Yeme ve Yedirme Sorunları

Yeme ve Yedirme Sorunları

Yeme ve Yedirme Sorunları Ankara

Yeme ve yedirme sorunları, bebeklik ve çocukluk döneminde sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Çocuğun fiziksel durumu, psikolojisi ve ebeveynlerin tutumu nedeniyle yeme sorunları ortaya çıkabilir. Yeme ve yedirme sorunlarının altında yatan nedenlerin çözülmesi, problemin ortadan kalkmasında büyük öneme sahiptir. Yeme bozukluğunun altında yatan nedenlerin belirlenmesinde ise mutlaka bir uzman değerlendirmesi gerekir. Peki yeme ve yedirme bozuklukları nelerdir? Yazımızın devamında bu soruya cevap bulmaya çalışacağız. Yeme sorunları ve çocuklarda beslenme düzeni hakkında diğer merak ettikleriniz için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Beslenme Bozukluğu Nedir?

Beslenme bozukluğu çocuklarda sık görülen yeme problemlerinin başında gelir. Herhangi bir fiziksel sorun olmadan, 1 ay ya da daha uzun süre devam eden yemek yememe hâlidir. Çocuğun kilo alımı, boy uzaması ve gelişim süreci bu durumdan doğrudan etkilenir. Beslenme bozukluğu tedavi edilmeden devam ettiğinde ailenin ve çocuğun yaşamını ciddi oranda etkileyen sorunlara yol açabilir.

Bebeğine sürekli yemek yedirmek isteyen ve yeterince beslendiğinden emin olamayan ebeveynler nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Ebeveynler bebeğe zorla yemek yedirmeye çalışmaktadır. Anne bebeğin her ağlamasını açlığa yorar ve bebeğini sürekli beslemeye çalışır.

Anoreksiya yani yemek yemeyi reddetme rahatsızlığının bebeklik döneminde görülmesidir. 6 ay ile 2 yaş arasında ortaya çıkar. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi psikolojik temelli bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bebek ile anne arasındaki iletişim sorunlarına işaret eder. Bebeğin isteklerine annenin tutarsız karşılıklar vermesi ve bebeğe kendini güvende hissettirmemesi sonucu oluşabilir.

Yeme ve Yedirme Sorunlarının Tedavisi

Yeme ve yedirme sorunlarının tedavisinde farklı disiplinler bir arada çalışır. Öncelikle bebeğin fiziksel durumunun kontrol edilmesi ve fiziksel anlamda hiçbir sorun olmadığının kanıtlanması gerekir. Bu noktadan sonra ebeveynlerin yaklaşımı, bebeğin ruhsal durumu ve zekâ seviyesi kontrol edilerek anne ve bebek ilişkisi değerlendirilir ve yeme bozukluklarının tedavisi planlanır. Eğer anne ve babaların ısrarcılığı yüzünden oluşan yeme sorunu söz konusu ise en iyi çözüm ebeveynlerin ısrarcı yaklaşımdan uzaklaşıp çocuğu yemek yeme konusunda özgür bırakmalarıdır. Baby Led Weaning yani bebeğin kendi kendini beslemesi metodunun bu konuda çözüm olabileceği de düşünülmektedir. “Baby Led Weaning” yazımızı okuyarak bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yeme ve yedirme sorunları, çocuğun gelişimini olumsuz etkileyen ve ebeveynleri oldukça endişelendiren durumlardır. Gelişim döneminde ebeveynler ve çocuğun güçlü bağlara sahip olması ve çocuğun sağlıklı gelişimi için bu konudaki şüphelerin giderilmesi gerekir. Bu noktada en doğru tanıyı koyacak kişiler doktorlardır. Bu nedenle yeme ve yedirme sorunları ile ilgili önce çocuk doktorlarına sonra ise çocuk psikologlarına başvurmak gerekir. Yeme sorunları ve çocuk sağlığı hakkında Doç. Dr. Seda Topçu’dan bilgi ve randevu almak için Ankara’daki kliniğimizi arayabilirsiniz.