve dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.

Bahar Mert
Bahar Mert
2024-07-04
Canımız Doktorumuz ❤️ Muayeneye gideceğimiz gün evimizde bir bayram havası eser, tıpkı çok sevdiğimiz bir akrabamıza ya da aile dostumuza misafirliğe gidiyormuşuz gibi hazırlanırız, önce Doktorumuzun asistanı bizleri samimiyetle, ilgiyle ve güler yüzle karşılar, sonra da Doktorumuzun güzel yüzünü görünce yüzümüzde güller açar. Muayenelerimiz ev ortamı rahatlığında geçer. Kendisi bizim emzirme sürecimizin de kahramanı. Her zaman yanımızda ve ulaşılabilir olduğunu bilmek benim gibi pek de rahat karakterli olmayan bir anne için inanılmaz güven verici. İyi ki varsınız.
Osman Erdem
Osman Erdem
2024-06-28
Seda hocam çok bilgili ve çok ilgili. Kendisine teşekkür ediyoruz 👶🏻
badegül yıldız
badegül yıldız
2024-06-12
Dünyanın en tatlı hocası
Hatice Pelin Demirel
Hatice Pelin Demirel
2024-05-27
Seda Hoca’mla, mama sürecine başlamış yeterli kiloyu alamayan kızımın doğumuyla tanıştık. Sütüm yok diye düşünürken, 10 percantillik kızımı 1. Ay mamadan kesip, 6 ay sadece anne sütüyle besleyerek 50lere getirdik. Kızımı tam 22 ay emzirdim sayesinde. Oğlumun da kızımın da tüm kontrollerinde, aklımızda hiçbir soru işareti bırakmadan güvenle ayrılıyoruz yanından. Bilgisi inanılmaz. Şiddetle tavsiye ederim sevgili Hocamı.
Sengul Savas
Sengul Savas
2024-04-26
İlk çocuğumun ilk muayenesinde tanıştık hocamızla. İki çocuğumun da bütün rutin kontrolleri için görüştük. Bunları başka bir şehre ve şimdi başka bir ülkeye taşındığımızda da yaptık, yapıyoruz. Hocamızı bebeğimiz düştüğünde, ateşlendiğinde, olağan dışı ağlamaları olduğunda aradık; günün her saatinde, her zaman yanımızdaydı. Başka şehirlerde, hastanelerde yazılan ilaçları ona sormadan vermedim çocuklarıma. İyi ki. Kimseyi dinlemeyen bir insan olarak Seda hocamın her dediğini harfiyen uyguladım. Çünkü her muayenede, görüşmede, bir tıp öğrencisiymişimcesine bir kez olsun savmadan, bana uzun uzun tüm aksiyonlarımızın nedenleri anlattı. Bu pediatri tarafı. Sosyal pediatri tarafı en az o kadar kıymetli. Bugün 3.5 yaşındaki çocuğumun dışa dönük ve özgüvenli olabilmesini ona borçluyum. 4. ayından itibaren onu tanıyarak, bizi tanıyarak, çocuğumuzun sosyal gelişimi ve ailemizin iyilik hali için çok yerinde yönlendirmeler yaptı. Uyku, beslenme, sınır koyma gibi. Bunları her bedene bir elbise yaklaşımıyla değil, çocuğu, aileyi ve ortamlarını tanıyarak yapıyor. Bu yönlendirmelerin ne manaya geldiğini anladığımda bir kez daha şükrettim onunla denkleştiğimizde. Son olarak ve çok önemli olarak; günümüz şartlarında, bu kadar ticarileşen bir ortamda çok nadir karşılaşabileceğimiz, hastanın iyiliğini ön planda tutan çok yüksek hekim ahlakının, işine duyduğu saygının ve sevginin hayranıyız.
Hande Aydoğan
Hande Aydoğan
2024-04-22
11 aylık oğlumun doğumundan itibaren rutin kontrolleri için bir çok hekime muayene oldu. Ancak muayenelerimiz boy, kilo ölçümü, genel geçer bir kaç tavsiye ve klasik kitabi bilgilerin ötesine geçmedi. Seda Hoca ile tanıştıktan sonra sosyal pediatrinin gerçekten ne anlam ifade ettiğini bizzat anladım. Kendisi alanında inanılmaz bilgili, çok ilgili, iletişimi kuvvetli, çocukları kendi çocuğu hassasiyeti ile gören, seven ve titiz bir hekim. Her ziyaretimizde oğlumun detaylı pediatrik muayenesinin yanında günlük yeme içme düzeninden uykusuna oynadığı oyunlardan dil becerilerine kadar uzanır. Seda Hoca tüm detayları hasta dilinden ifade edip çok değerli yönlendirmelerini hiç bir konuyu atlamadan paylaşır. Muayenenesi ev konforunda, tertemiz, sıcacık, bebeklerin ve ailelerinin konforu için ince ince düşünülüp özenle hazırlanmış. Asistanı Beyza Hanım da hocamız gibi muhteşem. Sevgiyle karşılanıp bilgiyle donanıp endişelerden arınıp ayrıldığımız bir muayene! İçime sinsin bilgisine ilgisine sonsuz güveneyim çocuğumu gözüm kapalı emanet edeyim diyen herkese gönülden tavsiye ederim!
NESLİHAN DOĞAN
NESLİHAN DOĞAN
2024-02-04
Seda hocam çocuk sağlığı ve gelişimi ile ilgili her konuya hakim ,deneyimli ,çok güleryüzlü, sevecen,aile ile iletişimi mükemmel olan bir doktordur. Teşhis ve tanısısı hiç şaşmaz.En küçük ayrıntıyı bile atlamaz.Kızımın doğduğu ilk günden beri her konuda destekçimiz oldu. Çocuğunuzu büyütürken böylesine bilgili ve tecrübeli bir doktorun hep bir telefon uzağınızda olduğunu bilmek inanılmaz güven verici. Rutin kontrollerinin yanısıra ek gıda, uyku eğitimi, tuvalet eğitimi,kreş süreci gibi bir çok konuda hep yanımızdaydı.Kızım şuan 4 yaşında ve doktorunu çok seviyor. İyi ki tanıdık iyi ki yollarımız kesişti🙏🏻Hayatımıza kattığı tüm güzellik ve destekleri için çok teşekkür ederiz...
fatma güneş
fatma güneş
2024-02-01
Çocuğu söz konusu olunca bende hemen panikleyen anneler arasındaydım. Ama her şeyi detaylıca anlatıp, bilgisiyle, güler yüzüyle beni sakinleştirip muayenemizi yaptı. Hiç bir detayı atlamadan olasılıkları bile ihmal etmeden sürecimizi sakince yürütmemizi sağladı. Çocuklarla olan iletişimi sayesinde de kızım hiç ağlamadan severek muayene olmaya gidiyor. Doktor hasta ilişkisinden öte artık bir aile olduk. Seda hocamla tanışmak hayatımızın en büyük şansıydı ❤️ Mesleğini hakkıyla severek yapan doktorlar iyi ki var🙏