Emzirme Sırasında Sık Karşılaşılan Problemler

Emzirme Sırasında Sık Karşılaşılan Problemler

Emzirme Problemleri Ankara

Anne sütü, yenidoğan bebeklerin temel besin kaynağı ve sağlıklı gelişimin altın anahtarıdır. Bebek için oldukça kıymetli ve eşsiz bir besin kaynağı olan anne sütünün yeterli miktarda üretilmesi için emzirmenin doğru şekilde ve doğru sıklıkta yapılması oldukça önemlidir. Emzirme sürecinde annenin yediği – içtiği ve genel sağlık durumu da etkilidir. Genellikle birçok kadın emzirme sürecini sorunsuz bir şekilde tamamlasa da bazı kadınlarda sağlık sorunları ya da yanlış emzirme pozisyonları nedeniyle sorunlar yaşanabilir. Süt kanallarının tıkanması, yanlış beslenme, sigara ve alkol kullanımı gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanan bu sorunlar bebeğin yeterli beslenememesine neden olabilir. Yazımızın devamında, emzirme sırasında sık karşılaşılan problemler hakkında bilgi vereceğiz. Bu bilgiler, emzirme sürecinde bazı sorunlar olduğunu düşünen kadınlara bilgi vermek açısından oldukça faydalı olacaktır. Bununla birlikte çocuğunuzun sağlığı ve gelişimi ile ilgili tüm merak ettikleriniz için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilir ve Emzirme Danışmanlığı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Emzirme sırasında sık karşılaşılan sorunları hem bebekten hem de anneden kaynaklanan sorunlar olarak iki gruba ayırabiliriz.

Bebekten Kaynaklanan Sorunlar

  • Bebekte Pamukçuk Olması

Emzirme sırasında sık karşılaşılan sorunlardan biri de bebeğin ağzında pamukçuk olmasıdır. Ağız içinde beyaz kabarcıklar şeklinde kendini gösteren bu rahatsızlık, emme sırasında bebeğin canının yanmasına neden olur. Bebek hissettiği bu rahatsızlık sonucunda emmek istemeyebilir. Pamukçuk kendiliğinden geçmez. Bu nedenle mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmak gerekir. Bebeğin ve anne memesinin birlikte tedavisi gerekir.

  • Bebeğin Emmek İstememesi

Bu durum birçok farklı etkenden kaynaklanabilir. Öncelikle bebeğin tam muayenesi yapılarak hasta olmadığının gösterilmesi önemlidir. Biberon kullanımına başlamak, burunda tıkanıklık olması, diş çıkarma dönemleri bebeğinizin emmek istememesine ve memede bocalamasına neden olabilir. Ayrıca bu dönemde siz ne yerseniz sütünüzün tadına yansıyacaktır. Bu nedenle aşırı baharatlı ve aromalı yiyeceklerden kaçınmanız tavsiye edilir.

  • Yarık Dudak ve Damak Sorunu

Bazı bebekler, doğuştan yarık damak dudak rahatsızlığı ile doğarlar. Bu durumda dudaklar kavrama işlevini tam olarak yerine getiremez. Dolayısıyla emme davranışında da bazı sorunlar görünebilir. Bebek hava yutarak emdiği için bağırsaklarında aşırı gaz oluşabilir. Hâliyle, bebeğiniz sürekli huzursuz bir durumda olacaktır. Ayrıca santral sinir sistemi etkilenimi yani nörolojik sorunu olan bebekler de ememezler. Çocuk doktorlarına danışarak bu konuda ne yapabileceğinizi öğrenebilir; tavsiye edilecek emzirme pozisyonları sayesinde sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Anneden Kaynaklanan Sorunlar

  • Göğüs Uçlarında Çatlak Oluşması

Eğer bebek yanlış pozisyonda emzirilirse memeler deforme olabilir. Özellikle ilk emzirme denemelerinde memede çatlak olması sık karşılaştığımız bir durumdur. Oluşan çatlaklar şiddetli ağrıya neden olur. Meme başı çatlaklarını engellemenin en iyi yolu doğru emzirme pozisyonunu bulmaktır.

  • Meme İltihabı (Mastit)

Genellikle süt üretimi fazla olan kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. “Mastit” adı verilen süt kanalı iltihapları memeden süt çıkışını engeller. Sık sık emzirmek ve iyice dinlenmek iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak iltihap inatçı bir hâl aldıysa mutlaka bir doktora görünmek ve tedavi başlanması hatta abse varsa cerrahi işlem uygulanması gerekir.

  • Meme Başının Düz ya da İçe Çökük Olması

Emzirme sırasında bebek, meme ucundaki kahverengi bölge ile birlikte tüm meme ucunu kavrar. Meme ucunun düz ya da içe çökük olması durumunda bebek meme ucunu tam olarak kavrayamaz. Bebeğin ağzına bir miktar süt gelse bile bu süt miktarı yeterli olmaz. Dolayısıyla bebek besinsiz kalabilir. Meme ucunun çökük olmasına karşı önlem almak amacıyla hamilelik döneminde memeye sık sık masaj yapılabilir. Ama unutulmamalıdır ki bebek meme başıyla değil areola yani koyu kahverengi kısımla emzirildiği için meme başı çöküklüğü emzirmeye engel değildir.

  • Sigara, Alkol ve İlaç Kullanımı

Sigaranın içindeki zehirli maddeler süt üretimini ciddi oranda azaltır. Aynı zamanda annenin vücuduna giren her şey süt yolu ile bebeğe aktarıldığı için bebekte kusma, ishal ve solunum sorunlarına neden olabilir. Emzirme sürecinde alkol ve ilaç kullanımı da bebeklerin hassas bünyesini kolayca olumsuz etkileyebilmektedir.

Emzirme sırasında yaşadığınız sorunlar ile ilgili mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir. Özellikle çocuklarda yarık dudak, pamukçuk gibi rahatsızlıklar olduğunda mutlaka bir çocuk doktorunun yönlendirmesi gerekir. Emzirme ile ilgili yaşadığınız tüm sorunlar ile ilgili Ankara’daki kliniğimize danışabilir ve çocukların gelişim süreci ile ilgili Doç. Dr. Seda Topçu’dan detaylı bilgi alabilirsiniz.