Ek Besinlerin Güvenliği
Ek Besinlerin Güvenliği
Bebekler 6. aydan sonra anne sütünün yanı sıra tamamlayıcı besinlerle beslenmeye başlarlar. Tamamlayıcı beslenmeye geçiş dönemi hem bebeğin büyümesinin yakından izlenmesi gereken bir dönem hem de anne bebek ilişkisinin temellerinin atıldığı dönem olduğu için hassas bir süreçtir. Yaşamın ilk 6 ayı boyunca, anne sütü bebeğin bağışıklığını güçlendirir ve vücudun diğer yiyeceklere toleransını yükseltir. Ek besinlere geçiş döneminde besinlerin içeriği kıvamı, miktarı ve çeşitliliğini göz önüne alarak katkı maddesi içermeyen sağlıklı ve güvenli besinler tercih edilmelidir. Ek besinlerin güvenliği hakkında detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilir; çocuk sağlığı hakkında merak ettiklerinizi Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniğine danışabilirsiniz.
Bebeklere Verilebilecek Ek Besinler Nelerdir?
Bebekler, 6. aydan sonra yavaş yavaş daha katı yiyecekler tüketmeye başlarlar. Bu geçiş bir anda olmaz. Önce bebeğin bünyesini farklı besinlere alıştırmak ve besin alerjisi riskini ortadan kaldırmak gerekir. Bu süreçte, hep sıvı ile beslendiği için hızlı çalışan sindirim sistemi de biraz yavaşlar. Dolayısıyla bebeğin kolay sindirebileceği, sağlıklı ve doğal besinleri tercih etmek gerekir. Yoğurt, sebze ve meyve püreleri, bu dönemde tercih edilebilecek ek besinlerdir. 7. aydan sonra ise ek besin seçenekleri artmaya başlar. Bebekler daha kalın taneli püreleri tüketebilir ve et tüketmeye başlayabilirler. Allerjen olarak nitelenen besinler bebeğin durumuna ve yakın izlemine göre geciktirilmeden sırayla başlanır. Yiyeceklerin çoğalması besin güvenliği konusunda da daha dikkatli olmak gerektiği anlamına gelir.
Ek Besin Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ek besin seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken besinlerin taze, doğal içerikli ve mevsimine uygun olmasıdır. Ek besinler hazırlanırken temizlik ve hijyen kuralları çok dikkatle uygulanmalıdır çünkü bebeğin tüketeceği yiyeceklerde bulunan az sayıda mikroorganizma bile bebeği hasta etmeye yetebilir. Uzun süre açıkta beklemiş ya da iyice pişirilmemiş besinler, bebeğinizin hassas vücudunun enfekte olmasına neden olabilir. Dolayısıyla kolayca hasta olmasına neden olabilir. Aynı zamanda besinlerin içeriği de oldukça önemlidir. Bebeğinizin vücudu, işlenmiş gıdalarda bulunan katkı maddelerine ve kimyasallara hazır değildir. Bu nedenle bebeklere verilen ek besinlerin ev ortamında hazırlanmış olması, içeriğinden ve temizliğinden emin olunması önemlidir.
Organik Ek Besinlerin Tercih Edilmesi Neden Önemli?
Organik besinler diye tabir edilen besinler aslında üretimi sırasında kimyasal ilaçlar kullanılmamış, doğal ortamda üretilmiş besinlerdir. Bu besinlerin vücutta toksik etki oluşturması beklenmez. Kimyasal içeriği düşük olan ve doğadan alındığı gibi paketlenen ürünler olduğu için sahip olduğu tüm besleyici içeriği doğrudan vücudumuza almamızı sağlar. Bebeklerin vücudu, ilk 1 yıl çok hassas olduğu için paketli olan her ürün, konserve ve salamura ürünler zararlıdır. Bu nedenle bebeklere verilecek ek besinlerin taze olması, mevsimine uygun doğal yöntemle üretilmesi, temiz olması gerekmektedir. Yoğurdunuzu evde yapmanız, günlük sütler kullanmanız, doğal ürün pazarlarından aldığınız sebze ve meyvelerle ek besinler hazırlamanız bebeğinizin sağlığını olumlu etkileyecektir. Aynı zamanda meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketerek bebeğinizin kimyasallara daha az maruz kalmasını sağlayabilirsiniz.
İstenmeyen Etki Yaratan Ek Besinler Nelerdir?
İşlenmiş sanayi şekeri içeren, tuzlu besinler, baharatlar, salça gibi salamura besinler, paketlenmiş besinler bebeklerde istenmeyen etkilere neden olabilir. İlk 1 yaşta Botulinum riski nedeniyle bebeklere bal verilmez. Bazen de besin alerjileri şeklinde sorunlar görülebilir. Özellikle hassas yapılı bebeklerde alerji sık görülen bir durumdur. Bu durum ciltte döküntü yada egzemalar (atopik dermatit), solunum sıkıntısı, bronşiolit, kakada kan ve mukus görülmesi, bazen de fışkırırı tarzda kusma ve ishalle karşımıza gelebilir. Bu nedenle ek besine geçişte çilek, domates vb. alerji yapma olasılığı yüksek olan besinleri sonraya bırakmak ve önceliği alerjik etkisi az olan besinlere vermek gerekebilir. Besin alerjisi durumunda bebeğinizin cildinde döküntüler oluşabilir; solunum sıkıntısı, mide ve sindirim sorunları yaşayabilir. Bebeğinize yeni bir besin verdiğinizde en az 3 gün bebeğinizin durumunu gözlemleyerek yeni besin vermekten kaçınmanız alerjiyi tespit etmenize yardımcı olacaktır.