Fakülteler Mah. Cemal Gürsel Cad. 06590 Çankaya/Ankara

Emzirme Danışmanlığı Ankara

Doğum ve gebelik sürecinde anne birçok yeni deneyim yaşar. Bunlardan belki de en önemlisi emzirmedir. Emzirme anne ve bebeğin arasındaki bağın güçlenmesini ve bebeğin sağlıklı ve yeterli şekilde beslenmesini sağlar. Fakat sorumlulukların artması, bebeğini doyuramama, ona yeterince iyi bakamama kaygısı anneler için bazen endişe verici olabilir. Özellikle ilk kez bebek sahibi olan anneler “Sütüm yetiyor mu?”, “Sütüm azaldı mı?”, “Bebeğimi nasıl emzirebilirim?” gibi soruları sıklıkla sorarlar. Bu süreçte bebeğin hastaneden taburcu olunan ilk birkaç günde çocuk hekimi takibine girmesi, gerekirse ilk haftalar çok sık görülmesi bir bebeğin anne sütü alımında en kritik dönemdir. Emzirme danışmanlığı, annelerin bu sorularına cevap vererek, emzirme sürecinin daha kolay ve keyifli geçmesini sağlar. Emzirme danışmanlığının ne olduğu ve hangi sorunlarda anneye yardımcı olduğu hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Ayrıca “Emzirme Nasıl Oluyor?” yazımızı da okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Emzirme, doğum ve bebek sağlığı hakkında tüm merak ettikleriniz için ise Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Emzirme Danışmanlığı Nedir?

Doğum ve bebeğinizin büyüme süreci oldukça keyif verici ve heyecanlı olmasına rağmen bazı endişeleri de beraberinde getirir. Özellikle bebeklerin hızla geliştiği bu süreçte ihtiyacı olan besinleri yeterince alıp almadığı ve nasıl beslenmesi gerektiği konuları bu endişelerin başında gelmektedir. Tüm bebekler için en eşsiz besin kaynağı anne sütüdür. Zihin ve beden gelişimi için altın değerindeki proteinleri içeren anne sütü emzirdikçe artar. Emzirme etkin ve yeterli sürede olmalıdır. Bu nedenle annenin emzirme konusunda kendine güvenmesi oldukça önemlidir. Emzirme danışmanları, emzirme dönemindeki kadınların bu süreci kaygılardan uzak, rahat bir şekilde geçirmesine yardımcı olmaktadır. En sık görülen sorun bebeğin memeye doğru yerleştirilmemesinden kaynaklı sütün boşaltılmaması sonucu olur. Doğru emzirilmeyen bebek mutsuz olur, anne de yeteri kadar süt üretemeyeceği için yorgun ve mutsuz olur. Emzirme danışmanlığı kapsamında genel olarak aşağıdaki konu ve sorular ele alınır:
  • Bebeğim sürekli ağlıyor, aç olabilir mi?
  • Bebeğimin aç olduğunu nasıl anlarım?
  • Emzirmek için doğru pozisyon nedir?
  • Sütümün yeterli olduğunu nasıl anlarım?
  • Ne zaman ve nasıl sağım yapabilirim?
  • Emzirme sırasında meme uçlarımda acı ve ağrı oluyor bu normal mi?
  • Emzirmeden sonra meme uçlarımda sarkma veya çatlak oluşur mu? Bunu nasıl engelleyebilirim?

Sütümün Bebeğime Yetiyor Mu?

Sütün yetip yetmediği ile ilgili sorular kadınların emzirme danışmanına ihtiyaç duymasının başlıca nedenidir. Yeni doğum yapan annelerin bebeğin davranışlarını ve çıkardığı sesleri anlamaları biraz zaman alabilir. Kendilerinden bir parça olan bebeklerinin besinsiz kalması anneler için korkutucu bir düşünce olabilir. Aynı zamanda yenidoğan döneminde bebek sürekli acıktığı için anne sütünün yetip yetmeyeceği endişesine kapılabilir. Kolostrum olarak adlandırılan genellikle doğumdan sonraki ilk saatlerde üretilen süt, bol miktarda protein içerir. Enfeksiyonlardan koruyan ve bebeğinizin ilk besini olan bu yoğun kıvamlı süt az miktarda üretilir. Kolostrumun az olması, ilerleyen dönemde de süt üretiminin az olacağına dair bir yanılgı yaratabilir. Bu nedenle annede sütün yetmeyeceği korkusuna neden olabilir. Emzirmeye başladığınız ilk dönemde sütünüzün az olması oldukça normaldir. Yenidoğan bebeklerin midesi küçük olduğu için ilk haftalarda az miktarda süt bebeğiniz için yeterli olacaktır. Siz bebeğinizi emzirdikçe memelerdeki süt üretimi de artar. Bu aşamada, sütünüzün yetersiz kalacağına dair endişe etmenize gerek yoktur.

Sütümün Yettiğini Nasıl Anlarım?

Peki sütünüzün yeterli olduğunu nasıl anlayacaksınız? Sütünüzün yeterli olduğunun en önemli kanıtı bebeğinizin kilo almasıdır. Bebeklerin memeden ne kadar süt emdiğini anlamak pek mümkün değildir. Bu nedenle bebeğinizin kilosunu hekim kontrolünde sık takip etmeniz gerekmektedir. Eğer bebeğiniz yenidoğan dönemindeyken günde 6 kez besini ıslatıyorsa, dışkılıyorsa bu durum bebeğinizin sıvı alımının iyi olduğunu yani sütünüzün yeterli olduğunu destekleyebilir. Ancak sütünüzün yetmediğine dair ciddi şüpheleriniz varsa ve aşağıdaki durumları gözlemlediyseniz mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekmektedir:
  • Memeden mutlu ayrılmayan bebek
  • Beslenmiş olmasına rağmen ağlayan huzursuz bebek
  • Bebeğinizin güçsüz ve sürekli bitkin olması
  • Zayıf ağlama
  • Ağızda kuruluk
  • Ağlarken göz yaşı dökülmemesi
  • Bıngıldak ile ilgilli sorunlar
  • Yüksek ateş
  • İdrar ve kakada farklılık
  • Emme isteği olmayan bebek
Bu durumlar bebeğinizin beslenme ve gelişimi ile ilgili bazı sorunlar olduğuna işaret edebilir. Bebeğiniz doğduktan sonra düzenli aralıklarla çocuk doktorunu ziyaret etmeniz gerekir. Eğer yukarıdaki durumlardan biri ile karşılaşırsanız kontrol zamanı henüz gelmemiş olsa bile doktorunuzu ziyaret edebilir ve emzirme ile ilgili sorunlarda emzirme danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz. Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda merak ettikleriniz ve emzirme danışmanlığı için Doç. Dr. Seda Topçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.