Çocuklara Etkin Disiplin Uygulamaları

Çocuklara Etkin Disiplin Uygulamaları

Çocuklarda Disiplin Ankara

Her çocuk meraklıdır ve yetişkinliğe geçiş süreci, sınırları keşfetme ve öz disiplin kazanma sürecidir. Bu süreçte doğru ve yanlışın tanımlanması ve sağlıklı davranış örüntülerinin kazanılması ise büyük oranda disipline bağlıdır. Disiplin kelimesi ceza ve baskıyı çağrıştıran olumsuz bir kelime gibi görünebilir. Ancak disiplin, sadece çocukların değil yetişkinlerin de sahip olması gereken bir sınırları tanıma becerisidir. Doğru yöntemlerle uygulandığında disiplin çocuğunuzun hem sizinle hem de sosyal alanda daha güçlü iletişim kurabilmesine yardımcı olur. Doğru yöntemin belirlenmesi ise öncelikle tutarlılıktan geçmektedir. Unutulmamalıdır ki disiplin hiçbir zaman şiddet içerikli ceza ya da uygulamalar ile sağlanamaz. Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesi davranış değişikliği yapmasındaki ön koşuldur. Yazımızın devamında çocuklara etkin disiplin uygulamalarının neler olduğundan bahsedeceğiz. Ankara’da çocuk sağlığı ve hastalıkları hakkında diğer tüm merak ettikleriniz için ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun kliniğini arayabilirsiniz.

Çocuğa Disiplin Yaklaşımı Nasıl Olmalı?

Öncelikle disiplinin kızmak ya da ceza vermek olmadığı konusunda bilinçlenmek önemlidir. Disiplin, çocuğa kabul gören davranışları, sorumluluklarını ve sınırlarını anlatmak için vardır. İstemediğiniz bir şey yaptığında çocuğa vurmak, bağırmak ya da şiddet göstermek travma yaratarak çocuğunuzun sizden uzaklaşmasına neden olur. Aile içerisinde hâkim olan duygu ve yaklaşım sevgi, saygı ve anlayış çerçevesinde olmak zorundadır. Çocuğa bir konuda fikrinizi belirtirken bu konuda tutarlı olmanız önemlidir. Özgüven yıkmadan, bir şeyi neden yapamayacağını anlatmanız, ona açık olmanız gerekir. İyi bir disiplin eğitimi;

  • Öncelikle duygusal bağ ve içtenliğe dayanmalı.
  • Adil olmalı. Çocuk verdiğiniz kararın nedenlerini anlamalı ve disiplin eğitimi adalet kavramını pekiştirici nitelikte olmalı.
  • Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmalı.
  • Öz disiplini destekleyici ve geliştirici olmalı.

Çocuğa Disiplin Eğitimi Nasıl Verilir?

Her çocuğun karakteri farklıdır. Dolayısıyla iletişim dili de başkadır. Bu nedenle çocuğa disiplin eğitimi verirken yerine göre farklı yaklaşımlar geliştirilebilir. Ancak disiplin eğitiminde temel amaç çocuğun yanlış tutum ve davranışlarla istediğini elde edemeyeceğini anlamasıdır. Bu amaç sayesinde çocuk kendi sınırlarını çizmeyi ve istemediği olaylar karşısında nasıl doğru tepkiler verebileceğini, nasıl sınır koyacağını da öğrenecektir. Çocuklara etkin disiplin uygulamalarından bazılarını sıralayacak olursak;

  • Çocuklar taklit ederek öğrenir. Bu nedenle çocuklarınızın örnek alabileceği kişiler olmaya özen gösterin. Eğer ebeveynler olaylar karşısında aşırı tepki veriyorsa çocuklar da duygularını abartılı yaşama eğiliminde olurlar.
  • Çocuğunuza öncelikle sevgi verin. İletişimi güçlü ailelerde çatışma çok daha az olur. Çocuklar ailesine güvenir ve kendini konuşarak da ifade edebileceğini hisseder.
  • Çocuklarınız ağlayıp bağırarak bir şeye aşırı tepki verdiğinde onları bir süre yalnız bırakmayı deneyin. Vurmak ya da aynı şekilde kızarak tepki vermek çocuğunuzun içinde sıkışan öfkeyi açığa vurmasına ve sizinle inatlaşmasına neden olabilir.
  • Çocuklar istedikleri olmadığında aşırı ağlama, kızma ve küsme gibi davranışlar yapar; ilgiyi üzerlerinde toplamaya çalışırlar. Onların aşırı tepkisini görmezden geldiğinizde ise ağlamanın bir işe yaramadığını anlarlar. Dolayısıyla aynı durum yeniden yaşandığında ilk tercihleri sizinle doğrudan iletişime geçmek olacaktır. Bu nedenle gerekli durumlarda çocuğunuzun bazı aşırı tepkilerini görmezden gelebilirsiniz.
  • Eğer çocuğunuz istemediğiniz hatalı bir davranışı sürekli tekrarlıyorsa sessiz kalarak yaptığının yanlış olduğunu ona anlatabilirsiniz. Sert olduğunuzu anlatmak için bağırmanız gerekmez. Sadece bir süre sessiz kalıp ona yaptığının sizin için kabul edilemez bir davranış olduğunu anlatabilirsiniz.
  • Bu süreçte mutlaka tutarlı olmanız gerektiğini unutmayın. Eğer 10 gün süre ile bilgisayar oyunu oynayamayacağını söylediyseniz bu süreye uyun. Ya da aynı hatalı davranışı tekrarladığında yine aynı tepkiyi verin. Tutarlı olmadığınız zaman çocuğunuz yanlış ve doğruyu tam anlamıyla sınıflandıramaz.

Eğer çocuklara disiplin kazandırma konusunda kendinize tam olarak güvenmiyorsanız ya da çocuğunuzla ortak bir iletişim dili bulamıyorsanız uzmanlardan destek isteyebilirsiniz. Bazı durumlarda çocukların aşırı tepkileri ve söz dinlememesi bilişsel kusurlardan, öğrenme güçlüğünden, akran zorbalığından ya da cinsel istismar gibi yıkıcı durumlardan kaynaklanabilir. Eğer böyle bir şüpheniz varsa uzman çocuk doktorlarından ve psikologlardan destek alarak çocuğunuzun sağlıklı bir yetişkin olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda tüm merak ettiklerinizi Ankara’daki kliniğimize danışabilir ve kliniğimizi arayarak randevu alabilirsiniz.

Bahar Mert
Bahar Mert
2024-07-04
Canımız Doktorumuz ❤️ Muayeneye gideceğimiz gün evimizde bir bayram havası eser, tıpkı çok sevdiğimiz bir akrabamıza ya da aile dostumuza misafirliğe gidiyormuşuz gibi hazırlanırız, önce Doktorumuzun asistanı bizleri samimiyetle, ilgiyle ve güler yüzle karşılar, sonra da Doktorumuzun güzel yüzünü görünce yüzümüzde güller açar. Muayenelerimiz ev ortamı rahatlığında geçer. Kendisi bizim emzirme sürecimizin de kahramanı. Her zaman yanımızda ve ulaşılabilir olduğunu bilmek benim gibi pek de rahat karakterli olmayan bir anne için inanılmaz güven verici. İyi ki varsınız.
Osman Erdem
Osman Erdem
2024-06-28
Seda hocam çok bilgili ve çok ilgili. Kendisine teşekkür ediyoruz 👶🏻
badegül yıldız
badegül yıldız
2024-06-12
Dünyanın en tatlı hocası
Hatice Pelin Demirel
Hatice Pelin Demirel
2024-05-27
Seda Hoca’mla, mama sürecine başlamış yeterli kiloyu alamayan kızımın doğumuyla tanıştık. Sütüm yok diye düşünürken, 10 percantillik kızımı 1. Ay mamadan kesip, 6 ay sadece anne sütüyle besleyerek 50lere getirdik. Kızımı tam 22 ay emzirdim sayesinde. Oğlumun da kızımın da tüm kontrollerinde, aklımızda hiçbir soru işareti bırakmadan güvenle ayrılıyoruz yanından. Bilgisi inanılmaz. Şiddetle tavsiye ederim sevgili Hocamı.
Sengul Savas
Sengul Savas
2024-04-26
İlk çocuğumun ilk muayenesinde tanıştık hocamızla. İki çocuğumun da bütün rutin kontrolleri için görüştük. Bunları başka bir şehre ve şimdi başka bir ülkeye taşındığımızda da yaptık, yapıyoruz. Hocamızı bebeğimiz düştüğünde, ateşlendiğinde, olağan dışı ağlamaları olduğunda aradık; günün her saatinde, her zaman yanımızdaydı. Başka şehirlerde, hastanelerde yazılan ilaçları ona sormadan vermedim çocuklarıma. İyi ki. Kimseyi dinlemeyen bir insan olarak Seda hocamın her dediğini harfiyen uyguladım. Çünkü her muayenede, görüşmede, bir tıp öğrencisiymişimcesine bir kez olsun savmadan, bana uzun uzun tüm aksiyonlarımızın nedenleri anlattı. Bu pediatri tarafı. Sosyal pediatri tarafı en az o kadar kıymetli. Bugün 3.5 yaşındaki çocuğumun dışa dönük ve özgüvenli olabilmesini ona borçluyum. 4. ayından itibaren onu tanıyarak, bizi tanıyarak, çocuğumuzun sosyal gelişimi ve ailemizin iyilik hali için çok yerinde yönlendirmeler yaptı. Uyku, beslenme, sınır koyma gibi. Bunları her bedene bir elbise yaklaşımıyla değil, çocuğu, aileyi ve ortamlarını tanıyarak yapıyor. Bu yönlendirmelerin ne manaya geldiğini anladığımda bir kez daha şükrettim onunla denkleştiğimizde. Son olarak ve çok önemli olarak; günümüz şartlarında, bu kadar ticarileşen bir ortamda çok nadir karşılaşabileceğimiz, hastanın iyiliğini ön planda tutan çok yüksek hekim ahlakının, işine duyduğu saygının ve sevginin hayranıyız.
Hande Aydoğan
Hande Aydoğan
2024-04-22
11 aylık oğlumun doğumundan itibaren rutin kontrolleri için bir çok hekime muayene oldu. Ancak muayenelerimiz boy, kilo ölçümü, genel geçer bir kaç tavsiye ve klasik kitabi bilgilerin ötesine geçmedi. Seda Hoca ile tanıştıktan sonra sosyal pediatrinin gerçekten ne anlam ifade ettiğini bizzat anladım. Kendisi alanında inanılmaz bilgili, çok ilgili, iletişimi kuvvetli, çocukları kendi çocuğu hassasiyeti ile gören, seven ve titiz bir hekim. Her ziyaretimizde oğlumun detaylı pediatrik muayenesinin yanında günlük yeme içme düzeninden uykusuna oynadığı oyunlardan dil becerilerine kadar uzanır. Seda Hoca tüm detayları hasta dilinden ifade edip çok değerli yönlendirmelerini hiç bir konuyu atlamadan paylaşır. Muayenenesi ev konforunda, tertemiz, sıcacık, bebeklerin ve ailelerinin konforu için ince ince düşünülüp özenle hazırlanmış. Asistanı Beyza Hanım da hocamız gibi muhteşem. Sevgiyle karşılanıp bilgiyle donanıp endişelerden arınıp ayrıldığımız bir muayene! İçime sinsin bilgisine ilgisine sonsuz güveneyim çocuğumu gözüm kapalı emanet edeyim diyen herkese gönülden tavsiye ederim!
NESLİHAN DOĞAN
NESLİHAN DOĞAN
2024-02-04
Seda hocam çocuk sağlığı ve gelişimi ile ilgili her konuya hakim ,deneyimli ,çok güleryüzlü, sevecen,aile ile iletişimi mükemmel olan bir doktordur. Teşhis ve tanısısı hiç şaşmaz.En küçük ayrıntıyı bile atlamaz.Kızımın doğduğu ilk günden beri her konuda destekçimiz oldu. Çocuğunuzu büyütürken böylesine bilgili ve tecrübeli bir doktorun hep bir telefon uzağınızda olduğunu bilmek inanılmaz güven verici. Rutin kontrollerinin yanısıra ek gıda, uyku eğitimi, tuvalet eğitimi,kreş süreci gibi bir çok konuda hep yanımızdaydı.Kızım şuan 4 yaşında ve doktorunu çok seviyor. İyi ki tanıdık iyi ki yollarımız kesişti🙏🏻Hayatımıza kattığı tüm güzellik ve destekleri için çok teşekkür ederiz...
fatma güneş
fatma güneş
2024-02-01
Çocuğu söz konusu olunca bende hemen panikleyen anneler arasındaydım. Ama her şeyi detaylıca anlatıp, bilgisiyle, güler yüzüyle beni sakinleştirip muayenemizi yaptı. Hiç bir detayı atlamadan olasılıkları bile ihmal etmeden sürecimizi sakince yürütmemizi sağladı. Çocuklarla olan iletişimi sayesinde de kızım hiç ağlamadan severek muayene olmaya gidiyor. Doktor hasta ilişkisinden öte artık bir aile olduk. Seda hocamla tanışmak hayatımızın en büyük şansıydı ❤️ Mesleğini hakkıyla severek yapan doktorlar iyi ki var🙏