Ek Besinlere Geçiş Uygulamaları

Ek Besinlere Geçiş Uygulamaları

Ek Besinlere Geçiş Uygulamaları Ankara

Anne sütü bebekler için temel ve en önemli besin kaynağıdır. Bu nedenle bebeklerin ilk 6 ay boyunca sık sık ve sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir. Yenidoğan döneminde bebeklerin çiğneme becerisi henüz gelişmediği için ek besinleri yutma konusunda sorun yaşayabilirler. Yenidoğan döneminde ek besinlere geçilmesi, bebeğin sindirim konusunda da sorun yaşamasına neden olacaktır. Ancak yaşamın ilk 6 ayından sonra bebeğin yeni besinlerle tanışması gerekir. Bu nedenle ek öğünler de günlük beslenme rutinine eklenmelidir. Ek besinlere geçiş ise kademeli olarak, doğru besinlerle yapılmalıdır. Besin alerjisi riski de göz önünde bulundurularak besinler bebeklerin tüketebileceği hâle getirilmeli ve ek besinler özenle seçilmelidir. Ek besinlere geçiş uygulamaları ve bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler yazımızın devamında anlatılacaktır. Ek besinler, bebek beslenmesi ve sağlığı hakkında tüm merak ettikleriniz için ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Ek Besinlere Geçiş Ne Zaman Olmalı?

Anneler sütünün az olduğunu düşünerek ya da bebeğinin daha iyi beslenmesini istediği için ek besinlere erken başlamak isteyebilir. Ancak ilk 6 ay bebek için sadece anne sütü yeterli olmaktadır. Ek besinlere geçiş ise 6. aydan itibaren başlar. 6. aydan itibaren bebekler başını dik tutabilir ve dil ile itme refleksi ortadan kalkar. Bu nedenle ek besine başlamak için en uygun zaman 6. aydır. Ek besinlere öncelikle küçük miktarlarda ve yumuşak püre kıvamında besinlerle başlanması gerekir. Sonrasında ise ek besinler giderek çeşitlenebilir ve sırasıyla pütürlü, çatalla ezilmiş, parmak gıdası şeklinde verilebilir.

Bebeklerde Ek Besine Geçiş Nasıl Olmalı?

Ek gıdalar, emzirme düzeninize ek olarak bebeğinize vereceğiniz gıdalardır. Bu nedenle ek besine geçiş sürecinde de mutlaka anne sütüne devam etmek gerekir. Ek besine geçerken dikkat etmeniz gerekenler:

  • 6. ayda yani ek besine geçilen ilk haftada ek besinler günde yalnızca bir kez verilmeli ve miktarı az olmalıdır.
  • Besin alerjisi ihtimali ve bebeğin besini tolerasyonu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle ek besinler sırayla tek tek verilmeli ve bebek bir besini ilk kez denedikten sonra herhangi bir sorun olup olmadığı 2 – 3 gün boyunca gözlenmelidir.
  • Ek besine geçerken bebeğin sinirli olacak kadar aç olmamasına, çok da tok olmamasına dikkat edilmelidir. Açken bebekler verdiğiniz ek besinlere daha ilgili yaklaşır.
  • Bebekler ilk defa tattıkları çoğu lezzeti genellikle reddeder; zamanla alışırlar. Bu nedenle ek besin ilk seferde bebeğin hoşuna gitmese de bir süre sonra yeniden verilebilir.
  • Bebeklerin diş etleri oldukça hassastır. Bu nedenle ek besine geçişte, bebekler için özel olarak üretilen kaşıklar kullanılabilir.
  • Bebekler başlarda fazla ek besin yiyemeyebilirler. Yiyecekleri ağızdan boğaza doğru taşımak için kas güçleri yeterince gelişmemiş olabilir. Bu nedenle ek besine geçişte öğünler az miktarda, bebeğin tüketebileceği kadar hazırlanmalıdır.

Ek Besinlere Geçişte İlk Ne Verilmelidir?

Ek besine geçişte vereceğiniz tüm yiyeceklerin ezilerek püre hâline getirilmiş olması gerekir. 7. ve 8. aylardan sonra daha pütürlü yiyeceklere geçilebilir. Peki ek besinlere geçişte bebeklere ilk ne verilir? Ek besinlere başladığınız dönemde en çok dikkat etmeniz gereken alerji ihtimalidir. Bebeğinize vereceğiniz besinlerde hiçbir şeker ya da tuz ilavesi bulunmamalıdır. Sebze, meyve ve yoğurt bebeklerin ilk ek besinleri olmak için ideal yiyeceklerdir. Sebzelerle hazırladığınız besleyici bir çorba ya da meyve püreleri ek besine geçiş döneminde iyi bir tercih olabilir. 7. aydan sonra ise bebeğinize verdiğiniz ek besinleri çeşitlendirebilirsiniz. Bebeğinizin yutma refleksi de gelişmiş olacağı için tanecikli ve katı yapılı besinleri tercih edebilirsiniz.

Ek gıdaya geçiş listenizde;

  • Alerji riski yüksek olan besinler dikkatle ve hekim kontrolünde sırasıyla verilmelidir.
  • Ek gıdalar bebeğinizin sindirimini yavaşlatacaktır. Bu nedenle ek besinden sonra bebeğinizin kaka yapması biraz daha uzun sürebilir. Bebeğin bu durumdan rahatsız olmaması için muz, patates ve pirinç gibi kabızlığı tetikleyen besinlerden ilk etapta kaçınabilirsiniz.
  • Bebeğinizin sağlıklı gelişimini desteklemek için demir ve kalsiyum bakımından zengin besinler tercih edilebillir.
  • 7. aydan sonra et, balık, yumurta gibi protein zengini besinler de ek besin listesine eklenebilir.

Besinler verilirken dikkat edilecek en önemli nokta ilk tattırılan besinin en az üç gün aynı şekilde miktarının artırılarak verilmesidir. ilk gün 1-2 tatlı kaşığı, ikinci gün 1-2 yemek kaşığı ve sonrasında biraz daha miktarı artırılarak yarım kaseye kadar çıkılabilir. Besinler 3-7 günde bir yeni besine geçilerek planlanmalıdır.

Ek besinler hazırlanırken taze, günlük olarak hazırlanmış, mevsim sebze ve meyvelerinin kullanıldığı öğünlerden oluşmalıdır. Bebeklere paketli, uzun ömürlü ürünler, konserve gıdalar verilmemelidir.Tuz, baharat, salça kullanılmamalıdır.

Yağ olarak sadece zeytin yağı, az miktarda aralıklı olarak da tereyağı kullanılabilir.

İlk 1 yıl botulinum riski nedeniyle bebeklere bal verilmemelidir.