Çocuk ve Akılcı Medya Kullanımı

Çocuk ve Akılcı Medya Kullanımı

Çocuk ve Akılcı Medya Kullanımı Ankara

Günümüzde teknoloji ve dijital medya herkesin hayatında büyük yer kaplamaktadır. Tablet ve bilgisayarların neredeyse her eve girmesiyle birlikte çocuklar da dijital dünyaya daha yakın hâle gelmiştir. İnternet üzerinden kolayca ulaşabileceğimiz bilgi kaynaklarını düşündüğümüzde bu durumun faydalı olduğunu ancak beraberinde bazı riskleri de getirdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla ebeveynlerin bu konuda radarlarını açması da gerekmektedir. “Dijital ebeveynlik” olarak tanımlayabileceğimiz bu yeni sorumluluklar çocukların ekran başında dengeli zaman geçirmesini sağlarken interneti, kendilerini geliştirecek şekilde, verimli kullanabilmesine de yardımcı olur. Medyanın akılcı kullanılması, çocukların ruhsal sağlığı kadar fiziksel sağlığı üzerinde de etkilidir. Yazımızın devamında medyanın akılcı kullanımının çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını nasıl etkilediğini ele alacağız. Çocuk sağlığı hakkında daha fazla bilgi almak için ise Doç. Dr. Seda Topçu’ya danışabilirsiniz.

Dijital Oyunlar Çocuk Sağlığı için Zararlı Mıdır?

Dijital oyunlar, günümüzde çocuklar için en cazip zaman geçirme yöntemlerinden biridir. Öyle ki bazı oyunlar sadece oyun kategorisinde değil e-spor olarak değerlendirilmektedir. Değişen ve gelişen oyun dünyası bu hâliyle hem görsel açıdan hem de eğlence açısından çocuklara çok daha fazlasını vadetmektedir. Ancak çocukların dijital oyunlardan bu kadar keyif almasında ebeveynleri endişelendiren bazı durumlar da ortaya çıkmaktadır. Bazı çocuklar oyun oynarken yemek yemeyi, tuvalete gitmeyi unutacak kadar kendini oyuna kaptırmaktadır. Bu süreç uzarsa sosyal ilişkilerin bozulmasına, okul başarısının düşmesine ve sorumluluk alma becerisinin zayıflamasına hatta dijital oyun bağımlılığına neden olabilmektedir. Ancak dijital oyunların tamamen yasaklanması ve yasaklar koyulması da doğru değildir. Bu noktada dijital oyunların ne sıklıkta oynanacağı, yaş grubu ve içerik olarak hangi oyunların çocuk açısından daha sağlıklı olduğu ebeveynler tarafından takip edilmelidir. Dijital oyunlar çocuk için bağımlılık hâline gelmeye başladığı anda ebeveynlerin bu gidişatı değiştirmek adına denge sağlayıcı önlemler alması gerekebilir.

Dijital Denge Nasıl Sağlanır?

Günümüzde internet kullanımı hem riskleri hem de avantajları beraberinde getiriyor. Bu nedenle çocukların internet kullanımını tamamen engellemek sağlıklı bir karar olmayabiliyor. Özellikle çocukların güncel bilgileri takip edebilmesi, internetteki eğitim olanaklarından yararlanabilmesi ve kendini geliştirebilmesi açısından internetin çok faydalı olduğu noktalar da var. Bu nedenle dijital dünya kullanımı konusunda asıl önemli olanın denge olduğunu söyleyebiliriz. Dijital denge, ebeveynlerin çocuklarının internette geçirdiği zamanı kontrol edebilmesini ve bağımlılık sinyali veren davranışlarını kontrol edebilmesini sağlar. İnternetin çocuğun yararına kullanılabilmesi ve çocuğun internette vakit geçirirken bu durumdan hem zevk alması hem de faydalanması hedeflenir. Bu amaca özel olarak tasarlanmış uygulamalar sayesinde çocuğun hangi uygulamada ne kadar zaman geçirdiği anlaşılabilir. Aynı zamanda ebeveynlerin dijital dünyanın riskleri ve avantajları hakkında bilgilenmesi de dijital dengenin sağlanmasını kolaylaştırabilir. Böylece ebeveynler dijital okuryazarlık konusunda kendini geliştirerek çocuklarını daha sağlıklı yönlendirebilirler.

Dijital Ebeveynlik Nedir?

Yazımızda bu noktaya kadar ele aldığımız denge ve kontrolün sağlanması “dijital ebeveynlik” olarak adlandırdığımız kavram kapsamında değerlendirilebilir. Günümüzün yeni kavramlarından biri olan dijital ebeveynlik; çocukların dijital kaynaklardan etkili yararlanması için ebeveynlerin yönlendirici olması anlamına gelir. Ebeveynler, artık çocukların internet kullanımından endişelenen değil, internet kullanımını yönlendiren, onları risklerden koruyabilen ve gerektiği durumlarda onlara mentorluk yapabilme becerisine sahip olan kişilerdir. Bu nedenle çocukların kullandığı medyanın içeriğinin ne olduğunu sürekli takip ederler. Onlara internette zaman geçirmenin kaliteli yollarını göstererek doğru bilgiyi seçme konusunda teşvik ederler. Aynı zamanda çocuklara hayat boyu öğrenmenin önemini anlatarak edindikleri yeni teknolojik bilgiler ile kendi kişisel gelişimlerine katkı sağlamaları yönünde bilinçlendirirler. Dijital ebeveynlik kapsamında ele alınan bu bilgi ve beceriler, çocukların dijital okuryazarlık becerisinin artmasına ve online ortamdaki risklere karşı kendilerini koruyabilmelerine yardımcı olmaktadır.

Dijital dünya giderek büyüyüp gelişirken, çocuklarımızın bu alandaki güvenliğini sağlamak oldukça önemlidir. Bu nedenle ebeveynlerin çocukların akılcı medya kullanımı konusunda bilinçlenmesi ve kendini sürekli geliştirmesi çağımızın kaçınılmaz gerekliliklerinden biridir. Aynı zamanda çocukların fiziksel sağlığı açısından ekran başında zaman geçirirken göz, omuz, sırt ve boyun sağlığını korumak adına çocukların çalışma ortamını yeniden düzenlemek de ebeveynlerin görevidir.

 

Bahar Mert
Bahar Mert
2024-07-04
Canımız Doktorumuz ❤️ Muayeneye gideceğimiz gün evimizde bir bayram havası eser, tıpkı çok sevdiğimiz bir akrabamıza ya da aile dostumuza misafirliğe gidiyormuşuz gibi hazırlanırız, önce Doktorumuzun asistanı bizleri samimiyetle, ilgiyle ve güler yüzle karşılar, sonra da Doktorumuzun güzel yüzünü görünce yüzümüzde güller açar. Muayenelerimiz ev ortamı rahatlığında geçer. Kendisi bizim emzirme sürecimizin de kahramanı. Her zaman yanımızda ve ulaşılabilir olduğunu bilmek benim gibi pek de rahat karakterli olmayan bir anne için inanılmaz güven verici. İyi ki varsınız.
Osman Erdem
Osman Erdem
2024-06-28
Seda hocam çok bilgili ve çok ilgili. Kendisine teşekkür ediyoruz 👶🏻
badegül yıldız
badegül yıldız
2024-06-12
Dünyanın en tatlı hocası
Hatice Pelin Demirel
Hatice Pelin Demirel
2024-05-27
Seda Hoca’mla, mama sürecine başlamış yeterli kiloyu alamayan kızımın doğumuyla tanıştık. Sütüm yok diye düşünürken, 10 percantillik kızımı 1. Ay mamadan kesip, 6 ay sadece anne sütüyle besleyerek 50lere getirdik. Kızımı tam 22 ay emzirdim sayesinde. Oğlumun da kızımın da tüm kontrollerinde, aklımızda hiçbir soru işareti bırakmadan güvenle ayrılıyoruz yanından. Bilgisi inanılmaz. Şiddetle tavsiye ederim sevgili Hocamı.
Sengul Savas
Sengul Savas
2024-04-26
İlk çocuğumun ilk muayenesinde tanıştık hocamızla. İki çocuğumun da bütün rutin kontrolleri için görüştük. Bunları başka bir şehre ve şimdi başka bir ülkeye taşındığımızda da yaptık, yapıyoruz. Hocamızı bebeğimiz düştüğünde, ateşlendiğinde, olağan dışı ağlamaları olduğunda aradık; günün her saatinde, her zaman yanımızdaydı. Başka şehirlerde, hastanelerde yazılan ilaçları ona sormadan vermedim çocuklarıma. İyi ki. Kimseyi dinlemeyen bir insan olarak Seda hocamın her dediğini harfiyen uyguladım. Çünkü her muayenede, görüşmede, bir tıp öğrencisiymişimcesine bir kez olsun savmadan, bana uzun uzun tüm aksiyonlarımızın nedenleri anlattı. Bu pediatri tarafı. Sosyal pediatri tarafı en az o kadar kıymetli. Bugün 3.5 yaşındaki çocuğumun dışa dönük ve özgüvenli olabilmesini ona borçluyum. 4. ayından itibaren onu tanıyarak, bizi tanıyarak, çocuğumuzun sosyal gelişimi ve ailemizin iyilik hali için çok yerinde yönlendirmeler yaptı. Uyku, beslenme, sınır koyma gibi. Bunları her bedene bir elbise yaklaşımıyla değil, çocuğu, aileyi ve ortamlarını tanıyarak yapıyor. Bu yönlendirmelerin ne manaya geldiğini anladığımda bir kez daha şükrettim onunla denkleştiğimizde. Son olarak ve çok önemli olarak; günümüz şartlarında, bu kadar ticarileşen bir ortamda çok nadir karşılaşabileceğimiz, hastanın iyiliğini ön planda tutan çok yüksek hekim ahlakının, işine duyduğu saygının ve sevginin hayranıyız.
Hande Aydoğan
Hande Aydoğan
2024-04-22
11 aylık oğlumun doğumundan itibaren rutin kontrolleri için bir çok hekime muayene oldu. Ancak muayenelerimiz boy, kilo ölçümü, genel geçer bir kaç tavsiye ve klasik kitabi bilgilerin ötesine geçmedi. Seda Hoca ile tanıştıktan sonra sosyal pediatrinin gerçekten ne anlam ifade ettiğini bizzat anladım. Kendisi alanında inanılmaz bilgili, çok ilgili, iletişimi kuvvetli, çocukları kendi çocuğu hassasiyeti ile gören, seven ve titiz bir hekim. Her ziyaretimizde oğlumun detaylı pediatrik muayenesinin yanında günlük yeme içme düzeninden uykusuna oynadığı oyunlardan dil becerilerine kadar uzanır. Seda Hoca tüm detayları hasta dilinden ifade edip çok değerli yönlendirmelerini hiç bir konuyu atlamadan paylaşır. Muayenenesi ev konforunda, tertemiz, sıcacık, bebeklerin ve ailelerinin konforu için ince ince düşünülüp özenle hazırlanmış. Asistanı Beyza Hanım da hocamız gibi muhteşem. Sevgiyle karşılanıp bilgiyle donanıp endişelerden arınıp ayrıldığımız bir muayene! İçime sinsin bilgisine ilgisine sonsuz güveneyim çocuğumu gözüm kapalı emanet edeyim diyen herkese gönülden tavsiye ederim!
NESLİHAN DOĞAN
NESLİHAN DOĞAN
2024-02-04
Seda hocam çocuk sağlığı ve gelişimi ile ilgili her konuya hakim ,deneyimli ,çok güleryüzlü, sevecen,aile ile iletişimi mükemmel olan bir doktordur. Teşhis ve tanısısı hiç şaşmaz.En küçük ayrıntıyı bile atlamaz.Kızımın doğduğu ilk günden beri her konuda destekçimiz oldu. Çocuğunuzu büyütürken böylesine bilgili ve tecrübeli bir doktorun hep bir telefon uzağınızda olduğunu bilmek inanılmaz güven verici. Rutin kontrollerinin yanısıra ek gıda, uyku eğitimi, tuvalet eğitimi,kreş süreci gibi bir çok konuda hep yanımızdaydı.Kızım şuan 4 yaşında ve doktorunu çok seviyor. İyi ki tanıdık iyi ki yollarımız kesişti🙏🏻Hayatımıza kattığı tüm güzellik ve destekleri için çok teşekkür ederiz...
fatma güneş
fatma güneş
2024-02-01
Çocuğu söz konusu olunca bende hemen panikleyen anneler arasındaydım. Ama her şeyi detaylıca anlatıp, bilgisiyle, güler yüzüyle beni sakinleştirip muayenemizi yaptı. Hiç bir detayı atlamadan olasılıkları bile ihmal etmeden sürecimizi sakince yürütmemizi sağladı. Çocuklarla olan iletişimi sayesinde de kızım hiç ağlamadan severek muayene olmaya gidiyor. Doktor hasta ilişkisinden öte artık bir aile olduk. Seda hocamla tanışmak hayatımızın en büyük şansıydı ❤️ Mesleğini hakkıyla severek yapan doktorlar iyi ki var🙏