Çocuklarda Davranış Kontrolü

Çocuklarda Davranış Kontrolü

Çocuklarda Davranış Kontrolü Ankara

Çocukların sağlıklı yetişkinler olmasında sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlık da etkilidir. Özellikle okul çağında görülen davranış bozuklukları bazı öğrenme ve gelişim sorunlarının habercisi olabilmektedir. Bu sorunların erkenden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması çocuklarda davranış kontrolünün sağlanması için önemlidir. Çocuklarda görülen davranış bozuklukları için uzman bir pedagogdan yardım alınabilir. Çocuklarda davranış kontrolü hakkında bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizden randevu alabilir ve Doç. Dr. Seda Topçu’ya danışabilirsiniz.

Çocuklarda Görülen Davranış Bozuklukları Nelerdir?

Çocuklarda, bebeklik döneminin sonlanması ile birlikte bir takım davranış bozuklukları görülebilir. Genellikle çevrenin olumsuz etkisi ile oluşan bu davranışlar çocuğun okula ve arkadaş çevresine uyum sağlamasını engelleyebilir. Bunun sonucunda yetişkinlik dönemine olumsuz etki eden travmalar ortaya çıkabilir. Uykuya dalarken parmak emmek, asabi ve kontrolsüz davranışlar sergilemek, tırnak yemek vb. sorunlar genellikle farklı nedenlerden kaynaklanan davranış bozukluklarıdır. Bununla birlikte bazı davranış bozuklukları, bilişsel sorunlardan kaynaklanabilir. Disleksi ve otizm gibi sorunlar fark edilmediğinde kişinin akademik yaşamında sorunlar yaratabilir ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilir. Çocuklarda en sık görülen davranış bozuklukları;

  • Parmak emme
  • Saç koparma
  • Nesneleri ağza götürme
  • Gece ya da gündüz altını ıslatma
  • Yeme bozukluğu
  • Uyku sorunları
  • Aşırı sinir ve okul arkadaşları ile uyumsuzluk
  • Yalan söyleme olarak sıralanabilir.

Çocuklarda Davranış Kontrolü Sağlamak için Ne Yapılır?

Çocuklarda davranış kontrolünü sağlamanın en etkili yolu davranışın altında yatan sebeplerin bulunması ve doğru müdahale ile ortadan kaldırılmasıdır. Bu noktada bazı özel gelişim ve duygusal değerlendirme testleri ile çocuğun duygusal dünyası ve nesnel becerileri algılama yetisi anlaşılabilir. Elde edilen sonuçlara göre dikkati artıran ilaç destekleri verilebilir. Özellikle hiperaktif çocuklarda okul dönemini daha rahat tamamlamak adına ilaç desteği gerekli görülebilir. Ancak bu her durum için gerekli ve geçerli değildir. Öncelikle davranışlarında sorun veya uyumsuzluk tespit edilen çocukla görüşmek ve bu davranışları ne zaman sergilediğine dikkat edip bu doğrultuda davranış kontrolü sağlamak önemlidir.

Çocuklarda Gelişim Testleri Nelerdir?

Gelişim testleri, çocuğun okula hazır olup olmadığını anlamak ve bu kapsamda bilişsel gücünü değerlendirmek amacıyla yapılır. Okul öncesinde çocuk doktoru ve psikologlarla görüşmek, okulun ilk günlerinde ailenin yaşayabileceği zorlukları daha kolay aşmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda çocuğun sağlık durumunun takip edilmesi de okul ortamında karşılaşabileceği risklere karşı önlem alınması için önemlidir.

Bilişsel Değerlendirme Testleri Nelerdir?

Davranış bozuklukları bazen bilişsel sorunlardan kaynaklanabilir. Çocuk okul arkadaşları ile uyumsuz olabilir. Dersleri anlamıyor ya da çok çabuk kavrıyor olabilir. Bu gibi durumlarda ebeveynler zeka ve algı testleri ile çocuklarının bilişsel durumunu kontrol ettirmek isteyebilirler. Çocukta davranış kontrolünün sağlanması amacıyla öğretmen de böyle bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğu kararına varabilir.

Duygusal Değerlendirme Testleri Nelerdir?

Duygusal değerlendirme testleri, özellikle aşırı asabi davranan ve grup içerisinde uyumsuz davranış sergileyen çocukların durumunu anlamak için oldukça önemlidir. Ayrıca bazı çocuklar, aile içinde ya da farklı sebeplerle yaşadığı travmalar nedeniyle giderek artan bir depresyon, kaygı ve uyumsuzluk gösterebilirler. Duygusal değerlendirme testi, çocuğun iç dünyasının anlaşılmasına ve sağlıklı bir şekilde yetişkinlik dönemine geçmesine yardımcı olur.

Bu değerlendirme ölçekleri çocuğunuzun birçok davranışını daha rahat anlamlandırmanıza yardımcı olur. Özellikle okul başarısını etkileyen disleksi ve otizm gibi rahatsızlıkların mutlaka uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle çocuğunuz büyürken düzenli aralıklarla çocuk doktoruna ve psikologlara danışmanız çocuğunuzun hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlıklı ve güvende olduğundan emin olmanız en iyisidir. Davranışsal sorunları oluşmadan önlemek için tüm merak ettiklerinizi Doç. Dr. Seda Topçu’ya sorabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.